• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Ceban nu vrea să plătească compensații familiilor social-vulnerabile și boicotează votarea bugetului municipal pentru anul 2024

  December 26,2023

  Fracțiunea PAS din CMC a convocat astăzi ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău pentru a discuta bugetul municipal pentru anul 2024, însă Ion Ceban împreună cu PSRM, PCRM, Renașterea și PN au boicotat ședința. 

  După ce Primarul a cheltuit zeci de milioane de lei pentru proiecte de reclamă personală, acum nu are bani de compensații la căldură pentru pensionarii și familiile vulnerabile din Chișinău, motive din care blochează ședințele consiliului municipal și aprobarea bugetului Chișinău pentru 2024. 

  „A trecut mai mult de o lună de când Consiliul Municipal Chișinău trebuia să înceapă activitatea, însă Ion Ceban nu face acest lucru. Pe ordinea de zi urma să fie discutate câteva subiecte importante, și anume, pentru a avea un consiliu funcțional este nevoie de constituirea fracțiunilor, ceea ce încă nu a fost făcut, delegarea consilierilor municipali în comisiile de specialitate, și, cel mai important, aprobarea bugetului municipal pentru anul 2024.

  Am cerut raport pe cheltuieli din bugetul pentru anul 2023 și publicarea proiectului de buget pentru 2024, pentru a fi consultat public. Din păcate, la ședința de astăzi au fost prezenți doar consilierii municipali PAS, ceea ce ne determină să credem că deja sunt înțelegeri între Ion Ceban cu PSRM și au o claritate ce vor face în 2024, în timp ce Chișinăuienii nu cunosc despre acest lucru. 

  Fracțiunea PAS își dorește implementarea unor proiecte majore și strategice în municipiul Chișinău.” Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS din CMC. 

  Chișinăul riscă să aibă un buget provizoriu, care va împiedica finanțarea proiectelor noi de drumuri, reparații școli, grădinițe și ar crea riscul ca Primăriei Chișinău să nu achite plăți sociale, compensații la căldură și majorări de salarii la unii angajați.

  „Primarul Ion Ceban încalcă flagrant legea finanțelor publice. Legea prevede foarte clar că până pe 10 decembrie bugetul mun. Chișinău pentru anul 2024 trebuia deja să fie aprobat. Ceban a pus proiectul de buget în sertar la prăfuit și nu-l supune consultărilor cu cetățenii. 

  Am vrut să vedem cum au fost cheltuiți banii pentru anul 2023, însă nici acest lucru Ion Ceban nu vrea să-l facă. Bănuim că ceea ce face Ion Ceban este un criteriu de negociere cu alte formațiuni politice. 

  Ce urmează? Un buget provizoriu, limitat, în care nu se permite efectuarea cheltuielilor pentru acțiuni sau măsuri noi comparativ cu anul precedent. Respectiv fără proiecte noi de investiții în drumuri, școli, grădinițe, etc.

  Ce face primarul? Caută vinovați și se baricadează în Primărie, iar după ce a cheltuit bani publici pentru reclamă politică acum nu are bani de compensații la agentului termic pentru pensionarii și familiile social vulnerabile din Chișinău.” a spus Dumitru Ivanov, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC.

  În cazul în care în următoarele 3 săptămâni Primarul va ascunde mai departe proiectul de buget și va refuza dezbaterile publice asupra proiectului, consilierii PAS din Chișinău vor elabora un buget de alternativă pentru oraș. Proiectul consilierilor PAS va fi consultat pe larg cu cetățenii, subdiviziunile și fracțiunile din Primărie.

  Articole similare
  Comunicate de presă
  Flashmob PAS Youth, la 2 ani de război în Ucraina: Acesta este un război între lumea liberă și lumea dictaturii
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Comunicate de presă
  PAS Youth și-a ales noua conducere: Deputatul Sinchevici Eugeniu a fost ales Președinte.
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.