• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Peste 26 mln lei pentru PR politic al lui Ion Ceban

  March 17,2023

  Astăzi, Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC și Dumitru Ivanov, consilier municipal, au susținut o conferință de presă în care au atras atenția asupra cheltuielilor de peste 26 milioane de lei din bugetul mun. Chișinău, de către Ion Ceban pentru PR politic.

  În luna mai a acestui an, Ion Ceban va plăti aproape 4 milioane de lei, din bugetul mun. Chișinău, pentru organizarea unui eveniment cu iz de lux pentru PR și populism politic, Forumul social-urban. Cheltuielile de organizare a evenimentului sunt în valoare de 3 milioane de lei, iar pentru serviciile de promovare a evenimentului tocmai 800 mii de lei.

  „Cu această sumă de bani din bugetul mun. Chișinău s-ar fi putut de reparat cel puțin 4 grădinițe sau amenajate 16 terenuri de joacă pentru copii. Primăria Chișinău și fără forumuri trebuie să creeze condiții mai bune de trai în oraș.

  Ce face primarul în loc? Evenimente scumpe și contracte de achiziții cu companii ale căror fondatori sunt și dintre cei legați de furtul miliardului. 

  Deoarece nu-i ajung 3 milioane pentru filmări cu 6 camere video, ecrane LED, lumini și sunete ca la concert, fourchetee-uri și pauze de cafea, primăria mai plătește aproape 1 milion de lei pentru servicii de promovare a evenimentului.

  Ne-am uitat în caietele de sarcini pentru serviciile de organizare și promovare a forumului social-urban și zici că se organizează un Eurovision electoral, dar nu forum la care să fie discutate și identificate soluții pentru problemele din oraș.

  Ne uităm la serviciile de promovare solicitate de Primărie și ne întrebăm ce veți promova la preț de aproape 1 milion de lei? Discursuri electorale din partea șefilor de direcții, mai nou, membri de partid a lui Ceban? 1 milion de lei pentru ca o companie privată să elaboreze 10 prezentări în power point, așa cum a fost cu sondajele de la Buget Civil când am achitat bani publici pentru prezentări?” a spus Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC. 

  În ultimii Ion Ceban a cheltuit milioane de lei pentru PR politic din bugetul municipiului. Chișinău. 

  „În anul 2022 primarul Ivan Ceban a folosit fără rușine proiectul Buget Civil pentru a-și face reclamă lui și primăriei din banii oamenilor. Atunci au fost  cheltuite aproape 2 mln lei pentru proiecte de achiziție de echipament de scumpe și elaborare de tot felul de podcasturi de promovare a subdiviziunilor primăriei care peste noapte au devenit mesagerii MAN-ului.

  O altă găselniță a primarul general este Planul de Acțiuni anticorupție al autorităților publice locale Chișinău pentru anii 2022-2025. Sub noțiuni precum „transparență și anticorupție”, Ion Ceban de fapt și-a alocat al doilea an deja bani pentru ziarele electorale ale noului său partid.

  Mai nou, am văzut că o Pretură se lăuda că distribuie prânzuri persoanelor nevoiașe din banii unui ONG. Însă odată cu prânzurile, oamenilor li se dă și câte un exemplar de ziar electoral de la Ion Ceban, tipărit din banii bugetului municipiului Chișinău. 

  Abuzul în serviciu nu se termină aici. Recent locuitorii din Chișinău a primit facturile pentru luna trecută, iar pe verso primăria a pus din nou publicitate electorală. Partidul lui Ion Ceban abia de a ieșit pe scena politică, dar deja se ocupă de spălarea banilor publici în scopuri de partid. Și aici, Ceban se ascunde sub umbrela așa-zisului program de transparență și anticorupție 2022-2025. 

  Anticipăm un abuz și la selectarea proiectelor din cadrul Buget Civil 2023 și ziare noi finanțate din cele 5 milioane pentru Planul Local Anticorupție pentru 2023.

  Este corect ceea ce face Ceban cu banii locuitorilor din Chișinău? Nu, astfel de acțiuni reprezintă depășirea atribuțiilor de serviciu și cheltuirea de bani publici în scopuri personale.” a spus Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS. 

  Este absolut imoral și iresponsabil să cheltui 4 milioane de lei pentru astfel de matinee, când în Chișinău este criză de locuri în grădinițe, trecerile de pietoni nu sunt securizate, iar pe străzile capitalei umblă mii de câini vagabonzi din cauza că Primăria a agravat situația prin lipsa de acțiuni concrete.

  Dacă facem un calcul elementar în baza cifrelor publice, Ceban a cheltuit în 2022 și urmează să cheltuie în 2023 peste 26 milioane de lei. Și acestea nu sunt toate liniile de buget pentru PR politic. Vom reveni cu o listă completă de astfel de cheltuieli. 

  Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău solicită următoarele:

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primăria Chișinău ratează 9 milioane de euro pentru că Ion Ceban este incompetent și nu a elaborat bugetul municipal la timp
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Nisporeni și-a ales echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Orhei și-a votat echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.