• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă

  Proiect PAS: Condiții egale pentru toți antreprenorii. Regimul duty-free va fi anulat pe teritoriul Republicii Moldova

  September 26,2022

  Deputatul PAS Dumitru Alaiba a înregistrat un proiect de lege care va anula regimul duty-free pe teritoriul Republicii Moldova. Scopul proiectului este de asigura condiții fiscale egale pentru toți antreprenorii din țara noastră. Anularea regimului duty-free va aduce și venituri suplimentare la buget, într-o perioadă cu provocări economice deosebite. 

  După adoptarea legii, magazinele duty-free vor fi eliminate la expirarea licenței curente (în cazul Aeroportului Internațional Chișinău termenul este decembrie 2022). Aceasta nu înseamnă că punctele comerciale vor fi interzise. Acestea vor putea fi instalate în zonele speciale, doar că de acum încolo vor achita taxele, care oricare alt antreprenor. 

  „Doar în primele 6 luni ale anului 2022, regimul duty-free a beneficiat de privilegii fiscale de peste un miliard de lei (TVA, accize și taxe vamale). În total, în anul 2022, scutirile vor fi de 2 miliarde de lei. Este o cifră colosală, de astfel de scutiri nu beneficiază niciun alt domeniu. 

  În același timp, oamenii nu beneficiază de prețuri mai joase în magazinele duty-free. Și din punct de vedere al antreprenorilor este o inechitate. În cazul Republicii Moldova, la distanță de câteva zeci de metri avem puncte comerciale care achită toate impozitele și puncte comerciale care nu achită toate impozitele, doar pentru că se află într-o zonă după controlul de pașapoarte”, a explicat autorul inițiativei Dumitru Alaiba. 

  Tot mai multe țări introduc limitări cu privire la regimul duty-free. Spre exemplu, Uniunea Europeană a anulat regimul duty-free la călătoriile intracomunitare încă în anul 1999. Astfel, călătorii care zboară pe interiorul UE nu au acces la regimul duty-free. Magazinele din aeroporturile UE sunt de fapt puncte comerciale care achită toate impozitele și taxele. 

  Dumitru Alaiba a mai amintit că, în Moldova, regimul duty-free a fost o sursă de scheme și privilegii. „Guvernarea lui Vlad Plahotniuc a promovat aceste principii de inechitate totală pentru a-și favoriza prietenii din duty-free. Spre exemplu, au permis instalarea duty-free-ului la intrarea în regiunea transnistreană. Atunci a apărut și permisiunea de a instala duty-free pe sensul de intrare în țară, de asemenea o inovație deocheată”. Aceste inechități și scheme trebuie oprite.  

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Dubăsari și-a ales noua conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă & Uncategorized
  Proiect PAS: În premieră, stagiile pentru tineri în instituțiile statului vor fi plătite
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.