Sinteza proiectelor votate de fracțiunea PAS în sesiunea parlamentară primăvară-vară 2024
În sesiunea parlamentară de primăvară-vară 2024, fracțiunea PAS a votat mai multe proiecte care vin drept ajutor direct pentru cetățeni, proiecte care să reducă în continuare birocrația, să ajute antreprenorii, să modernizeze sistemul educațional, să stimuleze proiectele culturale, să întărească instituțiile statului.
Ajutor direct pentru cetățeni:
- Am votat majorarea cu 250 de lei a indemnizațiilor oferite văduvelor de război, copiilor și părinților veteranilor decedați, în total - 570 de persoane.
- Am votat indemnizații mai mari pentru veteranii războiului de pe Nistru, care au fost decorați pentru merite deosebite față de stat.
- Am introdus modificări esențiale în ceea ce privește angajarea în câmpul muncii a copiilor, pentru a eradica exploatarea prin muncă a acestora și a le asigura măsuri de protecție. Proiectul prevede și sancțiuni mai mari pentru utilizarea muncii copiilor în sectorul informal. Amenzile vor ajunge până la 75 de mii de lei. De asemenea, am introdus un nou tip de condeiu social pentru cei care au un membru al familiei grav bolnav.
- Am votat posibilitatea ca autoritățile publice locale să acorde sporuri lunare pentru funcționarii publici de execuție de până la 50 % din salariul de bază.
- Tinerii specialiști din domeniul medicinei și farmaciei cu studii superioare de licență (optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi etc.) au fost incluși în lista beneficiarilor de indemnizații și compensații acordate din bugetul de stat. Aceștia, împreună cu absolvenții studiilor de rezidențiat, vor beneficia de indemnizație majorată în primii 5 ani de activitate.
- Prima Casă PLUS: mai mulți cetățeni vor avea acces la Programul „Prima casă”. Vor putea acces și persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova, cum ar fi liber profesioniștii, avocații, executorii judecătorești, taximetriștii, artiștii. Va fi majorată și suma-limită a creditului – de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei și cota de garantare de către stat a creditelor de la 50 % la 65 % sau 70% pentru locuințele din afara municipiului Chișinău. De asemenea, a fost extinsă perioada de creditare de la 25 la 30 de ani.
- Am alocat circa 380 de milioane de lei, la rectificarea bugetară, pentru construcția a 300 kilometri de drumuri regionale. Alocăm și fonduri pentru construcția unui complex de stadioane, inclusiv un stadion mare pentru școala sportivă nr. 1 din Chișinău.
Antreprenori:
- Am votat alte 2 pachete de reducere a birocrației pentru mediul de afaceri. În total, de când suntem la guvernare, am votat 5 pachete de reducere a birocrației, care economisesc antreprenorilor aproape 1 miliard de lei (0,5% din PIB) și peste 6 milioane de ore de muncă pe an.
- Continuăm digitalizarea serviciilor publice pentru antreprenori: am votat digitalizarea a altor șase servicii prestate de ANRCETI, MOLDAC, Institutul Național de Metrologie. Inițiativa face parte din angajamentul nostru de a atinge 100% de servicii publice în format digital până în 2030.
- Am ratificat un acord de comerț liber cu Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană (EFTA). Acordul va oferi condiții oportune pentru exportul produselor moldovenești, iar companiile din țările EFTA vor fi încurajate să investească în Republica Moldova și să creeze noi locuri de muncă.
- Am simplificat accesul investitorilor și companiilor locale la piețe cu capital străin. Companiile din Republica Moldova vor putea atrage investitori regionali și internaționali și, de asemenea, vor putea accesa capitalul necesar pentru extindere, investiții și dezvoltare.
- Măsuri de sprijin pentru rezidenții zonelor economice libere: Am votat un proiect menit să îmbunătățească funcționarea zonelor economice libere din Republica Moldova. Măsurile vor reduce birocrația și vor eficientiza administrarea zonelor economice libere prin simplificarea procesului de semnare a contractelor între Administrația zonelor libere și rezidenți.
Agricultori:
- Am votat crearea unui mecanism de creditare de urgență a producătorilor de cereale pentru acoperirii cheltuielilor pentru lucrările agricole din această primăvara.
- Am votat crearea camerelor agricole - organizații cu caracter consultativ, prin intermediul cărora va fi instituționalizat dialogul dintre fermieri și autoritățile publice cu competențe în domeniul agricol. Camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe/experiențe între membri.
- Licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase (grâu, porumb, floarea-soarelui etc). Proiectul vine să prevină prejudiciile grave aduse fermierilor autohtoni de consecințele războiului din Ucraina.
Justiție și combaterea corupției:
- Am extins lista celor care sunt obligați să depună declarații de avere - angajații autorităților publice la autogestiune, persoanele cu funcții de conducere a subdiviziunilor din cadrul instituțiilor publice bugetare și persoanele cu funcții de control din cadrul întreprinderilor de stat și ale întreprinderilor municipale, societăților comerciale cu capital de stat, președinții și vicepreședinții partidelor politice și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice.
- Am votat limite pentru plățile în numerar: mecanismul va asigura creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale, dezvoltarea economiei digitale și utilizarea unor soluții rapide de efectuare a plăților.
- Am modificat Legea insolvabilității astfel, ca cetățenii să fie printre primii care să își poată întoarce banii pentru bilete de la companiile avia care au dat faliment. La moment, avem peste 28 de mii de cetățeni care nu și-au primit banii înapoi pentru procurarea biletelor de la compania „Air Moldova”.
- „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.
- Am inclus în legislație reguli mai stricte privind procedura de recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova.
- Am introdus amenzi pentru cei care pretind, acceptă sau primesc bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare, sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral.
Educație și cultură:
- Am instituit Fondul național al culturii - un nou mecanism de susținere financiară a programelor și proiectelor culturale și editoriale. Vor fi finanțate proiecte în domeniul culturii, activității editoriale și de traduceri literare, a revistelor culturale, a activităților editoriale și de traduceri literare, a domeniilor arte, educație prin artă, studii și analize, programe locale de dezvoltare culturală, programe de mobilitate artistică și culturală.
- Am votat mecanismul de acordare a indemnizațiilor pentru părinții care își vor transfera copiii din școlile cu mai puțin de 50 de elevi. Inițiativa vine în contextul în care Ministerul Educației și Cercetării va crea o rețea ce 35 de Școli Model în toată țara.
- Am votat crearea Fondului de subvenționare în domeniul mass-media. Fondul va contribui la dezvoltarea pluralismului mediatic, sprijinirea proiectelor culturale, educaționale și de alfabetizare media, fortificarea independenței editoriale și economice a mass-mediei etc.
- Am extins lista autorităților publice în cadrul cărora tinerii vor putea desfășura stagii plătite.
- Am modernizat legislația privind activitatea teatral-concertistică.
Diasporă:
- Am votat proiectul-pilot al votului prin corespondență: moldovenii din SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor putea vota prin corespondență.
- Moldovenii stabiliți în Letonia vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale. Parlamentul a ratificat acordul în acest sens.
- Proprietarii terenurilor agricole din diasporă, dar și cei din Moldova care sunt neangajați, nu vor mai fi notificați cu privire la obligativitatea achitării primei de asigurare medicală.
- Am ratificat Acordul pentru recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere cu Spania.
Integrarea Europeană:
- Am aprobat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. Documentul exprimă convingerea că doar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar aderare europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova.
- Am adoptat proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional pe data de 20 octombrie 2024.
Mediu și energie verde:
- Am adoptat noul Cod silvic, care aduce reguli noi de gestionare a pădurilor, astfel încât toate pădurile, indiferent de forma de proprietate, fie că sunt ale statului, fie că sunt ale primăriilor sau sunt private, să fie gestionate la fel, în baza amenajamentelor silvice. În acest mod, vom avea grijă ca pădurile existente și cele pe care le plantăm în cadrul Programului național de împădurire, să fie protejate și să fie administrate într-un mod sustenabil.
- Am adoptat și Codul Subsolului, prin care instituim un nou mod de autorizare a extracțiilor miniere, astfel ca să nu mai admitem furtul din bunul statului, iar recultivarea terenurilor exploatate să fie o prioritate.
- La capitolul energiei verzi, am modificat legislația astfel ca să simplificăm procesul de lansare a licitațiilor de capacități mari de energie regenerabilă, să dăm posibilitate de conectare la centrale electrice și să oferim mai multe locuri de consum ale beneficiarului. Lansăm, în sfârșit și Comunitățile de energie, unde primăriile, instituțiile publice, agenții economici și persoanele fizice, inclusiv proprietarii în condominiu, se pot asocia între ei pentru a-și acoperi consumul propriu de energie, iar surplusul să-l poată tranzacționa pe piața de energie.
- Legea climei - stabilește regulile și principiile de adaptare și reziliență la schimbările climatice pentru toți: cetățeni, administrație publică, business. Se crează mecanismul de monitorizare și control a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Ajutor financiar extern:
- Am ratificat Acordul de grant din partea Guvernului Japoniei, care prevede asistență financiară nerambursabilă de circa 1,9 milioane de euro pentru agricultorii mici și mijlocii. Agricultorii vor obține acces la fertilizanți cu preț redus, scutiți de taxa pe valoare adăugată la import și cu posibilitatea de achitare în rate și fără gaj.
- Infrastructura în domeniul gestionării deșeurilor solide: Am ratificat un Acord de grant de 5,4 milioane de euro și un Acord de împrumut cu BERD de 25 de milioane de euro
- Credit de 150 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea a două tronsoane importante de drum: al doilea sector al centurii orașului Chișinău și drumul care face legătura dintre frontiera cu România, Leușeni, Chișinău, Dubăsari și frontiera cu Ucraina.
- Am ratificat contractul de finanțare cu BEI pentru reparația coridorului feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari. Moldova va primi un grant de 12 milioane de euro din partea UE și un împrumut de 41 de milioane de euro din partea BEi.
- Suport din partea Agenției Franceze pentru Dezvoltare pentru modernizarea domeniului forestier. Moldova va primi un grant de 1,2 milioane de euro și un împrumut de 40 de milioane de euro.
- Am ratificat acordul de împrumut cu BERD pentru construcția liniei electrice aeriene care va interconecta localitățile Bălți și Suceava. Suma de 30 de milioane de euro va acoperi 40 % din valoarea totală a proiectului. Alte 30,8 milioane de euro vor fi alocate de BEI, iar un grant de 15,4 milioane de euro - alocat de UE.
- 36 de milioane euro împrumut de la BERD pentru modernizarea sistemului medical.
- Grant de 5,6 milioane de euro din partea Asociației Internațională pentru Dezvoltare (AID) și împrumut în valoare de 92,4 milioane de euro din partea Băncii Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), pentru reabilitarea a trei tronsoane de drumuri regionale (Ocolina – Mărculești, Cornești – Rădeni și Gotești – Baimaclia – Vișiniovca).
- Grant de 6 milioane de euro din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru renovarea/ construcția a 450 de locuințe sociale, precum și a căminelor studențești și azilurilor de bătrâni.
- Terenul de pe strada Tighina 12 din capitală va fi reabilitat. Va fi construit noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, vor fi reabilitate porțile istorice ale fostului stadion și va fi construit parc public. Am ratificat Acordul cu Guvernul SUA. Investițiile anunțate vor fi de aproximativ 240 de milioane de dolari.