• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Chișinăul are potențialul de a deveni un hub European de dezvoltare economică

  October 24,2023

  Astăzi, Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de Primar General al Municipiului Chișinău a susținut o conferință de presă despre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din capitală și a prezentat viziunea sa și a echipei PAS pentru dezvoltarea economică a municipiului Chișinău.

  Agenții economici din Chișinău se confruntă cu numeroase obstacole în dezvoltarea afacerilor lor. Birocrația excesivă, corupția și lipsa de predictibilitate din partea administrației locale sunt doar câteva dintre provocările majore. De asemenea, multe oportunități de finanțare și dezvoltare au fost ratate din cauza incapacității administrației de a pregăti la timp documentația necesară și de a colabora eficient cu grupurile locale de inițiativă.

  „Ne aflăm acum pe strada industrială, care vedeți cum arată, ca după bombardament – nu există minime condiții. Imaginați-vă că o să aduceți un potențial investitor în acest loc, care parcă este părăsit. Credeți că el o să investească într-o locație cu potențial neavând măcar o infrastructură adecvată, nu mai zic de alte condiții pe care trebuie să le asigure Autoritățile Locale. 

  Dacă ieșim de pe pagina „primăriei-partid” – ne ciocnim de o realitate tristă – pentru că Municipiul Chișinău este inima economiei Republicii Moldova și are un potențial enorm, care poate și trebuie valorificat. Agenții economici din Chișinău și zona metropolitană trebuie susținuți ca să își poată dezvolta afacerile. Nu doar să le mențină, dar și să le extindă. Cum spuneam, birocrația, corupția și favoritismul actualei administrații a Chișinăului i-au ținut pe mulți într-o pauză de dezvoltare. 

  Trebuie să valorificăm zonele care până astăzi au fost lăsate în paragină, să dezvoltăm căi de acces și infrastructura necesară, pentru ca investitorii locali și străini să aibă toate condițiile de a dezvolta noi afaceri sau să le transfere pe cele existente.” a spus Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de Primar General al Municipiului Chișinău.

  Pentru a se dezvolta, agenții economici din Chișinău au nevoie de un mediu de afaceri stabil și predictibil. Primăria trebuie să acorde o atenție specială digitalizării proceselor administrative pentru a reduce birocrația, trebuie să investim în infrastructură, inclusiv în drumuri și căi de acces, pentru a atrage investitorii și a genera noi locuri de muncă.

  „Îmi doresc să creăm un parc industrial, care să devină o platformă de creștere economică, dar și să asigure cel puțin 2.000 de noi locuri de muncă. Acest proiect poate fi realizat și pe Strada Industrială și în zona străzii Varnița sau în zona străzii Mesager. 

  După exemplul altor țări, trebuie să dezvoltăm huburi economice nișate pe domenii, unde toți investitorii locali și străini își pot transfera business-urile. În parteneriat cu Autoritățile Centrale vom asigura condiții profitabile pentru investitori și îi putem susține, ca să devină parte a economiei Republicii Moldova, fără birocrație și favoritism. 

  Agenții economici din Municipiu trebuie susținuți prin programe economice locale dedicate și desigur printr-o abordare pro-business, prin garantarea unei predictibilități, trei exemple care par mici, dar importante și care o să influențeze dezvoltarea economică: digitalizarea procesului de eliberare a actelor permisive, aprobarea multianuală a taxelor locale și infrastructură, multă infrastructură – sau dacă mai popular să o numim – civilizație! Simplu, nu?” a concluzionat Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de Primar General al Municipiului Chișinău.

  Sunt multe de făcut și noi o să facem din Chișinău – un hub European de dezvoltare economică – cu afaceri susținute, locuri de muncă, parcuri industriale și investiții!

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primăria Chișinău ratează 9 milioane de euro pentru că Ion Ceban este incompetent și nu a elaborat bugetul municipal la timp
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Nisporeni și-a ales echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Orhei și-a votat echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.