• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Ceban, ia mâna de pe serviciul de asistență personală!

  January 9,2024

  Astăzi, fracțiunea PAS din CMC a fost alături de asistenții personali, la flashmobul cu genericul „Ceban, ia mâna de pe serviciul de asistență personală!”. Acțiunea s-a desfășurat în contextul în care Ion Ceban a decis că va concedia o parte din asistenții personali din Chișinău și le va scade salariile cu 50% celor pe care îi păstrează.

  „Acum câteva zile, Ion Ceban a decis să nu mai încheie contractele cu asistenții personali. Acesta îi obligă să semneze un acord adițional la contract, cu salarizarea de la norma întreaga la cea de 0,5. 

  Ceban vrea să lichideze serviciul de asistență personală! În anul 2023, noi am votat o decizie ca anul 2024 sa fie anul accesibilității! Adică să creăm un oraș accesibil printr-o infrastructură corespunzătoare persoanelor cu dizabilități. Dar iată că anul 2024 începe foarte și foarte trist! Cu anularea accesibilității de a avea sprijin și suport financiar din partea primăriei pentru familiile cu copii sau membri cu dizabilitati. 

  Asistenții personali au nevoie de sprijinul primăriei și noi putem sa îi ajutam! Din acest motiv, cerem ca la proiectul de buget să fie alocate resursele financiare pentru achitarea salariilor asistenților personali și pentru grupele cu program prelungit. Asta va fi condiția zero de a-l examina și susțină prin votul fracțiunii PAS din CMC.

  Guvernarea a identificat fonduri suplimentare datorită finanțatorilor pentru a achita plata unică în valoare de 5000 de lei pentru fiecare asistent personal din țara. Cei care din motive neclare nu au ridicat acești bani, îi îndemnăm să o facă cât mai curând posibil.” a spus Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS din CMC.

  Fracțiunea PAS a invitat la o masă rotundă, asistenții personali, familiile care au persoane cu dizabilități și toți consilierii municipali interesați de soluționarea acestei probleme, inclusiv primarul Ion Ceban. Ședința va avea loc vineri, 12 ianuarie, ora 15:00, în sala rotundă de la Primăria Chișinău, unde va fi discutată decizia lui Ion Ceban de a reduce cu 50% salariile la asistenții personali și concedierea a câteva sute de asistenți personali din Chișinău. 

  „Anul 2024 a fost declarat de Ion Ceban ca Anul Accesibilității, însă acțiunile sale de a reduce suportul pentru asistenții personali și pentru familiile cu membri cu dizabilități arată o lipsă gravă de responsabilitate și viziune. Vedem că Ion Ceban totul se rezumă la declarații mincinoase, apoi le trage țeapa celor mai vulnerabili, după ce i-a folosit. 

  În spatele fiecărui asistent personal se află o poveste de dedicare și sacrificiu, de ore nesfârșite petrecute în sprijinul celor mai vulnerabili dintre noi. Ei sunt eroii nevăzuți ai orașului nostru, care lucrează din umbră, dar impactul lor este imens. Fără ei, multe familii ar lupta singure în fața dificultăților zilnice. 

  Asistenții personali sunt pilonii de sprijin pentru multe suflete care se bazează pe ei. Nu putem rămâne indiferenți de situația lor. Este datoria noastră să ne ridicăm și să luptăm alături de ei. În această luptă pentru dreptate și compasiune, nu îi vom lăsa singuri.” a adăugat Sergiu Stoian, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC.

  Articole similare
  Comunicate de presă
  Flashmob PAS Youth, la 2 ani de război în Ucraina: Acesta este un război între lumea liberă și lumea dictaturii
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Comunicate de presă
  PAS Youth și-a ales noua conducere: Deputatul Sinchevici Eugeniu a fost ales Președinte.
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.