• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Denunț la Procuratura Generală pe factorii de decizie a Primăriei Chișinău cu privire la nerespectarea legii finanțelor publice

  February 6,2024

  Astăzi, fracțiunea PAS din CMC a depus un denunț la Procuratura Generală pe factorii de decizie din Primăria Municipiului Chișinău să investigheze cum se cheltuiesc banii publici de Primăria Chișinău. 

  „Mai bine de o lună, Primăria Chișinău operează în baza unui buget provizoriu, buget în care sunt bani pentru mai multe programe importante pentru locuitorii capitalei, dar în același timp am văzut cum au fost închise grupele cu program prelungit din clasele primare, cum a fost reduse salariile asistenților personali care au în îngrijire persoane cu dizabilități severe și cum nu au fost oferite compensații la căldură pentru pensionarii și familiile nevoiașe din Chișinău. 

  Cel mai important este că bani pentru aceste programe municipale sunt în buget. Avem peste 176 milioane lei pentru asistenții personali și programul de asistență personală pentru copii. Avem alocate 150 milioane de lei pentru compensațiile la căldură. Avem 18 milioane de lei pentru grupele cu program prelungit. Acești bani sunt în bugetul municipal, iar oamenii care au nevoie de acest suport din partea Primăriei Chișinău, la momentul actual, nu beneficiază de ajutor. 

  Noi considerăm că ceea ce face Ion Ceban este o încălcare gravă a drepturilor oamenilor din mun. Chișinău. Din acest considerent, fracțiunea PAS a pregătit un denunț la procuratura generală, să investigheze modul de elaborare a bugetului provizoriu al municipal Chișinău, pentru că am identificat mai multe încălcări a legislației privind finanțele publice precum: introducerea de linii de buget pentru programe noi (legea nu permite acest lucru), au fost schimbați parametrii bugetari, au fost incluse programe municipale ce trezesc semne de întrebare. 

  Fracțiunea PAS cere Procuraturii Generale și instituțiilor responsabile să verifice modul de întocmire și modul de utilizare a banilor publici din bugetul municipal provizoriu. Într-o administrație publică normală, Consiliul Municipal trebuie să aprobe bugetul pentru anul viitor, lucru care nu s-a întâmplat în cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, iar bugetul încă este pe undeva ascuns prin sertare și oamenii nu pot să vadă care este proiectul de buget pentru anul 2024.

  La ședința CMC din 8 februarie, vom cere să fie făcută dreptate oamenilor din municipiul Chișinău care trebuie și merită să beneficieze de toate programele care sunt în Chișinău, mai ales că bani sunt în bugetul municipal. Întrebarea este: Ce se întâmplă cu acești bani?” a spus Dumitru Ivanov, Vicepreședintele Fracțiunii PAS din CMC

  Solicitările din denunțul depus de fracțiunea PAS la Procuratura Generală sunt următoarele:

  1. Înregistrarea în modul prevăzut de lege faptele despre comiterea infracțiunilor indicate mai sus cu investigarea în ordinea prevăzută la art. 274 CPP.
  2. Atragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate din cadrul Primăriei mun. Chișinău, care prin acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, cauzând daune în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice din mun. Chișinău:
  1. Atragerea la răspundere penală persoanele care au întocmit, au semnat și publicat în Registrul de Stat al Actelor locale decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 23/2 din 27.12.2022 privind aprobarea bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023 în lipsa informațiilor din anexa nr. 4 privind suma alocată pentru finanțarea grupelor cu program prelungit.
  2. Despre deciziile adoptate rugăm să fim informați în termenul prevăzut de lege.
  Articole similare
  Comunicate de presă
  Flashmob PAS Youth, la 2 ani de război în Ucraina: Acesta este un război între lumea liberă și lumea dictaturii
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Comunicate de presă
  PAS Youth și-a ales noua conducere: Deputatul Sinchevici Eugeniu a fost ales Președinte.
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.