• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă

  Proiect PAS: Parlamentul începe procedura de inițiere a unui Referendum republican de aderare la Uniunea Europeană

  April 9,2024

  Fracțiunea PAS propune inițierea unui referendum republican privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această propunere include proiectul de hotărâre al Parlamentului privind desfășurarea referendumului republican constituțional, cât și proiectul de lege propriu-zis de modificare a Constituției Republicii Moldova, a anunțat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca. 

  Fracțiunea PAS va solicita Curții Constituționale să emită un aviz pe marginea acestei propuneri.

  „Astăzi este o zi cu semnificație simbolică deosebită – demararea propriu-zisă a inițierii referendumului constituțional de modificare a Constituției. Următoarea etapă va viza eliberarea avizului de către Curtea Constituțională. Apoi vom fi responsabili de prezentarea în adresa Parlamentului a proiectului de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului constituțional, cât și întrebarea care vi fi adresată cetățenilor Republicii Moldova  – „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?””, a explicat Veronica Roșca. 

  Prin modificarea Constituției se dorește confirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova. Astfel, se propune completarea preambulului Constituției Republicii Moldova cu două alineate noi. Totodată, se propune completarea Constituției cu un nou titlu, Titlul V1 – integrarea în Uniunea Europeană. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primăria Chișinău ratează 9 milioane de euro pentru că Ion Ceban este incompetent și nu a elaborat bugetul municipal la timp
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Nisporeni și-a ales echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Orhei și-a votat echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.