• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău

  January 27,2023

  Astăzi, Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC și Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS, au susținut o conferință de presă despre siguranța pietonilor din mun. Chișinău și au propus un proiect de decizie elaborat în baza cadrului de politică al UE privind siguranța rutieră 2021-2023, care prevede un șir de acțiuni pentru diminuarea accidentelor cu implicarea pietonilor. 

  „În mun. Chișinău zilnic au loc accidente care pun în pericol siguranța și viața pietonilor. Una din cauze este lipsa infrastructurii adecvate pe care Primăria nu vrea să o amenajeze corect. Drept rezultat a incompetenței și a lipsei de acțiuni din partea actualului primar pe acest domeniu, anual mor zeci de oameni și sute de persoane sunt traumatizate.

  Ion Ceban este preocupat mai mult de crearea noului partid și de campania electorală decât de siguranța pietonilor din Chișinău. Deși IGP a expediat în ultimii ani zeci de solicitări către administrația publică loca, Primăria a rămas indiferentă. Ion Ceban a crescut numărul de angajați de la 57 la 184 de angajați la Direcția Mobilitate Urbană. Efectiv, asta ar însemna cât tot Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Sănătății luate la un loc.

  Vineri, IGP a organizat o ședință extinsă pe subiectul siguranței pietonilor. Au participat reprezentanții MAI, societatea civilă și experți din domeniul rutier. Dintr-o ditamai Direcție Mobilitate Urbană, cu 184 funcții, nimeni, absolut nimeni nu a fost la ședință.

  Acum apare întrebarea. Pentru ce crescut numărul de angajați la o direcție cât 2 ministere? Ce fac ei pentru soluționarea problemelor de infrastructură rutieră din Chișinău? Nimic.” a spus Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC. 

  „Lipsa de comunicare și refuzul de colaborare a Primăriei cu IGP demonstrează clar că Ion Ceban nu vrea să identifice soluții pentru a spori siguranța pietonilor din capitală. 

  În decembrie 2021 IGP solicita Primarului să dea curs implementării recomandărilor incluse în 136 de prescripții și 23 de sesizări privind problemele care duc la blocarea traficului rutier și punerea în pericol a cetățenilor. Ce a făcut Ceban? Politică. De aplicarea recomandărilor nici vorbă. Vedem cu toții străzile blocate în ambuteiaje și accidente pe trecerile de pietoni.

  Pe parcursul anului 2022, Secția Sistematizare a Circulației Rutiere din cadrul DPP al Inspectoratului Național de Securitate Publică au fost înaintate în total 53 de prescripții în adresa Primăriei și Direcției Generale Mobilitate Urbană, dintre care 16 au fost orientate spre mărirea gradului de siguranță a pietonilor, care la fel nu au fost executate în întregime. Zeci de sesizări și recomandări trimise de către IGP primăriei nu au fost executate. 

  Pentru a crește gradul de siguranță a cetățenilor, în special la trecerile de pietoni, fracțiunea PAS a elaborat în primă etapă un proiect de decizie care are mai multe prevedere pentru atingerea acestui deziderat.” a adăugat Dumitru Ivanov, consilier PAS din CMC

  Fracțiunea PAS a elaborat un proiect de decizie care prevede următorii pași:

  1. Amenaja pe parcursul anului 2023 a mai multor treceri de pietoni supraînălțate cu posibilitatea extinderii listei în apropierea de instituțiile de învățământ, locuri cu pericol sporit de producere a accidentelor rutiere, locuri unde recent s-au produs mai multe accidente cu implicarea pietonilor sau în locurile unde este un flux mare de pietoni
  2. Asigurarea iluminării trecerilor de pietoni
  3. Înlăturarea obstacolele ce limitează vizibilitatea pietonilor din apropierea trecerilor pentru pietoni
  4. Întreprinderea altor măsuri suplimentare necesare pentru sporirea gradului de siguranță a trecerilor de pietoni.

  „Fracțiunea PAS propune implementarea în Chișinău a practicii Uniunii Europene „Viziunea ZERO”. În acest sens, am consultat „Cadrul de politică al Uniunii Europene privind siguranța rutieră 2021-2030”, care prevede un șir de pași și acțiuni pentru diminuarea accidentelor cu implicarea pietonilor. Îi recomandăm și Primarului să facă același lucru.” a concluzionat Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primarul Ion Ceban le-a întors spatele asistenților personali și manipulează
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Votul electronic va putea fi implementat în Consiliul Municipal Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Denunț la Procuratura Generală pe factorii de decizie a Primăriei Chișinău cu privire la nerespectarea legii finanțelor publice
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.