• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  PAS la Raport: Ce am reușit să facem într-un an de guvernare

  July 11,2022

  Acum un an, cetățenii ne-au oferit încrederea lor să facem ordine în țară. În pofida unui context mondial precar, am pornit reforme în domenii cheie ca justiția, educația, sectorul energetic, mediul de afaceri, proiecte de infrastructură. Toate au drept scop să pună Republica Moldova ferm pe picioare și să ne ancoreze la lumea civilizată. 

  Astăzi PAS a venit la raport în fața cetățenilor. Această dare de seamă este necesară pentru a cântări bine lucrurile. Pentru a învăța din greșeli. Pentru a vedea ce s-a făcut bine și ce poate fi făcut mai bine.  

  Președintele PAS, președintele Parlamentului, Igor Grosu: „În fața greutăților ne-am unit. Și a aflat o lume întreagă despre moldoveni. Că suntem un neam ce sare la nevoie și ajută din puținul pe care-l are, ce nu întoarce spatele la vremuri grele. Suntem un neam de europeni care vrea să revină acasă. Vă promit că vom continua să facem lucrurile așa încât moldovenii să trăiască mai bine și să aibă încredere în țara lor”. 

  Moldova a devenit în acest an țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană- primul pas spre un vis colectiv. Este marele nostru proiect de țară, un proiect comun, al tuturor cetățenilor. 

  Vicepreședintele PAS, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi: „Rătăcirea geopolitică a Republicii Moldova a luat sfârșit. Republica Moldova este ancorată ferm în câmpul valoric și geopolitic al Uniunii Europene”. 

  Mărirea veniturilor cetățenilor, în special a celor vulnerabili, a fost și rămâne un deziderat al nostru de care ne ținem ferm. Am realizat cea mai mare creștere de pensii din istoria țării, am mărit salariile la mai multe categorii de muncitori din sectoare-cheie ale economiei, am ajutat cetățenii la plata facturilor în această iarnă deloc ușoară.

  ​Deputatul PAS Dan Perciun: „Pe parcursul acestui an, am făcut tot posibilul ca să trecem mai ușor prin, probabil, cea mai dramatică perioadă a istoriei noastre după anul 1992. Cu un război la graniță, pandemia și o criză globală a prețurilor la gaze, noi nu ne-am abătut de la realizarea programului electoral și putem constata astăzi că, în pofida crizelor, majoritatea angajamentelor au fost onorate”. 

  Am făcut pași importanți pentru a proteja și abilita economic femeile din țara noastră: am ratificat Convenția de la Istanbul, cel mai complex document internațional de combatere a violenței în familia; am introdus modificări la Codul Muncii și Legea privind asigurarea egalității de șanse pentru ca angajații și angajatele să aibă dreptul de a avea salarii egale pentru o  muncă egală sau o muncă de valoare egală; am reglementat programul flexibil de muncă, astfel ca părinții să poată face față sarcinilor de serviciu și responsabilităților de familie; am oferit mai multe facilități pentru încuraja participarea taților la creșterea copiilor prin flexibilizarea concediului de îngrijire a copilului; am elaborat un plan concret pentru a spori serviciile alternative de îngrijire a copiilor, învățământul dual în rândul fetelor și femeilor, inclusiv alfabetizarea digitală și financiară a femeilor și auditul voluntar de gen în cadrul instituțiilor publice și private.

  Doina Gherman: „Avem încă trei ani înainte în care vom lucra în continuare cu și mai multă dedicație și determinare pentru: egalitate, diversitate, pace, demnitate și respect”. 

  La nivel de țară am lansat programul Satul European. 500 de primării din toată țara vor începe să construiască în localitățile lor apeducte, sisteme de canalizare, să renoveze grădinițe, școli, case de cultură, să termoizoleze clădiri, să instaleze iluminat stradal. Bugetul pentru anii 2022 și 2023 este de 2 miliarde de lei. 

  Prim-vicepreședinta PAS, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că în luna august Guvernul va prezenta noi măsuri de susținere a populației și dezvoltare a economiei. 

  „Sunt proiecte majore pe care le-am început și le vom duce la bun sfârșit. Republica Moldova trebuie să aducă mai multe investiții și să producă mai multe locuri de muncă. Guvernul pe care îl conduc are soluții pentru multe din crizele cu care se confruntă Republica Moldova și va face tot posibilul pentru a atenua o parte din ele”.

  În primul an, am reușit să îndeplinim cea mai mare parte a promisiunilor făcute în fața oamenilor. Este doar un început. Vom continua să muncim, să facem ordine și să creștem nivelul de trai al moldovenilor. 

  În săptămânile care urmează, deputații PAS vor merge din raion în raion și din sat în sat pentru a veni cu raportul PAS în fața oamenilor și pentru a-i asculta.  

  Aici am adunat toate realizările pe care am reușit să le îndeplinim într-un an de guvernare https://raport.unpaspentru.md/

  Vă mulțumim pentru încredere și promitem să muncim în continuare! Avem multe de făcut, dar împreună vom reuși!

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru a trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.