• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  PAS a depus denunț la PG și CNA pe cazul colectării ilegale de bani de către MAN în campania electorală locală

  December 19,2023

  Astăzi, consilierii municipali PAS, Dumitru Ivanov, Zinaida Popa, Mihai Briceag și Ecaterina Fărâmă, au depus un denunț la Procuratura Generală și la Centrul Național Anticorupție – în urma investigației jurnalistice apărută pe 17 decembrie la un post local de televiziune –  despre ilegalitățile identificate în procesul de colectare a banilor pentru campania electorală de către unii concurenți electorali participanți la alegerile locale din municipiul Chișinău. 

  Câți bani din cele 2,8 milioane de lei – Ion Ceban i-a adunat ilegal pentru partidul său la alegerile locale din 5 noiembrie în timp ce majoritatea donatorilor la partidul MAN sunt lucrători din subordinea Primăriei Chișinău? Cetățenii trebuie să cunoască acest lucru, iar organele de drept trebuie să investigheze acest caz și să aducă o claritate în acest caz. 

  Solicităm Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să inițieze urmărirea penală pe faptul de colectare ilegală a resurselor financiare de către unii concurenți electorali din cadrul alegerilor locale generale din data de 5 noiembrie 2023, prin prisma art 1812 din Codul Penal al Republicii Moldova punctele:

  (1) Falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a grupurilor de inițiativă și a partidelor politice și/sau a rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale.

  (2) Utilizarea de resurse administrative.

  (3) Extorcarea sau obținerea prin extorcare a donațiilor pentru partidele politice și a comiterii infracțiunilor de depășirea atribuțiilor de serviciu, utilizarea resursei administrative și acțiuni conexe utilizării resursei administrative și finanțarea ilegală a campaniei electorale.

  Solicităm Procuraturii Anticorupție să efectueze controlul acțiunilor organului de urmărire al CNA în scopul examinării acestui caz în mod obiectiv, complet și în termeni restrânși. 

  Totodată, solicităm atragerea la răspundere a funcționarilor publici și de demnitate publică vinovați de colectarea resurselor financiare, depășirea atribuțiilor de serviciu și finanțare ilegală a partidelor politice, iar dacă se va dovedi că fondurile au fost colectate ilegal, prin impunere sau fictiv, atragerea lor la răspundere.

  Așteptăm cu interes răspunsurile și acțiunile organelor de drept și ne angajăm să urmărim acest caz până la clarificarea tuturor aspectelor.

  Articole similare
  Comunicate de presă
  Flashmob PAS Youth, la 2 ani de război în Ucraina: Acesta este un război între lumea liberă și lumea dictaturii
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Comunicate de presă
  PAS Youth și-a ales noua conducere: Deputatul Sinchevici Eugeniu a fost ales Președinte.
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.