• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă

  Prevenim spălarea banilor: Un grup de deputați PAS vor veni cu măsuri pentru protecția financiară a țării

  July 28,2022

  Furtul miliardului și Laundromatul rusesc sunt cele mai mari fraude care au avut loc în istoria Republicii Moldova. Aceste infracțiuni au avut loc cu implicarea unui număr mare de instituții responsabile ale statului, lucru posibil inclusiv din cauza unui cadru legal defect și, pentru că, de-a lungul timpului, foarte puțini au fost trași răspundere pentru acest gen de infracțiuni.

  Un grup de deputați PAS vor elabora, în următoarea perioadă, un pachet de măsuri care să prevină și să combată fraudele bancare și spălarea banilor, dar și accelera recuperarea banilor furați. Deputații vor îmbunătăți cadrul legal, vor oferi mai multe instrumente de combatere a acestui tip de fraude și, de asemenea, vor asigura controlul parlamentar asupra instituțiilor cu atribuții de prevenire și combatere a infracțiunilor menționate. 

  Deputații s-au autosesizat pe marginea raportului „Republica Offshore”, publicat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție, constituit anul trecut prin decret prezidențial și din care fac parte 3 experți naționali și 3 internaționali. 

  Potrivit raportului, frauda bancară, a căror consecințe sunt resimțite și astăzi, a fost planificată și orchestrată de o organizație criminală, condusă de Vlad Plahotniuc, și formată din mai multe grupuri criminale conduse de către Veaceslav Platon, Ilan Șor, Vladimir Andronachi, ș.a. 

  În perioada când din sistemul bancar se fura aproximativ 1 miliard de dolari, iar prin băncile din Republica Moldova să spălau alte miliarde, Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor nu și-au îndeplinit atribuțiile, iar cei mai importanți figuranți ai acestor fraude nici până astăzi nu și-au primit sentința. 

  Pe filiera parlamentară urmează să fie modificate o serie de legi, astfel încât:

  1. Administratorii companiilor de asigurări să nu poată fi numiți fără avizarea prealabilă a Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

  2. CNPF să efectueze inspecții la fața locului la companiile de asigurări la intervale specifice, similar prevederilor care reglementează sectorul bancar.

  3. Să extindem restricțiile și să sporim pedeapsa împotriva actorilor care minimizează riscurile în rapoartele lor de evaluare lunare. 

  4. Acționarii, conducerea, actuarii și auditorii să nu poată reveni la activitatea lor sub un alt nume sau să dețină funcții de conducere dacă au fost sancționați anterior. 

  5. Deciziile CNPF să fie aprobate de majoritatea membrilor numiți ai CNPF, și nu de o majoritate de cvorum. 

  6. Să responsabilizăm judecătorii pentru hotărârile privind transferul de acțiuni fără acordul CNPF. 

  7. Să eficientizăm și transparentizăm procedurile disciplinare ale judecătorilor.

  8. Să obligăm executorii judecătorești și judecătorii să transmită informații privind tranzacțiile suspecte către Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și să prevadă sancțiuni dure pentru neîndeplinirea acestei obligații. 

  9. Auditorii independenți să raporteze către Banca Națională a Moldovei și organelor de drept atunci când băncile, companiile de asigurări și alte instituții financiare sunt suspectate de implicare în activități frauduloase sau ilegale. 

  De asemenea, vor fi create premize pentru formarea echipelor comune de investigație a fraudei bancare și Laundromat-ului, cu implicarea angajaților BNM, CNPF și altor profesioniști din diverse domenii, iar Procuratura și CNA să formeze echipe comune de investigație internațională, pentru a fi scurtate termenele de așteptare a cererilor de asistență juridică internațională.

  Grupul de lucru este format din deputații PAS Vasile Grădinaru, Iulia Dascălu, Igor Chiriac, Mariana Cușnir, Dorian Istratii, Vitali Gavrouc, Andrian Cheptonar, Vitalie Jacot, Roman Roșca și Maria Pancu. 

  Treptat vom construi o țară fără corupție, cu un sistem financiar rezistent, care să nu mai poată fi folosit în scopuri frauduloase. 

  Articole similare
  Comunicate de presă
  Flashmob PAS Youth, la 2 ani de război în Ucraina: Acesta este un război între lumea liberă și lumea dictaturii
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Comunicate de presă
  PAS Youth și-a ales noua conducere: Deputatul Sinchevici Eugeniu a fost ales Președinte.
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.