• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Votul electronic va putea fi implementat în Consiliul Municipal Chișinău

  February 7,2024

  Astăzi, deputatul PAS, Victor Spînu și vicepreședintele Fracțiunii PAS din CMC, Dumitru Ivanov au susținut un briefing de presă despre proiectul de lege cu privire la votul electronic în consiliile locale și raionale din Republica Moldova. 

  ”Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în direcția alinierii Republicii Moldova la standardele democratice și tehnologice europene, un pas spre parcursul nostru spre Uniunea Europeană.

  Proiectul de lege a fost votat în prima lectură în septembrie 2023, iar în decembrie 2023 în a doua lectură. Această modificare legislativă este prevede o transformare fundamentală care va răspunde nevoilor și așteptărilor cetățenilor noștri pentru mai multă eficiență, transparență și responsabilitate în luarea deciziilor în cadrul consiliilor locale și raionale din Republica Moldova. 

  Prin introducerea votului electronic, de dorim să creștem eficiența procesului de votare, să reducem erorile umane, să îmbunătățim accesibilitatea pentru toți consilierii și, nu în ultimul rând, să oferim o mai mare transparență în procesul decizional. Acest sistem ne va permite să economisim timp și resurse, și să ne asigurăm că fiecare vot este înregistrat și contabilizat. Prin acest proiect ne aliniem la principiile transparenței și accesibilității promovate de Uniunea Europeană și subliniem angajamentul nostru față de valorile europene.

  Implementarea votului electronic este o dovadă și acțiune importantă care va aduce Republica Moldova mai aproape de familia europeană. Consiliile locale și raionale trebuie să fie mai transparente, iar votul electronic este un mecanism care va permite o mai mare deschidere și apropiere de oameni. Implementarea votului electronic poate începe chiar din capitală.” a spus Victor Spînu, deputat PAS. 

  Dumitru Ivanov, a încercat deja să adopte un sistem de vot electronic în Consiliul Municipal. Din păcate, lipsa unui cadrului normativ adecvat a împiedicat implementarea lui efectivă. Acest proiect de lege este un pas necesar pentru a depăși aceste bariere și pentru a face votul electronic o realitate în administrația publică locală din Chișinău. 

  „La începutul anului 2017, actualul primar de Chișinău declara, citez: „am insistat ca în Consiliul Municipal Chişinău să apară sistemul electronic de vot şi din câte am înţeles, spre finele lunii martie, acesta deja va fi”. Au trecut 7 ani de atunci și nici urmă de vot electronic. 

  La ședința CMC din 19 decembrie 2019 am asistat la un spectacol care urmărea doar scopuri de PR. De asemenea nu au lipsit declarațiile Primarului general că finalizarea regulamentul privind utilizarea acestui sistem este pe ultima sută de metri, dar în realitate nu a făcut nimic la acest capitol nici în calitate de deputat, consilier sau primar general.

  Lipsa sistemului de vot electronic în municipiul Chișinău afectează grav transparența procesului de luare a deciziilor și nu contribuie la creșterea încrederii cetățenilor în Administrația Publică Locală.

  În termeni cât mai restrânși, consilierii PAS vor prezenta proiectul de implementare a votului electronic în Consiliul municipal și vor cere ca procedura de votare să treacă în regim electronic. Acum vom cunoaște dacă vorbele consilierilor care cereau vot electronic au valoare sau au fost pur și simplu minciuni electorale. Un lucru e cert, votarea electronică e necesară pentru a avea o Administrație Publică Locală în Chișinău mai transparentă și mai responsabilă.” a adăugat Dumitru Ivanov, vicepreședintele fracțiuni PAS din CMC. 

  Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău va depune toate eforturile pentru un Chișinău mai transparent, mai eficient și mai aproape de cetățenii săi. Împreună, putem modela viitorul administrației publice în Republica Moldova, aliniindu-ne la cele mai înalte standarde europene de guvernanță și democrație.

  Articole similare
  Comunicate de presă
  Flashmob PAS Youth, la 2 ani de război în Ucraina: Acesta este un război între lumea liberă și lumea dictaturii
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Comunicate de presă
  PAS Youth și-a ales noua conducere: Deputatul Sinchevici Eugeniu a fost ales Președinte.
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.