• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  PAS solicită crearea regulamentului privind finanțarea suburbiilor din Chișinău și publicarea proiectului de buget pentru anul 2024

  December 20,2023

  Fracțiunea PAS din CMC a susținut astăzi o conferință de presă în care au abordat două subiecte importante: crearea unui grup de lucru care să elaboreze un regulament cu privire la finanțarea suburbiilor, și, respectarea transparenței în procesul de publicare și aprobare a bugetului municipal pentru anul 2024. 

  „Alocările bugetare pentru suburbii au fost făcute pe baza unor criterii personale și politice, ignorând prevederile legale cu privire la Statutul Municipiului Chișinău. Primarii din suburbii nu cunosc din timp ce proiecte vor fi finanțate și în general nu cunosc dacă va exista sau nu finanțare din bugetul municipal. 

  Această practică subminează autoritatea primarilor și nu încurajează implementarea proiectelor mari în suburbii. Primarii din suburbii trebuie să-și poată planifica corect bugetul și după adevăratele necesități știind exact ce sumă urmează să fi alocată în următorii ani.” a spus Galina Comendant, consilieră municipală PAS. 

  Galina Comendant, consilieră municipală PAS.

  Ca sa fie mai clar, vă aducem drept exemplu câteva cifre pentru anul 2023, sumele direcționate de municipiu raportate la numărul de locuitori. 

  „Cele mai favorizate au fost localitățile mici precum este Condrița – unde au fost transferați în jur de 2800 pe cap de locuitor, și localitățile cu primari MAN  Colonița – în jur de 3300, Vatra – aproximativ 2100 lei pe cap de locuitor.  

  Asta în timp ce localitățile mari care contribuie cel mai mult la bugetul municipal au primit sume chiar și de 10 ori mai mici. Stăuceni – 240 lei, Durlesti- 160 lei, Codru – în jur de 150 lei pe cap de locuitor. 

  Reieșind din cele expuse Fracțiunea PAS din CMC vine cu propunerea de a elabora un regulament, care să facă claritate și să nu mai permită nici unui primar general – să politizeze finanțarea suburbiilor. Încurajăm toți primarii și consilierii locali din suburbii să se alăture acestui grup de lucru și împreună să elaborăm acest regulament.” a explicat Victor Bacalîm, consilier municipal PAS.

  Victor Bacalîm, consilier municipal PAS

  „Din păcate, Primarul general la aproape două luni după alegerile locale nu s-a întâlnit măcar odată cu primarii din suburbii pentru a stabili împreună prioritățile pentru următorii 4 ani, așa cum este normal să se întâmple.

  Domnule Ceban, vă solicităm să acceptați rezultatele alegerilor din 5 noiembrie și să respectați toți primarii suburbiilor, indiferent de afilierea lor politică. Rezultatul obținut este voința cetățenilor și a locuitorilor din suburbii și aici simpatiile personale nu-și au locul. Ajunge să șantajați și să- umiliți primarii de suburbii și nu-i mai tratați exclusiv pe criterii politice.” a spus Sergiu Lazarencu, deputat PAS responsabil de suburbiile municipiului Chișinău.

  Sergiu Lazarencu, deputat PAS

  „Vedem cum orașul continuă să se confrunte cu ambuteiaje severe, transportul public întârzie frecvent, iar promisiunea amenajării de noi curți nu a fost îndeplinită. Toate cele momente țin de bugetul municipal, însă bugetul nu există! Ion Ceban, unde este bugetul?! 

  Zinaida Popa, consilieră municipală PAS.

  Suntem în data de 20 decembrie și bugetul încă nu este publicat, în condițiile în care imediat după alegeri acest lucru trebuia să se întâmple. Să fie publicat bugetul!!! Dar el nu este!

  Fracțiunea PAS cere convocarea ședinței extraordinare a CMC. Avem semnăturile la mai mult de o treime din consilierii CMC, ceea ce ne permite să stabilim ședința CMC în data de 26 decembrie, cu următoarea ordine de zi:

  1. Constituirea fracțiunilor CMC.
  2. Constituirea comisiilor de lucru.
  3. Executarea bugetului pentru 2023.
  4. Chemarea la raport pe domnul Andrei Pavaloi și doamnei Angela Cutasevici cu privire la implicarea, nebenevolă, dar organizată, a subalternilor de a finanța partidul MAN.
  5. Proiectul de decizie cu privire la crearea grupului de lucru pe crearea regulamentului privind finanțarea suburbiilor din municipiu.
  6. Cerem primarului general publicarea proiectului de buget pentru anul 2024. 

  Este total incorect și împotriva legii ca să nu ne cunoaștem bugetul pentru gestiunea orașului fiind deja la finele anului.” a concluzionat Zinaida Popa, consilieră municipală PAS. 

  Articole similare
  Comunicate de presă
  Flashmob PAS Youth, la 2 ani de război în Ucraina: Acesta este un război între lumea liberă și lumea dictaturii
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Comunicate de presă
  PAS Youth și-a ales noua conducere: Deputatul Sinchevici Eugeniu a fost ales Președinte.
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.