• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Cum a mințit Ion Ceban pensionarii și persoanele cu dizabilități!

  October 25,2022

  Astăzi Dan Perciun, deputat PAS și Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC au susținut o conferință de presă despre cum Ion Ceban a mințit pensionarii și persoanele cu dizabilități în campania electorală, totalizând 3 ani de mandat pe domeniul protecției sociale. 

  Conferința s-a desfășurat în contextul campaniei #3anidemântuială lansată anterior de fracțiunea PAS. În cadrul campaniei PAS trece în revistă promisiunile făcute de Ion Ceban în campanie și face totalurile după 3 ani de mandat pe diferite domenii. Prima săptămână a fost dedicată problemei transportului public, iar aceasta este dedicată protecției sociale.

  În campania electorală Ceban a făcut mai multe promisiuni pensionarilor și persoanelor cu dizabilități, care după 3 ani de mandat așa și nu au fost realizate. 

  În anul 2019, Ion Ceban, în programul electoral promitea că:

  În realitate însă numărul oamenilor care primesc compensații pentru energie termică și gaz a scăzut, iar bugetul pentru compensații s-a redus în pofida crizei energetice. Dacă în 2018 Primăria Chișinău a cheltuit 86 mln lei pentru compensații (buget executat), în 2021 numai 61 mln lei (buget executat) au fost oferiți de către primărie. Pentru anul 2022 s-a bugetat o sumă similară anului 2019 de 90 de milioane de lei, iar datele arată că nici măcar aceștia nu vor fi cheltuiți. Asta deși despre criza energetică deja se știa.

  Haosul spre care tinde Ceban îl arată și bugetul aprobat pentru compensații pentru anul 2022, care este mai mic cu peste 7 mln lei decât cel din 2018. Totodată, între anii 2018 și 2022 numărul beneficiarilor s-a redus de la 34 de mii la 22 de mii. Bugetele s-au redus, numărul beneficiarilor a scăzut. 

  În realitate a oferit doar 100 de lei de Paști. 

  Un asemenea program nu a fost elaborat.

  Nu există așa program. 

  Nu există așa program.

  Nu există o evidență a numărului de ajutoare acordate persoanelor pentru situații excepționale.

  Nu a fost alocat nici pe aproape bugetul necesar pentru a realiza această promisiune. Pentru prima dată s-au planificat resurse în bugetul din 2022, dar cele 10 milioane planificate ajung pentru amenajarea rampelor pentru mai puțin de 20  de clădiri. 

  Ceban a promis multe pensionarilor și persoanelor cu dizabilități în campania electorală, dar a făcut mai nimic. Acest lucru îl arată cifrele. 

  Articole similare
  Comunicate CMC
  PAS a depus denunț la PG cu privire la majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  PAS propune taxe locale ECHITABILE pentru businessul mic și mijlociu
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Șefa Apă Canal cu salariu de circa 55 mii lei pe lună, iar Ion Ceban vrea majorarea tarifului cu 74%
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.