• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Cum Ion Ceban nu și-a onorat promisiunile față de familiile și tinerii din Chișinău.

  November 1,2022

  Astăzi, Marina Morozova, deputată PAS și Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS au susținut o conferință de presă despre cum Ion Ceban nu și-a onorat promisiunile electorale față de familiile și tinerii din Chișinău în 3 ani de mandat. 

  Amintim că fracțiunea PAS a lansat campania #3anidemântuială și a examinat promisiunile făcute de Ion Ceban în campania electorală și totalurile după 3 ani de mandat pe diferite domenii. Prima săptămâna a fost dedicată transportului public, a doua protecției sociale, iar a 3-a săptămână este dedicată familiilor din Chișinău.

  În programul electoral din 2019, Ion Ceban a făcut mai multe promisiuni pentru familii, tineri și copii, însă după 3 ani de mandat nu au fost îndeplinite. 

  Iată câteva din promisiunile lui Ion Ceban din 2019 pentru familiile și tinerii din Chișinău:

  Ce este asta? O promisiune falsă și populistă. Ceban a mințit tinerii. După 3 ani de mandat așa și nu a fost elaborat nici un program sau parteneriat care ar asigura construcția de locuințe și oferirea chiriilor la prețuri mici pentru familiile și tinerii specialiști.

  Tinerii au primit doar concerte cu tentă electorală din banii publici. Mai mult, cu toate că în Chișinău se construiește continuu complexe de locuit cu multe apartamente, tinerii și familiile tinere trebuie în continuare să plătească chirie sau ratele la credit și să strângă ani de zile ca să poată procura un apartament.

  În sectoarele noi unde se construiește, Ion Ceban nu a făcut nici o grădiniță creșă. Familiile tinere nu se pot întoarce în câmpul muncii pentru că grupele creșă sunt insuficiente și aceștia sunt nevoiți fie să stea cu acasă, fie să apeleze la servicii private, care necesită cheltuieli suplimentare.

  În perioada 2020-2022 au fost deschise numai 53 de grupe noi pentru 1075 copii. Tinerele familii nu au unde să-și ducă copii la grădinițe municipale pentru că primarul nu a deschis suficiente grupe noi. 

  Din 20 de grădinițe promise în 2019, au fost date în exploatare numai 3. Primăria, împreună cu consilierii municipali afiliați lui Ceban sunt în cârdășie cu mafia imobiliară și au permis construcția de complexe locative cu mii de apartamente, dar fără să asigure o infrastructură socială cu grădinițe, școli, terenuri de joacă și spații de agrement.

  Alimentația copiilor din instituțiile de învățământ este o temă pentru o conferință de presă aparte.

  „În acești 3 ani de mântuială. Copiii din grădinițele mun. Chișinău în continuare sunt hrăniți cu alimente de calitate proastă, iar în direcțiile Primăriei a înflorit corupția. Recent ANSA a depistat pește congelat cu paraziți, iar în ultimii 3 ani au fost mai multe cazuri de intoxicație. Probabil că mulți dintre dumneavoastră vă amintiți despre acele imagini scârboase apărute în mediul online când copiilor dintr-o grădiniță municipală le era pusă în aceeași farfurie terciul, supa și salata. 

  Mai mult, CNA a arestat vara aceasta șeful combinatului școlăresc din sectorul Botanica, „Bucuria EL”, care truca contracte de achiziție a produselor alimentare și primea comision de circa 25%. Cu alte cuvinte, fura din mâncarea copiilor pentru a-și face bani. 

  În concluzie. Ce avem în mun. Chișinău pe domeniul familiilor și copiilor? 3 ani de mântuială în alimentația copiilor din instituțiile preșcolare, pentru că s-a furat din mâncarea copiilor de la grădinițe și școli. Criză de locuri în grădinițe, pentru că apar blocuri de locuit, iar grădinițele întârzie să apară. Promisiunile lui Ceban din campania electorală, în realitate s-a adeverit că au fost niște minciuni ordinare.” a spus Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS.

  Ceea ce nu a reușit să facă primarul în 3 ani pentru familiile din Chișinău, Guvernarea a făcut într-un an de mandat. În 10 luni ale anului 2022 Parlamentul și Guvernul a elaborat 11 inițiative legale și măsuri de susținere a familiilor:

  1. Acordarea alocației lunare de 1000 lei pentru toți copiii cu vârsta sub 2 ani. 
  2. A majorat indemnizația unică la naștere până la 10.000 lei.
  3. A ajustat cadrul legal privind crearea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor de până la 3 ani. 
  4. A extins termenul de acordare a concediului paternal pentru nașterea copilului. 
  5. A modificat legislația astfel încât părinții să poată partaja concediul de îngrijire a copilului așa cum le este mai comod. 
  6. A reglementat o nouă formulă a indemnizației de îngrijire a copilului. 
  7. A reglementat în Codul Muncii programul flexibil de lucru care va ajuta părinții să negocieze cu angajatorii un program adaptat nevoilor familiei. 
  8. A reglementat printr-o lege specială, activitatea de îngrijitor/îngrijitoare calificată a copiilor. 
  9. A modificat calculul indemnizației de maternitate și de îngrijire a copilului.
  10. A schimbat legislația pentru a încuraja deschiderea de serviciilor alternative de îngrijire a copiilor la locul de muncă. 
  11. A înregistrat proiectul de lege care reglementează posibilitatea de realizare a veniturilor pentru perioada concediului de maternitate. 

  Asta este doar o parte din acțiunile prevăzute de Guvern și Parlament pentru a ajuta tinerele familii din toată țara.” a adăugat Marina Morozova, deputată PAS.

  La nivel de mun. Chișinău dacă Ceban nu ar fi făcut politică și scheme pentru a-și satisface interesele personale, la fel puteau fi implementate proiecte utile pentru familii, tineri și copii. 

  Vedem cum în ultimul timp apar tot mai multe informații despre legăturile lui Ceban cu agenții ruși, iar acțiunile sale au scopuri de destabilizare. S-a aliniat cu protestele lui Șor, boicotează deciziile din sectorul energetice, iar problemele reale din Chișinău le ignoră. 

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Dubăsari și-a ales noua conducere
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  PAS a depus denunț la PG cu privire la majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.