• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Comunicat de presă: „33 de consilieri municipali ar putea fi privați de mandat pe un termen de 8 luni”

  July 14,2023

  Astăzi, Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, și Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS, au susținut un briefing de presă despre ilegalitățile lui Ion Ceban în domeniul construcțiilor ilegale și cum acestea se confirmă prin judecată, iar 33 de consilieri municipali care au votat Planuri Urbanistice Zonale ilegale ar putea fi amendați și privați de dreptul de a exercita funcția de consilier municipal pe un termen de 8 luni.  

  În luna decembrie a anului 2022, înainte de sărbători, 33 de consilieri municipali docili primarului Ion Ceban au votat ilegal 6 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). 

  Fracțiunea PAS a depus o sesizare la CNA pentru a fi verificată legalitatea votării acelor 6 complexe locative multietajate, incluse pe ordinea de zi la ședința CMC. Acum a apărut decizia instanței de judecată pe numele unui consilier din cei 33, și urmează să fie sancționați pentru ilegalitățile comise.

  „Deja au apărut primele hotărâri ale instanței. Un consilier municipal ar putea fi condamnat pentru abuz de putere și privat de dreptul de a exercita funcția de consilier pentru opt luni. Dar acesta este doar începutul. Alți 32 de consilieri municipali ar putea fi amendați și privați de dreptul de a exercita funcția de consilier municipal pe un termen de 8 luni.

  Această veste arată că nimeni nu este deasupra legii și că orice acțiune ilegală are consecințe. Este o dovadă că aceste PUZ-uri aprobate fără avizul Ministerului Infrastructurii nu sunt legale și nu pot fi considerate valabile.

  Primarul Ion Ceban a promis un plan urbanistic general pentru a arăta dezvoltarea Chișinăului. În schimb, vedem PUZ-uri aprobate care servesc interesele dezvoltatorilor imobiliari, nu pe cele ale chișinăuienilor.

  Cel mai grav este că aceste construcții încalcă mai multe normative în construcții și că nu este prevăzută infrastructura socială a viitorilor locatari, adică viață normală nu ai putea trăi în aceste zone, fără acces la grădinițe, școli, zone de parc și agrement. Asta ar presupune îngreunarea traficului și crearea de ambuteiaje și mai infernale decât sunt acum, fiindcă asta nu era prevăzut în aceste documente.” a spus Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

  Solicităm ca aceste hotărâri să fie prezentate de către Cancelaria de stat ca probe în instanțele de judecată pentru anularea acestor acte normative care ar contribui la dezvoltarea haotică și negândita a orașului fără utilitățile corespunzătoare. Dacă este constatat faptul că consilierii municipali nu aveau dreptul să voteze aceste Planuri Urbanistice Zonale fără avizarea ministerului, înseamnă că și proiectul în sine votat nu poate fi perceput ca unul legal.

  Fracțiunea PAS condamnă ferm aceste acțiuni care nu numai că încalcă legea, dar compromit calitatea vieții și dezvoltarea armonioasă a orașului Chișinău. Astfel de acțiuni, care plasează interesele imobiliare mai presus de nevoile cetățenilor, nu pot și nu trebuie tolerate.

  Articole similare
  Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Lilian Carp și-a înregistrat candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău din partea PAS
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Roman Cojuhari își încheie mandatul de consilier municipal pentru a putea exercita funcția de director APP
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Suburbiile hrănite cu minciuni de către Ivan Ceban
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.