• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Poziția fracțiunii PAS despre situația de la Apă-Canal Chișinău

  November 2,2022

  Astăzi, Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC și Zinaida Popa, vicepreședinta, au susținut o conferință de presă în care au expus poziția fracțiunii PAS despre situația de la Apă-Canal Chișinău. 

  Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău de mâine au fost incluse 2 puncte pe ordinea care odată votate vor duce la majorarea tarifului pentru apă și canalizare în municipiul Chișinău la peste 24 de lei pentru m3 de apă și canalizare.

  „Primarul Ion Ceban se plânge că ANRE nu-i aprobă tarifele dorite de el. O simplă analiză a paginii web a Agenției denotă că în 2022 tarifele pentru zeci de regii Apă-Canal din țară au fost aprobate. Mai mult de atât, tarifele aprobate în alte localități sunt mult mai mari decât cele solicitate de Primarul Ion Ceban. În Chișinău însă ultima dată tariful a fost ajustat în anul 2017. De atunci nicio solicitare de majorare nu a fost acceptată, iar principalele motive constă în încălcările admise de către Apă Canal Chișinău.

  Chișinăuienii trebuie să achite pentru apă și canalizare un tarif corect, iar tariful corect este cel care include toate costurile eligibile pentru furnizarea serviciilor calitative, dar nu și furturile făcute de Ion Ceban și oamenii puși de către acesta inclusiv nași, fini, cumetri etc.

  ANRE a spus clar că problema de fapt nu este în metodologie, ci în șirul de încălcări a acesteia de către operatorul Apă-Canal Chișinău, care:

  Echipa de management efectiv a lui Ceban nu sunt în stare să prezinte documente confirmative pentru cheltuielile făcute de Apa Canal, dar își doresc o majorare de tarife pentru salarii grase pentru directori și șefii interimari.” a spus Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.

  Al doilea subiect pentru care insistă Primarul Ceban ține de preluarea de către Primăria Chișinău a creanțelor Apa Canal față de BERD, asumate în cadrul contractului semnat în anul 2013.

  „Ion Ceban, ca de obicei vrea să acționeze pe la spatele cetățenilor spunându-le doar jumătate de adevăr. Este adevărat că acel contract cu BERD semnat de Apa-Canal în 2013 și susținut de administrație, ridică mari semne de întrebare de legalitate, însă și acțiunile lui Ceban în 2022 sunt la fel de dubioase

  Cum au fost valorificate milioanele de euro, pe care acum Ceban vrea să le pună pe spatele Chișinăuienilor nu este clar, iar Primăria refuză să vină cu un raport detaliat în care să arate orășenilor cum au fost valorificați acei bani care acum sub forma datoriei urmează să fie preluate de Primăria Chișinău.” a adăugat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

  Mesajul fracțiunii PAS pentru domnul Primar este unul foarte scurt – să respecte legea. Or, legea prevede expres că orice aprobarea a tarifelor de către consiliile locale se face exclusiv cu avizul prealabil al ANRE.

  „Noi suntem extrem de raționali și înțelegem că efectele crizei energetice are efecte directe și asupra operatorului de apă și canalizare din Chișinău – S.A. Apă-Canal.

  Poziția fracțiunii PAS este că:

  1. Tariful să fie unul corect și să respecte procedurile legale;
  2. Dacă se dorește trecerea creditului pe spatele Primăriei, acest lucru poate fi făcut numai după prezentarea unui raport amplu de către Apă-Canal Chișinău. 
  3. Ne adresăm către conducerea ANRE să delege pentru ședința CMC de mâine, un reprezentant care să prezinte informația despre tot istoricul care a fost la Apă-Canal Chișinău.” a concluzionat Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC
  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Dubăsari și-a ales noua conducere
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  PAS a depus denunț la PG cu privire la majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.