PAS a prezentat Programul de salvare a Chișinăului

PAS a prezentat Programul de salvare a Chișinăului

Consilierii municipali PAS au susținut o conferință de presă în care au prezentat Programul de salvare a Chișinăului. 

După o serie de discuții și consultări cu oameni de afaceri, experți și specialiști din diferite domenii de competență, am constatat că în urma gestionării defectuoase a Primăriei Chișinău, dezvoltarea municipiului stagnează. Din aceste motive, fracțiunea PAS din CMC a inițiat elaborarea unui Program de salvare a Chișinăului, pentru a îmbunătăți viața oamenilor din municipiu. 

„Suntem la etapa când am definitivat acest program de salvare și venim să vă prezentăm propunerile de bază, care sunt rezultatul unei munci de câteva luni, cot la cot cu profesioniști și experți din diferite arii de activitate.

Dezvoltare Urbană

Specialiștii în dezvoltare recomandă actualizarea Planului Urbanistic General, care ar reglementa construcțiile din Chișinău. Avem nevoie de reglementări noi privind utilizarea terenurilor și a dezvoltării urbane, de planificare adecvată a infrastructurii publice, de noi zone pentru dezvoltarea unor huburi economice, de noi măsuri pentru protecția mediului și multe alte aspecte importante.

Elaborarea Planului Urbanistic General nou va asigura dezvoltarea urbană durabilă și echilibrată a capitalei. 

Crearea fondului de reabilitare a zonei centrale și istorice a Chișinăului. Ne bucurăm să vă anunțăm că în bugetul municipal pentru anul 2024 am avut grijă să obținem aceste 2 finanțări. Acum, Primarului General îi rămâne doar să execute bugetul pe aceste 2 articole noi, introduse de PAS, și ca rezultat vom putea beneficia fiecare de o revitalizare a orașului nostru drag.” a spus Zinaida Popa, Președinta Fracțiunii PAS din CMC.

 

Dezvoltare economică

„Din punct de vedere economic orașul este lipsit de o viziune de dezvoltare pe termen mediu sau lung a sectoarelor municipiului Chișinău. Astăzi nu există concurență dintre diferite segmente economice, orașul nu este partenerul micului business.

Chișinăul este orașul rețelelor mari, rețele de marketuri, de farmacii și rețele de telefonie mobilă și tehnică. Micul business și micro-bussinesul s-a diminuat drastic până chiar și a dispărut pe unele artere. 

Avem plată exorbitant de mare pentru arendă, atât pentru oficii cât și pentru trai. Prețurile pentru terenuri sunt exagerat de mari care scad mediul de producție și producere, respectiv oamenii care lucrează în domeniul de producție și producere sunt nevoiți să plece în afara orașului sau să lichideze afacerea. Astăzi, terenurile sunt valorificate doar pentru spații locative și comerciale, care nu permit producerea serviciilor casnice. Sigur că asta generează preț mare pentru produse.

Trebuie să începem să vedem Chișinăul mai amplu și să privim fiecare sector asemeni unui oraș și să îl dezvoltăm. Oamenii trebuie să se simtă bine la ei în sector și să nu fie obligați să circule printre sectoare pentru cumpărături, serviciu ș.a. Să dezvoltăm sectoarele din toate punctele de vedere. Și astfel, s-ar diminua și marea problemă a ambuteiajelor care reiese din necesitatea de a pleca dintr-o zonă în alta pentru anumite activități.

Experții recomandă să fie făcute investiții inclusiv în crearea de hub-uri economice și industriale, în IT, producere, servicii. Asta ar dezvolta economia orașului și ar crea noi locuri de muncă.” a adăugat Sergiu Stoian, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC. 

 

Transport și mobilitate urbană

„Transportul public trebuie să reprezinte o prioritate pentru primărie. Acum 4 ani, pentru prima dată, în municipiul Chișinău, a fost elaborat planul strategic de dezvoltare a Transportului Public la inițiativa consilierilor PAS în mandatul precedent. 

Astăzi, avem servicii de transport mai bune datorită implementării acelui plan inițiat de consilierii PAS. Doar că Primăria nu a implementat acea strategie în totalitate, de aceea încă mai este de muncit și de dezvoltat în continuare procesele și de nu lăsat pe rafturi să se prăfuiască. 

Avem în continuare nevoie mare de majorarea numărului de troleibuze și autobuze ca să ajungă pe toate străduțele și în toate suburbiile. Graficul rutelor trebuie să fie revăzut și respectat acolo unde este potrivit oamenilor. Oamenii trebuie să simtă grija autorităților, ci nu batjocură pe timp de caniculă și/sau înghețuri în transportul public, dar și în oraș.

Infrastructura rutieră și a drumurilor trebuie abordată mai serios. Ea trebuie modernizată și reabilitată, Nu mai trebuie doar să vedem reparate străzile pe ici-colo. E timpul pentru abordare vizionară și strategică a arterelor noastre.

Benzile dedicate trebuie să prezinte un alt punct important în oferirea facilităților de transport public pentru a scurta o deplasare în oraș până la 25 min dintr-un capăt al orașului în altul.

Trebuie să revenim și la importanța reconstrucției străzilor ca Mesager și Industrială care ar debloca traficul în aceste sectoare.” a spus Ion Melnic, consilier municipal PAS. 

 

Investiții în dezvoltarea și integrarea suburbiilor din Chișinău

„Suburbiile, sunt casa noastră a tuturor, acolo unde trăim, muncim și ne educăm copiii, nepoții sau poate chiar strănepoții. Atât orașul Chișinău cât și suburbiile trebuie să devină confortabile, moderne și prospere la fel ca și orașele din Uniunea Europeană, fiind conectate în totalitate la capitală. 

În vederea atingerii acestor scopuri, vorbim de 2 aspecte-cheie:

  1. Modernizarea infrastructurii urbane care este una esențială. Reabilitarea drumurilor de acces, drumurilor din localități, trotuare, transport public nou și ecologic, apă potabilă de calitate și canalizare în toate gospodăriile, stații de epurare funcțională, parcuri și terenuri sportive moderne, amenajarea curților blocurilor și a terenuri de joacă pentru copii, managementul modern al deșeurilor și rezolvarea problemei animalelor fără adăpost.
  2. Servicii publice de calitate. Oamenii nu trebuie să fie obligați să meargă în oraș pentru servicii medicale sau de învățământ mai bune. Este timpul ca și în suburbii să creăm servicii calitative în domeniile publice precum cultură, ordine publică, salubrizare, asistență socială, cultură, sport, tineret etc.

Aceste lucruri pot fi realizate doar dacă vom redistribui banii echitabil în suburbii. Este necesar să fie elaborat un regulament al finanțării suburbiilor. Și noi îl vom face.” a spus Igor Boldescu, consilier municipal PAS.

 

Eficiența energetică

„Termoizolarea blocurilor trebuie să devină prioritatea zero a primăriei. Ar fi bine ca pentru început de elaborat un plan de reabilitare și termoizolare  a cel puțin 120 de blocuri locative. 

Este timpul să schimbăm toate lămpile din oraș cu LEDuri și să investim în ascensoare, fiindcă astăzi sunt un dezastru. Să ajungem să schimbăm măcar 120 de ascensoare anual.

Reducerea consumului de energie și a emisiilor de carbon asociate cu aceste măsuri ajută la protejarea mediului înconjurător. Blocurile locative eficiente energetic vor devin mai atractive pentru potențialii cumpărători și chiriași, ceea crește valoarea proprietăților în timp.

Implementarea acestor măsuri ar aduce beneficii economice și de confort pentru locuitori și contribuie la sustenabilitatea pe termen lung a comunității și la îmbunătățirea calității vieții în oraș.” a spus Mihail Briceag, consilier municipal PAS. 

 

Fond pentru reabilitarea curților de bloc

„Primăria municipiului Chișinău investește într-o serie de proiecte legate de amenajarea fondului locativ și a curților de bloc, cu toate că la momentul actual nu se cunoaște numărul exact al curților de bloc din mun. Chișinău și suma necesară investițiilor pentru amenajarea lor. 

Este important să fie făcută inventarierea tuturor curților, dar și să fie creat un fond specializat pentru dezvoltarea curților. Totodată, se cer a fi stabilite criteriile clare de selecție a curților și spațiilor publice care urmează a fi reabilitate. 

Oamenii trebuie să aibă o predictibilitate și siguranță în ceea ce privește investițiile în curțile proprii de bloc. Anul acesta am reușit la votarea bugetului să creștem investițiile pentru amenajarea curților de bloc și am obținut suplimentar 50 milioane lei investiții din bugetul municipal pentru anul 2024.” a spus Sergiu Crețu, consilier municipal PAS. 

 

Învățământ

„Când vorbim despre educație, vorbim despre viitor, despre perspective și oportunități de dezvoltare. Astăzi, Chișinăul este supraaglomerat. Avem instituții de învățământ supraaglomerate și profesori și educatori suprasolicitați. 

Trebuie să începem să construim de la zero grădinițe și școli. Profesioniștii ne spun că în fiecare sector trebuie de construit minim câte o școală și o grădiniță, pentru a crea confort și siguranță copiilor. 

Mai puțini copii în clasă și atenție mai sporită pentru fiecare copil și elev. Totodată, pentru a spori calitatea trebuie să menținem cadrele didactice la locul de muncă, pentru asta avem nevoie de un mecanism de motivare a profesorilor din sursele bugetului municipal. Dacă le rezolvăm pe astea două, vom putea să construim școli din talpă și motivăm cadrele didactice). Succesul este mult mai aproape și obținem perspective pozitive spre viitor.” a adăugat Lilia Scutar, consilieră municipală PAS. 

 

Social și medicină

„O atenție sporită trebuie orientată și la oamenii din Chișinău care au cea mai mare nevoie de asta. Ca rezultat a discuțiilor cu specialiștii și profesioniștii am ajuns la top 4 priorități în domeniul social, dar și medicină.

Nici un copil nu trebuie să trăiască în stradă. Trebuie să fie extins serviciul Creșa socială pentru copii de la 4 luni la 3 ani și de oferit suport financiar pentru 2000 de familii cu copii cu grad sever de dizabilitate.

Programul de incluziune a persoanelor cu nevoi speciale, programul în angajare în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale, instituirea unui consiliul pentru problemele persoanelor cu nevoi speciale, dezvoltarea transportului social, dar și posibilitatea ca transportul public să fie gratuit pentru asistenții personali și beneficiarii lor.

Trebuie de mărit numărul persoanelor care beneficiază de cantinele sociale. Ajutorul material pentru a depăși situație de dificultate să fie de la 2000 lei pentru o persoană. Să fie implementat programul “Cartela socială”, în care vor beneficia de reduceri la produse farmaceutice și alimentare. Creșterea până la 50 000 numărul de persoane care vor beneficia de ajutor material pentru situațiile excepționale personale.

Modernizarea, dotarea și deschiderea a noi secții în toate spitalele și centrelor medicale de familie din subordinea Primăriei. Servicii gratuite de reabilitare în centrele medicale de familie pentru copii și maturi cu grad de dizabilitate, servicii finanțate din bugetul municipal.” a spus Irina Baran, consilieră municipală PAS. 

 

Întreprinderi Municipale

În Chișinău sunt circa 76 de Întreprinderi Municipale. O parte din ele sunt cunoscute locuitorilor capitalei mai ales prin eșecurile de management și gestionare, dar sunt și o parte din ele pe care le putem numi fantome. Ele sunt fondate de consiliul municipal Chișinău cu scopul de a oferi servicii publice de calitative, să genereze profit și respectiv să suplinească bugetul municipal. Din păcate astăzi, ele doar mulg din banii chisinauienilor.

Gestionarea întreprinderilor municipale trebuie revăzută complet și imediat. Și trebuie să înceapă cu elaborarea unei viziuni și unei strategii de dezvoltare a întreprinderii, fiecare întreprindere trebuie să publice planul său de dezvoltare. 

Constatăm lipsa transparenței decizionale. Este limitat accesul la informație de interes public, unele solicitări de informații adresate întreprinderilor municipale sunt ignorate, iar răspunsurile primite sunt superficiale și evazive, expediate cu depășirea termenului stabilit de legislație.

Birocrația este una din principalele probleme ale acestor întreprinderi, dar și a întregii primării. Începând cu formularele scrise, adresării repetate spre ghișeul de recepție. Aceste detalii îngreunează comunicarea dintre locuitor și Instituție. 

În întreprinderile municipale din Chișinău trebuie implementată digitalizarea, astfel vom avea ocazia să debirocratizăm procesele, să combatem corupția și să eficientizăm administrarea instituțiilor.” a spus Diana Roșca, consilieră municipală PAS. 

 

Integrarea Europeană și finanțări externe

„În contextul integrării europene a Republicii Moldova, comunitățile locale joacă un rol vital în elaborarea și punerea în aplicare a politicilor UE dar și prin implicarea în proiecte europene.

Primăria Chișinău deja este eligibilă pentru mai multe programe Europene de dezvoltare cum ar fi: Programul „LIFE” este singurul program al Uniunii Europene dedicat exclusiv mediului. Pentru acest program pentru anii 2021-2027 este destinat un buget de 5,43 miliarde euro.

Un alt program este Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova cu un buget de 77,3 milioane de Euro, perioada 2021- 2027.

Mitigation Action Facility, susținut financiar de Comisia Uniunii Europene , Guvernul German, Danez și Marea Britanie.

După aderare Republica Moldova ar avea acces încă la cel puțin 2 mari fonduri de finanțare a proiectelor de dezvoltare a comunitățiilor locale: Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul Politicii de Coeziune, pentru perioada 2021-2027. Aici vorbim de un buget total de circa 400 miliarde lei.

Primăria Chișinău trebuie să devină cea mai importantă instituție în atragerea de fonduri la nivel local iar crearea unei Unități/Centru de dezvoltare și atragere de fonduri în cadrul Primăriei devine esențială. Astfel unitatea nou creată ar asigura atragerea de fonduri ale UE la nivel de municipiu prin dezvoltarea proiectelor de dezvoltare locală, regională şi transfrontalieră durabilă, cu finanțări publice ,private, interne şi externe.” a spus Nicolae Arnăut, consilier municipal PAS. 

Este mult de muncit, iar Chișinăul trebuie dezvoltat și gestionat diferit de cum este acum. Și astăzi v-am vorbit foarte succint ce trebuie stringent de realizat, la ce trebuie de atras atenția și ce necesită de făcut în clipa imediat următoare. Suntem în speranța că Primarul General să ia acest program și să îl implementeze cât de curând posibil, or chișinăuienii vor avea doar de beneficiat dacă cele expuse vor fi realizate.