• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Suburbiile hrănite cu minciuni de către Ivan Ceban

  July 6,2023

  Astăzi, Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, și Sergiu Lazarencu, deputat PAS responsabil de suburbii, au susținut o conferință de presă despre minciunile cu care Ion Ceban hrănește suburbiile și gestionarea defectuoasă a banilor publici pentru suburbiile Chișinăului. 

  Recent, am fost martorii unor acuzații nefondate venite din partea Primăriei Chișinău, acuzații care vizează „blocarea investițiilor planificate pentru suburbii de către Cancelaria de Stat”. Asistăm la un spectacol politic în care Ion Ceban minte cetățenii și face jocuri politice pentru a-și acoperi erorile și alocarea banilor pe criterii politice în suburbii. 

  „Astăzi, 90% din locuitorii suburbiilor municipiului Chișinău lucrează în orașul Chișinău, respectiv impozitul din salariul acestora se varsă direct în bugetul municipal. Vorbim despre sute de milioane de lei anual. 

  În ultimii 4 ani, primarul general nu ratează niciun moment să se laude că Primăria Chișinău este cea mai transparenta primărie din țara, însă modul în care s-au distribuit banii în ultimii 4 ani este dubios și neclar. În multe cazuri împărțindu-se după criterii politice și după loialitatea față de Ion Ceban.

  Primarul General îi tratează pe primarii din suburbii ca pe niște pretori numiți de el prin Dispoziție, și se face a uita că acești primari au votul și încrederea oamenilor. Or, este inadmisibil să ajungi în luna iulie 2023 și primarii să nu aibă  cel puțin o claritate când și dacă vor beneficia de resurse financiare de la bugetul municipal. Și aici vorbesc de 10 suburbii care nu au primit nici un leu pentru anul curent: Trușeni, Durlești, Codru, Stăuceni, Ciorescu, Cricova, Bubuieci, Condrița, Vatra și Grătiești. Este un precedent care nu l-a permis nici un primar.” a spus Sergiu Lazarencu, deputat PAS, responsabil de suburbii.

  Primăria mun Chișinău trebuie sa depună toate eforturile încât condițiile de trai din toate suburbiile să fie comparabile cu cele din Chișinău. 

  Avem localitățile ca Trușeni, Budești, Băcioi, Sângera și Ghidighici care elementar nu au sistem de canalizare, iar alte localități au probleme cu apă potabilă. De exemplu în Dobrogea, în sezonul cald, apa se dă pe grafic.  

  „Primăria nu a prezentat niciun proiect clar de finanțare. Nimeni nu știe unde și pentru ce vor fi cheltuiți acești bani. Avem de a face cu o încălcare flagrantă a procedurilor, ceea ce arată lipsa de profesionalism și incompetența echipei Primăriei.

  Ne amintim cum majoritatea consilierilor municipali de la PSRM și alți consilieri docili actualului primar l-au împuternicit pe Ion Ceban să împartă banii pentru suburbii după bunul său plac. Este o încălcare gravă a principiilor transparenței și echității pe care trebuie să le respecte orice administrație publică.

  Acum apare întrebarea: De ce au fost finanțate proiecte doar în 7 suburbii și nu în toate cele 18? După ce criterii au fost distribuite aceste fonduri, astfel încât în mai mult de jumătate din suburbiile Chișinăului să nu fie implementat nici un proiect important pentru locuitori?

  Acest mod de a face politică nu este doar inadecvat, dar și periculos. Suburbiile au multe probleme reale care trebuie rezolvate într-un mod transparent, echitabil și profesionist, nu prin încălcări ale legii și manipulări politice. Ion Ceban trebuie să renunțe la showurile și circul politic și să își îndeplinească obligațiile legale față de locuitorii acestui municipiu.” a adăugat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

  O altă problemă sunt căile de acces spre suburbii. În Trușeni din cauza drumului deteriorat, dar și îngust, 2 troleibuze nu încap concomitent pe drum, astfel, un troleibuz este nevoit meargă pe acostament și totodată, este pericol de accidente și viața pasagerilor este pusă în pericol.

  Exact aceeași situație dezastruoasă a căilor de acces o întâlnim și în Colonița și astfel de exemple sunt multe, în toate cele 18 suburbii. 

  „Nu poți să faci concerte, forumuri sociale, să pui floricele prin parcuri și alte lucrări de fațadă în timp ce oamenii din suburbii nu au asigurate condiții elementare de trai. Ei tot sunt cetățeni ai municipiului Chișinău și merită tratați egal.   

  Este nevoie de un mecanism clar pentru distribuirea acestor surse de finanțare, aceste surse de finanțare nu trebuie sa depindă de culoarea politică a primarilor din suburbii, or, noi prin programul Satul European, am demonstrat că acest lucru este posibil. 

  Probleme sunt multe și este nevoie să existe o abordare mult mai serioasă față de ele. Îi recomandăm primarului general să facă mai puțină politică și să se ocupe mai serios problemele locuitorilor din municipiul Chișinău și suburbii, lucru de care este responsabilă administrația publică locală din Chișinău.” a concluzionat Sergiu Lazarencu, deputat PAS, responsabil de suburbii.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  OT Ialoveni și-a ales conducerea
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  OT PAS Bălți și-a ales noua conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Parlamentul începe procedura de inițiere a unui Referendum republican de aderare la Uniunea Europeană
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.