• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Ion Ceban a emis autorizație de construcție ilegală pentru loialitate

  September 19,2022

  Astăzi, Vasile Grădinaru, deputat PAS și Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC au susținut o conferință de presă despre o construcție ilegală de pe str. Barbu Lăutaru 21 din sectorul Buiucani, protejată de primarul Ion Ceban. 

  Construcția presupune o așa-numită casă pentru 2 familii, cu suprafața de, atenție, 1700 m2, pe un teren de 5,4 ari, cu subsol, parter comercial de circa 200 m2, cu 2 nivele, plus două nivele de mansardă.

  „Încălcările au fost constatate în acte de către Inspecției de Stat în Construcție încă din 19.01.2018, care relatează un șir de neconformități în documentația de proiect care nu corespund prevederilor obligatorii stipulate în certificatul de urbanism din 23.05.2016, cât și a Regulamentului Local de Urbanism.

  Iată care sunt principalele încălcări:

  1. Procentul de Ocupare a Teritoriului din certificatul de urbanism este 35%, de facto este 40,5%.
  2. Coeficientul de Utilizare a Terenului este indicat cu încălcarea prevederilor regulamentului local de urbanism. Aici este de menționat faptul că însăși la eliberarea certificatului de urbanism a fost încălcat acest fapt, iar decizia inspecției ne demonstrează acest fapt în punctul 2 din constatarea sa. 
  3. Este încălcată înălțimea maximă a clădirii.
  4. Amplasarea clădirii față de aliniamentul stradal este cu încălcări. Trebuie să fie de 4 metri, dar în realitate este de 1,9 metri. 
  5. Conform RLU, parcela trebuie să fie îngrădită cu gard de maxim 2 metri înălțime, însă în documentația de proiect nu este prevăzut gard și amenajarea teritoriului depășește hotarele terenului, adică se fură teren public. 

  Avem și constatare de la Direcția Situații Excepționale a mun. Chișinău din 24.10.2017, care ne vorbește despre nerespectarea distanței de siguranță la incendiu, nerespectarea distanței între construcția proiectată și cea existență, dar și alte încălcări prevăzute conform normativelor. 

  Suplimentar, chiar și Inspectoratul Ecologic de Stat a încheiat un proces-verbal cu privire la contravenție, pe numele Irina Cozlova, din 04.10.2017, întru nerespectarea art. 6 din legea 851. Respectiv a fost amendată conform art. 156 din Codul Contravențional. 

  Mai departe, de la Chișinău Gaz avem constatate din 26.09.2017, încălcări privind efectuarea lucrărilor de construcție în lipsa operatorului sistemului de distribuție.” a spus Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

  Ion Ceban, Ilie Ceban, viceprimarul de ramură și Svetlana Dogotaru șefa dir. Arhitectură, deși cunoșteau că primăria a fost parte la procesul de judeca pe această construcție și cunosc despre expertiza care spune că autorizația e cu încălcări și că AST-ul a constatat încălcări, totuși au emis autorizație de construcție. 

  „De ce Ivan Ceban și subalternii săi emit o autorizație ilegală, dacă știu expres care sunt încălcările și nu o suspendă sau anulează după ce au fost 3 ori constatări și o expertiză independentă?

  Răspunsul e simplu: Ion Ceban este un mincinos, incompetent și corupt și o să vă dau detalii când și de ce a autorizat această construcție ilegală. Mincinos pentru că a mințit că Primăria sub conducerea lui nu a eliberat autorizații care încalcă normativele în construcții. Incompetent pentru că doar așa poate fi calificată o persoană care de 3 ori i se spune ILEGAL și el tot nu înțelege ce e de făcut. Corupt pentru că această autorizație ilegală a fost emisă nu întâmplător, ci cu dedicație.

  Important de menționat este faptul că pe lângă Consiliul Municipal Chișinău este constituit un consiliu care are atribuții de prevenire a aparițiilor construcțiilor ilegale. Acest consiliu, până la Ceban era votat de CMC. Ceban însă a evitat CMC-ul și a numit el personal componența consiliului. În acest consiliu a fost inclusă mână dreaptă cu care Ivan Ceban semnează toate construcțiile ilegale, doamna Svetlana Dogotaru, apoi Dogotaru a mai adus încă 2 colegi de grupă cu care au studiat împreună, doamna Kozlova, pentru a vota toate ilegalitățile puse la cale de Ceban.

  Anume doamna Kozlova este proprietara acestei construcții ilegale. Kozlova votează în consiliul arhitectural toate proiectele dubioase ale lui Ceban, în schimb obține autorizație ilegală. Exact ca în proverbul mână pe mână se spală. 

  Iată de ce Ivan în loc să anuleze autorizația, o dă pe mâna unui consiliu, condus de dna Dogotaru colega ei de grupă care a și adus-o în Consiliul de Urbanism, unde din nou sunt colege.” a spus Vasile Grădinaru, deputat PAS. 

  Fracțiunea PAS din CMC cere lui Ion Ceban să țină cont de toate prevederile legale în domeniul construcțiilor, constatările AST și expertiza independentă. Solicităm anularea certificatului de urbanism și autorizației de construire. Vom depune un demers către Ion Ceban, care va prevedea aceste lucruri. 

  Articole similare
  Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Lilian Carp - briefing de totalizare a campaniei PAS pentru alegerile locale din municipiul Chișinău
  Vezi mai mult
  Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Chișinăul la PAS - angajamentul pentru un oraș confortabil!
  Vezi mai mult
  Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Viziunea lui Lilian Carp pentru un Chișinău mai sigur în trafic și fără ambuteiaje
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.