• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Propunerile PAS la taxele locale din municipiul Chișinău pentru anul 2024

  December 7,2023

  Astăzi, fracțiunea PAS din CMC, a susținut o conferință de presă cu privire la taxele locale din mun. Chișinău pentru anul 2024.

  „În urma consultărilor publice care au avut loc aseară, împreună cu colegii, am ascultat cu atenție nevoile și doleanțele agenților economici și ale cetățenilor. Aceste voci, dar și sutele de oameni cu care am discutat în campania electorală local, ne-au oferit o perspectivă asupra realităților cu care se confruntă Chișinăul, o realitate adesea ignorată sau minimalizată de actuala administrație.

  Agenții economici din orașul nostru sunt coloana vertebrală a dezvoltării și prosperității noastre. Ei creează locuri de muncă, susțin economia locală și contribuie la diversitatea culturală a Chișinăului. Cu toate acestea, sunt adesea împovărați de un sistem fiscal inechitabil, care inhibă creșterea și inovația. Taxele locale, așa cum sunt structurate acum, nu reflectă realitățile și provocările cu care se confruntă acești antreprenori zi de zi. Este timpul pentru o schimbare a abordării prin care se prioritizează echitatea și sustenabilitatea.

  În cadrul consultărilor noastre, am auzit clar mesajul vostru. Aveți nevoie de un sistem de taxe locale care să vă sprijine, nu să vă împiedice. Vă doriți taxe locale care să reflecte echilibrul corect între contribuția necesară către bugetul local și menținerea unui mediu propice pentru afaceri și inovație. 

  Nu putem ignora faptul că actuala administrație a Primăriei Chișinău nu a reușit să abordeze aceste probleme cu seriozitatea și atenția necesară.” a spus Lilian Carp, consilier municipal PAS. 

  Fracțiunea PAS din CMC a notat toate propunerile colectate în urma dezbaterilor publice, cât și cele primite prin email sau auzite în discuțiile din teren. Acesta este un apel la acțiune pentru noi, să lucrăm pentru soluții care să îmbunătățească viața economică a orașului.

  „Ieri, împreună cu colegii, am discutat cu reprezentanții Întreprinderilor Mici și Mijlocii, HoReCa, producătorii locali de la mici la mai mari, cât și societatea civilă preocupată de domenii precum dezvoltarea și amenajarea infrastructurii orașului. Toți își doresc ca deciziile privind taxele locale să fie mai întâi discutate cu fiecare sector economic vizat, să fie luate în considerare necesitățile și realitățile lor, și doar după acest proces să fie ajustate taxele.

  Sistemul actual de taxe din mun. Chișinău este unul inechitabil și menit să ajute marile companii, în defavoarea micului business. Am cerut anii precedenți, la fel cum cerem și acum schimbarea abordării pentru asigurarea echității în domeniul afacerilor mici și mijlocii. 

  La moment businessul mic și mijlociu plătește o taxă mai scumpă pentru m2 decât businessul mare, ceea ce este inechitabil. 

  De exemplu, o alimentară sau un magazin specializat va plăti 245 lei/m2, iar un supermarket achită 9,1 lei/m2. O cafenea mică plătește Primăriei Chișinău o taxă de 455 lei pentru loc, în timp ce un restaurant mare plătește 170 lei pentru un loc. 

  Consilierii PAS propun o formulă ECHITABILĂ de taxare pentru businessul mic și mijlociu. Astfel, un magazin mic sau cafenea mică să plătească o taxă mai mică pentru m2 și pentru locul unui client.

  Am notat toate propunerile colectate în urma dezbaterilor publice. Ieri la discuții oamenii au cerut:

  1. Să fie reduse taxe pentru localurile amplasate pe străzile pe care se fac lucrări de către primărie și blochează să îngreunează accesuri în localuri.
  2. Debirocratizarea eliberării autorizațiilor. Unii agenți economici sunt nevoiți să facă autorizație în fiecare lună. Asta înseamnă semnarea a peste 40 de autorizații lunar.
  3. Modul de ajustarea a taxelor care presupun achitări către bugetul public din venit. Dacă în nota informativă a proiectului de taxe ni se comunică că în medie taxale au crescut cu 6%, în timp ce taxa de aplicare a simbolicii locale – cu 10%. Agenții economici care promovează denumirea Chișinău doresc o predictibilitate a taxelor locale.” a adăugat Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS. 

  „Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău, la fel ca și în ultimii 4 ani, va lucra la propuneri de taxe locale care să reflecte nevoile orașului nostru, să stimuleze creșterea economică și să asigure echitatea. Suntem aici pentru a construi un Chișinău mai confortabil, pentru toți cetățenii săi.” a concluzionat Lilian Carp. 

  Articole similare
  Comunicate de presă
  Flashmob PAS Youth, la 2 ani de război în Ucraina: Acesta este un război între lumea liberă și lumea dictaturii
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Comunicate de presă
  PAS Youth și-a ales noua conducere: Deputatul Sinchevici Eugeniu a fost ales Președinte.
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.