• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  PAS propune taxe locale ECHITABILE pentru businessul mic și mijlociu

  November 23,2022

  Astăzi, Roman Cojuhari președintele fracțiunii PAS din CMC și Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS au susținut o conferință de presă în care au anunțat propunerile PAS pentru taxele locale din mun. Chișinău pe anul 2023.

  Sistemul actual de taxe din mun. Chișinău este unul inechitabil și menit să ajute marile companii, în defavoarea micului business. Nici Ion Ceban și nici alți primari nu au schimbat abordarea și nu au făcut nimic pentru asigurarea echității în domeniul afacerilor mici și mijlocii. 

  Fracțiunea PAS vine cu 2 propuneri importante pentru taxele locale din Chișinău, printre care:

  1. Echitatea pentru agenții economici cum ar fi domeniul HoReCa și micul business. 

  La moment businessul mic și mijlociu plătește o taxă mai scumpă pentru m2 decât businessul mare, ceea ce este inechitabil

  De exemplu, o alimentară sau un magazin specializat plătește 230 lei/m2, iar un supermarket achită 8,6 lei/m2. O cafenea mică plătește Primăriei Chișinău o taxă de 455 lei pentru loc, în timp ce un restaurant mare plătește 170 lei pentru un loc

  Fracțiunea PAS propune o formulă ECHITABILĂ de taxare pentru businessul mic și mijlociu. Astfel, un magazin mic sau cafenea mică să plătească o taxă mai mică pentru m2 și pentru locul unui client. 

  1. Scutirea de taxe pentru noile companii din industrie și procesare. 

  Companiile nou create, care au cel puțin 5 oameni angajați permanent și activează în domeniul industriei și procesării, produc valoare adăugată prin impozitele achitate, 50% din care revin în bugetul mun. Chișinău. 

  Fracțiunea PAS propune scutirea de taxe a noilor companii din domeniul industriei și procesării cu scopul de a motiva și stimula investițiile și crearea noilor locuri de muncă în mun. Chișinău. Pe termen lung acest lucru va aduce plus valoare la bugetul municipal. 

  Propunerile fracțiunii PAS pentru taxele locale din mun. Chișinău sunt orientate pentru susținerea cetățenilor de rând, pentru susținerea oamenilor care vor să deschidă mici afaceri de familie, să creeze locuri noi de lucru și ulterior să crească. 

  Taxele mai mici pentru micul business va asigura echitate și va crea oportunități de dezvoltare a afacerilor locale din mun. Chișinău. Pe termen lung, municipalitatea va avea de câștigat.

  Articole similare
  Comunicate CMC
  PAS a depus denunț la PG cu privire la majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Șefa Apă Canal cu salariu de circa 55 mii lei pe lună, iar Ion Ceban vrea majorarea tarifului cu 74%
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ce nu a făcut Ion Ceban privind curțile și blocurile din Chișinău
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.