• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Peste 3 miliarde de lei va trebui să întoarcă Ion Ceban pentru creditele comerciale luate în ultimii 4 ani de mandat

  January 17,2024

  Astăzi, Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS din CMC, și Dumitru Ivanov, vicepreședintele fracțiunii, au susținut o conferință de presă despre cele 7 împrumuturi în valoare de 1.344.107.269 lei luate de Ion Ceban în ultimii 4 ani de la bănci comerciale. 

  „Azi suntem deja în 17 ianuarie, însă municipiul Chișinău nu are aprobate nici taxele locale, nici bugetul municipal pentru anul 2024. În schimb vedem cum Ceban anulează serviciile publice municipale de importanță socială – demiterea asistenți personali, tăierea finanțării grupelor cu program prelungit în școli și aparent urmează tăierea compensațiilor în mărime de 40% pentru perioada rece a anului pentru familiile vulnerabile.

  De când a ajuns Primar în anul 2019 Ion Ceban a luat credite de la organizații financiare și locale circa 1,3 miliarde de lei, dar trebuie să returneze peste 3 miliarde lei. Aceste împrumuturi din păcate nu s-au făcut pentru construcții de infrastructură, poduri, drumuri, sau Hub-uri economice. După cum vedem, în ultimii 4 ani în Chișinău nu au fost construită nicio stradă nouă, str. Mesager, str. Industrială, prelungirea Mircea cel Bătrân, toate stau în forma în care erau în 2019.

  În schimb banii au fost luați la rate extrem de înalte. Am să dau câteva exemple ca să fie clare fiecărui cetățean care ne ascultă:

  Unde sunt acești bani? Ce s-a făcut cu ei? Nimeni nu știe și din păcate nici nu vede în oraș.

  Dar astăzi, doar pentru anul 2024 deservirea costurilor pentru împrumuturile lui Ceban din mandatul anterior ne costă aproape jumătate de miliard, adică 465 milioane de lei. Iată care este motivul real de ce Ion Ceban nu are bani să finanțeze grupele cu program prelungit și asistenții personali. Oare cât va mai credita orașul Chișinău în acest mandat?” a spus Zinaida Popa, Președinta Fracțiunii PAS din CMC.

  „În luna mai 2023 a fost organizat un eveniment cu iz de lux pentru PR și populism politic. Cheltuielile de organizare a evenimentului au fost planificate a fi în valoare de 3 milioane de lei, dintre care doar pentru serviciile de promovare a evenimentului tocmai 800 mii de lei. Cu acești bani am fi putut renova cel puțin o grădiniță sau amenaja 15 terenuri de joacă pentru copii.

  Ce face primarul în loc? Evenimente scumpe, iar când iese problemele la iveală, Ceban caută vinovați. Am văzut cum speria locuitorii mun. Chișinău că-i va lăsa fără apă din cauza datoriilor de milioane de lei acumulate de nănașii și cumătrii de la Apă-Canal. 

  Nici anul 2024 nu este o excepție pentru aspirațiile tot mai mari a primarului general Ion Ceban de a fi moderator pe la concerte. În așa zisul buget provizoriu, aprobat pe ascuns, au fost puse deoparte alte 3,5 milioane pentru noi ziare de reclamă politică, 3 milioane pentru proiecte de emisiuni pentru angajații primăriei, 1,58 milioane pentru forumuri și așa mai departe.

  Avem la moment situația că Ion Ceban va trebui să ramburseze împrumuturi imense, care au crescut de la 247 milioane la 465 de milioane de lei, aproape dublu, iar primarul în loc să taie finanțarea programelor pentru promovarea sa și a partidului, taie din proiecte pentru copii, părinți, oameni care stau la pat și multe alte proiecte sociale.” a spus Dumitru Ivanov, Vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC. 

  „Fracțiunea PAS cere de la Primarul General:

  1. Publicarea proiectului de buget pentru anul 2024.
  2. Eliminarea din proiectul de buget a tuturor cheltuielilor de partid a lui Ceban.
  3. Includerea în proiectul de buget a finanțării pentru grupele cu program prelungit și asistenții personali.
  4. Consultarea proiectului de buget cu toți cetățenii și fracțiunile din consiliul municipal și supunerea la vot în consiliU cât de curând. 

  Fracțiunea PAS din Consiliul municipal cere convocarea ședinței CMC pentru ziua de joi, 25 ianuarie, și invităm toți consilierii de bună credință la muncă, inclusiv pe consilierii MAN bine intenționați și nu ascultă de maMAN, să ne apucăm de lucru: avem de constituit comisii, dezbătut taxe și de aprobat bugetul pentru anul 2024. Dacă Ceban nu vrea să lucreze, noi vrem!” a adăugat Zinaida Popa, Președinta Fracțiunii PAS din CMC.

  Articole similare
  Comunicate de presă
  Flashmob PAS Youth, la 2 ani de război în Ucraina: Acesta este un război între lumea liberă și lumea dictaturii
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Comunicate de presă
  PAS Youth și-a ales noua conducere: Deputatul Sinchevici Eugeniu a fost ales Președinte.
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.