• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă & Uncategorized

  Proiect PAS: Femeile vor putea munci în perioada concediului de maternitate beneficiind, totodată, de indemnizația de maternitate

  October 31,2022

  Femeile vor avea dreptul de a realiza venituri în perioada concediului de maternitate beneficiind, totodată, și de indemnizația de maternitate. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova de Legislatura a XI-a, din care fac parte și deputatele PAS Marina Morozova, Marcela Adam și Victoria Cazacu. Proiectul introduce modificări în Codul Muncii și Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. 

  Proiectul va oferi mai multă echitate femeilor care muncesc în perioada concediului de maternitate și va combate fenomenul salariilor în plic. 

  „La moment, femeia care alege să activeze în perioada concediului de maternitate primește doar salariul, fiind lipsită de indemnizaţie. Considerăm că este nedrept și că este încălcat principiul egalității, care asigură tuturor participanților la sistemul public de asigurări sociale un tratament nediscriminatoriu”, a explicat deputata PAS Marina Morozova. 

  Inițiativa legislativă a apărut în urma discuțiilor cu mai multe femei care vor să rămână active și în perioada concediului de maternitate. 

  „Modificarea propusă este o opțiune doar pentru acele femei care se simt bine pe parcursul concediului de maternitate și vor să lucreze avand un acord cu angajatorul în acest sens. Iar în cazul în care aleg să lucreze – să aibă dreptul la toate plățile – atât salariul pentru munca prestată, cât și indemnizația asigurată”, a mai precizat Marina Morozova. 

  O altă modificare ține de calculul indemnizației. Indemnizația va putea fi calculată automat din venitul soției/soțului care are un salariu mai mare. Astfel, femeile care au un venit mai mic decât al soțului nu vor fi nevoite să se elibereze de la serviciu pentru a primi statutul de soţie aflată la întreţinerea soţului asigurat, cum se practică la moment. 

  Deputata PAS Marcela Adam: „Este prima inițiativă lansată pe Platforma Femeilor Deputate din Parlamentului Republicii Moldova. Ne propunem o agendă ambițioasă, iar scopul principal este să încurajăm progresul social al fiecărei femei și fete din țara noastră”. 

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Dubăsari și-a ales noua conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă & Uncategorized
  Proiect PAS: În premieră, stagiile pentru tineri în instituțiile statului vor fi plătite
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.