• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Încălcări în alegerile din Bubuieci, candidatul MAN - fără studii generale obligatorii finalizate

  December 6,2023

  Astăzi, deputatul PAS, Sergiu Lazarencu, împreună cu Rita Lefter, reprezentanta PAS la CEC, au susținut un briefing de presă cu privire la situația creată la alegerile locale din comuna Bubuieci. 

  „Totul a pornit în urma suspiciunilor apărute din partea locuitorilor precum că candidatul MAN la funcția de primar în Bubuieci, nu ar avea diploma de studii gimnaziale, iar conform codului electoral nu poate fi admis să participe la alegerile locale. 

  În acest sens, am solicitat Ministerului Educației și Cercetării să verifice dacă candidatul Leonid Umaneț are studii generale obligatorii finalizate. La data de 17 noiembrie am primit răspuns de la MEC că Umaneț nu are studii generale obligatorii finalizate, însă la înregistrarea în calitate de candidat la funcția de primar în com. Bubuieci a domnului Umaneț, a stat o scrisoare eliberată de către Andrei Pavaloi, șeful direcției educație Chișinău, care ar confirma studiile generale obligatorii finalizate ale domnului Umaneț. 

  După ce s-a dovedit că domnul Umaneț nu are studii generale obligatorii finalizate, am semnalat și organele competente că se încearcă fraudarea alegerilor, și, pe 18 noiembrie 2023, cu o zi înaintea turului doi, am depus o contestație la CECE Bubuieci prin care am solicitat anularea înregistrării candidatului Umaneț.

  CECE Bubuieci nu a examinat în timp această contestație, respectiv la data de 21 noiembrie am depus o cerere prin care am cerut infirmarea legalității alegerilor din data de 19 noiembrie.” a spus Sergiu Lazarencu, deputat PAS.

  În acest timp, domnul Leonid Umaneț, susținut de partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN) condus de Ion Ceban, a exercitat presiuni nejustificate asupra membrilor CECE și familiilor acestora. Este de neconceput ca într-o democrație să asistăm la astfel de tactici de intimidare si le solicit sa nu mai aplice astfel de tactici.

  Chiar și în fața acestor presiuni, CECE Bubuieci, la data de 1 decembrie, a infirmat legalitatea alegerile din 19 noiembrie 2023, ceea ce conform codului electoral ar duce la declararea alegerilor ca fiind nule. 

  „Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, din 5 decembrie, se referă de fapt la contestația PAS depusă înainte de alegeri pentru anularea înregistrării candidatului Umaneț. 

  Astfel, hotărârea respectivă nu are nici o legătură cu hotărârea din 1 decembrie emisă de CECE Bubuieci, prin care s-a infirmat legalitatea alegerilor.

  Codul Electoral prevede că una din condițiile obligatorii pe care trebuie să le întrunească candidatul, sunt studiile generale obligatorii finalizate, confirmate prin copia actului de studii. Ceea ce nu a fost prezentat la cererea de înregistrare în calitate de candidat.

  Așadar, hotărârea CECE Bubuieci prin care s-au infirmat alegerile, va fi examinată astăzi de CECE Chișinău. Și, abia după pronunțarea hotărârii a CECE Chișinău, urmează ca organele competente să emită verdictul final.”  Rita Lefter, reprezentanta PAS la CEC.

  „Din păcate, se încearcă o șmecherie juridică și ceea ce trebuie să decidă justiția, se încearcă de a fi transferat la CECE Chișinău, din care fac parte persoane loiale lui Ion Ceban. Asta ridică semne serioase de întrebare asupra imparțialității procesului electoral.

  Cerem CECE Chișinău să demonstreze integritate și echidistanță și să nu se lase influențați de presiunile politice. Este de responsabilitatea dumnealor să asigure un proces electoral corect și transparent, iar instituțiile competente vor monitoriza acest lucru. Nu cerem decât justiție și integritate în acest proces.” a adăugat Sergiu Lazarencu.

  Articole similare
  Comunicate de presă
  Flashmob PAS Youth, la 2 ani de război în Ucraina: Acesta este un război între lumea liberă și lumea dictaturii
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Comunicate de presă
  PAS Youth și-a ales noua conducere: Deputatul Sinchevici Eugeniu a fost ales Președinte.
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.