• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Monument istoric demolat în timp ce Ion Ceban se distra pe la concerte

  September 26,2022

  Astăzi, Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC și Dumitru Ivanov, secretarul fracțiunii, au susținut o conferință de presă la construcția de pe str. Vasile Alecsandri 103, care a fost demolată ilegal în timp ce primarul Ion Ceban se distra pe la concerte. 

  „Construcțiile ilegale din Chișinău cum au fost o problemă majoră a municipiului, așa și rămâne, chiar dacă Ivan Ceban promitea că o dată ce va deveni primar va pune capăt dezmățului din domeniul construcțiilor. Dar după 3 ani de mandat, vedem că el a devenit doar protectorul companiilor de construcții, ba mai mult este împotriva cetățeanului din Chișinău și a patrimoniului istoric municipal.

  Ca rezultat a inacțiunilor lui Ceban, în Chișinău au mai apărut câteva probleme majore, cum ar fi ambuteiajele interminabile, lipsa locurilor de parcare, dar și lipsa locurilor în grădinițe și școli. Toate acestea pe motiv că primarului nu-i pasă de oamenii care locuiesc în Chișinău.

  Aici a fost o casă individuală care datează de la sfârșitul sec. al XIX-lea. Acea construcție era inclusă în registrul Monumentelor de importanță locală. Dar, Ivan Ceban pe când încă era consilier și umbla cu scoaterea gardurilor, a votat, fiți atenți, excluderea construcției din acest registru. Respectiv, prin decizia CMC de atunci, s-a pregătit terenul pentru a fi demolată construcția acum, în prezent. O căsuță mică, istorică, care era recunoscută de toți trecătorii din zonă. Era o carte de vizită din centrul istoric al capitalei, atât pentru orășeni cât și pentru oaspeți.

  Cu regret, schemele foarte bine cunoscute și mânuite de Ivan Ceban, atunci, sunt continuate și acum. Consiliul național a monumentelor istorice, CNMI, a dat aviz ca construcția existentă, adică cea care a fost cândva aici ridicată să fie reconstruită, dar nici într-un caz să fie demolată și construită una nouă.” a spus Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

  Amintim că această construcție a fost demolată și anume în timp ce primarul se distra la concertul „Te Salut Chișinău”, arătând că nu îi pasă de ceea ce se petrece în Chișinău. Proprietarul imobilului, deși a obținut autorizație de reconstrucție, a demolat construcția, iar Ceban era la concert.

  „În data de 18.07.2022 Ministerul Culturii solicită Agenției de inspectare a monumentelor din RM, dar și AST-ului inspectarea șantierului și verificării corespunderii lucrărilor executate conform documentației de urbanism. 

  Ca rezultat, avem depistate neconformități, și anume că clădirea existentă a fost demolată complet, acoperiș, pereți și planșee nu există, autorizație de demolare nu există, chiar dacă art.1 alin.2 din legea 163 spune expres acest lucru. De asemenea, sunt constate abateri de la documentația de proiect avizată și intervențiile abuzive în zone protejate, care contravine art. 12, alin. 1 și 2 din legea 1530 privind ocrotirea monumentelor. Chiar și autorul proiectului a recunoscut că sunt abateri de la proiect. Respectiv, în lipsa respectării acestora, construcția se consideră una neautorizată. AST cere sistarea lucrărilor de construcție.” a adăugat Dumitru Ivanov, secretarul fracțiunii PAS din CMC.

  „Din câte vedem, Ceban s-a transformat în tamada și organizator de concerte. Apare întrebarea logică, oare de ce Primarul tace și nu face nimic în acest sens? Nu cumva așteaptă ziua de luni să ridice kuliocul renumit de la Cornel, mai ales că acum are de finanțat și un partid? 

  Fracțiunea PAS solicită:

  Din motiv că proprietarul terenului nu a avut autorizație de demolare ci de reconstrucție, a încălcat legislația. art. 423 10, 439 6 din Codul Contravențional, care prevede cel puțin 2 încălcări:

  1. Demolare ilegală.
  2. Construcție ilegală. 

  În aceste condiții primarul trebuia să suspende sau să anuleze autorizația și să aplice sancțiuni, însă Ceban ca de obicei nu a făcut nimic. 

  Articole similare
  Comunicate CMC
  PAS a depus denunț la PG cu privire la majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  PAS propune taxe locale ECHITABILE pentru businessul mic și mijlociu
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Șefa Apă Canal cu salariu de circa 55 mii lei pe lună, iar Ion Ceban vrea majorarea tarifului cu 74%
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.