• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Satul European - 87,7 milioane lei de la Guvern pentru suburbiile mun. Chișinău

  July 26,2022

  Astăzi, Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS, Sergiu Lazarencu, deputat PAS și Ilie Leahu, primarul comunei Băcioi au susținut o conferință de presă despre programul „Satul European” și proiectele câștigătoare din suburbiile mun. Chișinău. 

  În cadrul programului, Guvernul PAS a alocat 2 miliarde de lei pentru anul 2022, ceea ce reprezintă de 4 ori mai mult față de anul precedent. 13 din proiectele selectate, în valoare de 87,7 milioane de lei, vor fi implementate în suburbiile municipiului Chișinău din programul „Satul European”.

  „La un an de guvernare, PAS demonstrează încă o dată că a venit să muncească pentru oameni și în pofida crizelor multiple la nivel regional cauzate de războiul din Ucraina, noi continuăm să susținem și să investim în satele noastre. 

  Ani la rând Suburbiile mun. Chișinău erau ignorate și nu erau acceptate și incluse în lista proiectelor finanțate de Guvern. Este inadmisibil ca în anul 2022 localitățile care se află în imediata apropiere de Chișinău să nu aibă sistem  de apă și canalizare centralizat. La fel, este inadmisibil ca un oraș din componența mun. Chișinău să nu aibă grădiniță. Este important ca municipalitatea împreună cu Guvernul să conlucreze și să găsească soluții pentru aceste probleme enumerate. 

  Programul „Satul European” asta a și făcut, a găsit soluții și a alocat resurse pentru rezolvarea problemelor din suburbiile Chișinăului.” a spus Sergiu Lazarencu, deputat PAS. 

  „Alocațiile de la bugetul de stat pentru mun. Chișinău odată cu venirea guvernului PAS deja au crescut. De exemplu în anul 2022 pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor din capitală au fost mărite transferurile cu peste 100 milioane de lei.  

  Ca și fracțiune am insistat pentru mărirea alocațiilor pentru suburbii din bugetul municipal, astfel în 2020 au fost alocate 75 mln lei, în 2021 –  61 mln lei, iar pentru 2022 sunt planificate peste 100 mln lei. 

  Programul Satul European a selectat proiectele bune pentru cetățeni, indiferent că acolo este primar de la PSRM, MAN sau de la orice altă formațiune politică și nu pe criterii politice, așa cum s-a procedat în proiectele organizate de Primăria Chișinău, precum „Bugetul Civil” sau așa zisele „Curți Confortabile” care au fost selectate de primarul Ion Ceban. Luați exemplu domnule Ceban.

  Mă bucur că au început să se miște lucrurile, iar calitatea vieții cetățenilor va crește. Sunt sigur că Guvernul PAS va continua să investească mai mult în infrastructura drumurilor, instituțiilor de învățământ, amenajarea parcurilor și spațiilor de agrement, astfel încât locuitorii din suburbiile municipiului Chișinău să aibă acces la servicii de calitate și un trai mai bun.” a adăugat Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.

  Lista celor 13 proiecte din suburbiile mun. Chișinău, în valoare de 87,7 milioane de lei:

  „La primăria com. Băcioi ne-am asumat responsabilitatea pentru un proiect care va schimba la față centrul comunei. Și anume, prin edificarea unui parc public modern, cu teatru de vară și havuz, pe locul unde cândva se găsea construcția avariată, nefinisată mai bine de 35 de ani, a ceea ce a fost gândit în perioada sovietică să fie Casa de Cultură. 

  Costul contractual al obiectivului este de aproximativ 16 mln lei, iar finanțarea proiectului este asigurată în baza principiului de cofinanțare și atragere a surselor financiare externe. 8 milioane de lei din bugetul local, 4 milioane de lei de la partenerii de dezvoltare din România și 4 milioane din programul „Satul European”. 

  Suntem foarte bucuroși că și noi ne aflăm în lista celor desemnați pentru finanțare, în cadrul acestui concurs de proiecte numit „Satul European”, care, de altfel, reprezintă un sprijin real pentru localitățile rurale, mai ales pentru acele primării care nu dispun de bugete generoase, însă sunt dispuși să dezvoltate proiecte mari cu impact pentru locuitorii din aceste comunități.” a încheiat Ilie Leahu, primarul comunei Băcioi. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primarul Ion Ceban le-a întors spatele asistenților personali și manipulează
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Votul electronic va putea fi implementat în Consiliul Municipal Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Denunț la Procuratura Generală pe factorii de decizie a Primăriei Chișinău cu privire la nerespectarea legii finanțelor publice
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.