• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Lilian Carp: „Municipiul Chișinău are nevoie de o viziune de dezvoltare și un Plan Urbanistic General”

  October 17,2023

  Astăzi, Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de Primar General al municipiului Chișinău, împreună cu Anetta Dabija, candidată la funcția de consilier municipal din partea PAS, au susținut o conferință de presă despre viziunea echipei PAS despre cum va proteja municipiul Chișinău de dezvoltarea haotică și construcțiile ilegale.

  În ultimii ani, Chișinăul se dezvoltă haotic, în lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat,  a unei viziuni care să facă față realităților la zi din Municipiu – apropo, angajament asumat de primarul Păcălici Ceban, în campania electorală trecută. Această promisiune nu a fost realizată, la fel ca și altele ce urmau să oprească dezvoltarea haotică și construcțiile ilegale în Chișinău. 

  De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că a mințit ca de obicei și pentru că partidul-primărie a înțeles că votarea pe bandă rulantă a unor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri) – cel mai des ilegale, sunt o găselniță și o fereastră pentru corupție.

  „Suntem astăzi anume într-un loc în care urmează să fie construite blocuri de locuit. Aici, la Ginta Latină, la cercul de la Piața Ciocana urmează să se construiască circa 2500 de apartamente în zonă verde și sub liniile de înaltă tensiune. Această zonă deja este aglomerată, școlile și grădinițele nu fac față, transportul este și așa la limită. 

  Și asta se întâmplă practic în toate sectoarele, doar câteva exemple ca să înțelegeți amploarea haosului urban în Chișinău. 

  1. Planul Urbanistic Zonal din strada Grădina Botanică – unde am fost ieri la fața locului va fi o catastrofă pentru acea zonă. Pe o suprafață de doar 7 hectare urmează să fie construite peste 6000 de apartamente, ceea ce practic de 2 ori încalcă normele urbanistice.

   Închipuiți-vă într-un spațiu mic șase mii de familii care au rutina lor, necesitățile lor și tind spre confort – dar nu au acces la nimic – nicio școală nouă, nicio grădiniță nouă, nicio cale de acces, nicio rută nouă.

   Apropo de transportul public, că tot primarul isteric gestionează traficul online – la Grădina Botanică, transportul public este asigurat doar pe strada Burebista și parțial de Dacia – adică la cca. 600-800 m. 
  1. Planul Urbanistic Zonal de pe strada Maria Drăgan – pe terenul Introscop, beneficiar fiind aceeași companie ca și la Grădina Botanică. Imaginați-vă că în această zonă urmau a fi construite 15 blocuri a câte 12-15 etaje, în total circa 5-6 mii de apartamente. Și fix ca și la Grădina Botanică – zona nu are policlinică, nu are școli, nu are grădinițe, nu are transport public. Sunt doar 2 troleibuze și un autobuz. Atât. Pentru comparație – toată zona Ciocana veche are o populație de 20 mii oameni, iar la Maria Drăgan după calcule ar urma să trăiască circa 15 mii de locuitori.

  Mai sunt multe exemple de acest fel, când au fost admise construcții fără un pic de ezitare și fără ca partidul-primărie să se gândească la infrastructura rutieră – căi de acces și rute de transport public – și la cea socială, școli, grădinițe, policlinici.” a spus Lilian Carp, în cadrul conferinței de presă. 

  Ambuteiajele, transportul ineficient și lipsa locurilor în școli și grădinițe evidențiază deficitul de confort urban în Chișinău. Pentru o dezvoltare armonioasă, orașul are nevoie de extindere și reguli clare, care să asigure un trai decent și o planificare urbană logică.

  „Am adresat petiții, demersuri, am propus modificări la cadrul legal din domeniu, am contestat decizii ilegale. Într-un final, suntem parte și în câteva procese de judecată în cazul unor construcții din centrul istoric care încalcă legea. 

  Ca și consilieri vom avea responsabilitatea să propunem soluții pentru problemele din domeniul construcțiilor. Inclusiv vom veghea, dar și vom opri ilegalitățile încă de la faza când se eliberează autorizațiile de către Primărie, pentru vreo construcție sau un bloc nou –  sau de la faza când se votează un nou Plan urbanistic pentru oraș.” a menționat Anetta Dabija, candidată la funcția de consilier municipal din partea PAS.

  „Împreună cu echipa PAS în mandatul meu de Primar General am câteva priorități:

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Igor Grosu: Alegând un primar PAS, primar european, ne apropiem tot mai mult de aderarea la Uniunea Europeană
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.