• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Soluțiile PAS privind amenajarea curților neconfortabile din mun. Chișinău

  June 22,2022

  Astăzi, consilierii municipali PAS Roman Roșca și Dumitru Ivanov au susținut o conferință de presă despre neregulile din cadrul proiectului „Curți Confortabile” și au venit cu un set de soluții privind reabilitarea curților din mun. Chișinău. 

  Cu toate că domeniul locativ se află în competența autorităților publice locale, cu responsabilitate pentru supraveghere și control conform legislației, dar și în calitate de fondator al ÎMGFL, lucrurile au degenerat la maxim, blocurile locative și curțile de bloc au ajuns într-o stare tehnică deplorabilă

  „An de an, ÎMGFL (sau Jăkuri cum li se spune în popor) percep plăți pentru deservirea blocurilor și diverse reparații, însă situația nu se îmbunătățește, dar se agravează exponențial. Avem la moment 23 de ÎMGFL aflate în faliment, cu datorii de peste 1 miliard de lei, iar la momentul actual, aceste s-au transformat din întreprinderi care trebuie să aibă grijă de fondul locativ, blocuri inclusiv și curți, în unități de colectare a banilor și achitare a datoriilor.

  Ion Ceban a anunțat cu mare fast că în anul 2021 va repara 35 de curți din mun. Chișinău, câte 7 curți din fiecare sector al capitalei în cadrul unui proiect cu titlul impunător – „Curți confortabile”.

  Lipsa totală de transparență la implementarea proiectului „Curți confortabile” trezește mai multe semne de întrebare. Pe lângă banii cheltuiți, avem motive să considerăm că selectarea adreselor s-a făcut după criterii politice. Unele adrese au fost selectate în funcție de numărul de voturi obținute de către Ion Ceban și PSRM la alegerile locale din 2019, la alte adrese s-ar putea să trăiască deputați sau consilieri PSRM. Asta înseamnă că adresele nu au fost selectate conform necesităților oamenilor, ci după criterii politice.” a spus Roman Roșca, consilier municipal PAS.

  Conform declarațiilor Partidului Socialist, aflăm că „costul proiectului este de 80 de milioane de lei”. De asemenea în 2021 a fost introdusă o nouă taxă – Taxa pentru salubrizare, care urma să genereze venit la bugetul municipal de cca 100 de milioane de lei, bani care, primarului Ion Ceban a declarat că la fel vor fi investiți pentru reabilitarea curților de blocuri. 

  Deoarece la moment nu se cunoaște suma finală precisă a proiectului „Curți confortabile”, iar până la momentul de față nu a fost prezentat cetățenilor vreun raport complet cu privire la lucrările planificate cât și cele realizate, nu au fost făcute publice denumirile companiilor selectate pentru efectuarea lucrărilor.

  Roman Roșca, consilier municipal PAS

  „În mare parte despre proiectul „Curți Confortabile” se cunoaște din comunicarea lui Ion Ceban de pe rețelele de socializare și de la fracțiunea PSRM, care la fel și-au asumat meritele cu fiecare ocazie că acestea ar fi reparate la inițiativa socialiștilor. Ba mai mult, socialiștii au distribuit și pliante prin unele curți și s-au lăudat locatarilor că ei repară curțile. De unde și până unde, nu este clar. 

  În realitate lucrurile stau cu totul diferit, locuitorii mai multor curți s-au plâns că reparațiile inițiate de Primărie au fost făcute necalitativ, cu abateri de la norme și fără îngrădirea șantierelor. Respectiv locatarii erau nevoiți să meargă luni întregi prin noroiul și gropile lăsate descoperite. Acolo unde chipurile au finalizat lucrările, curțile arată nu chiar confortabile și în stilul ”Smart City”, așa cum deja ne-am obișnuit să vedem în mandatul primarului.” a adăugat Roman Rosca.

  Fracțiunea PAS din CMC solicită primarului socialist Ion Ceban să facă publice pentru chișinăuieni următoarele informații:

  „Primăria municipiului Chișinău investește într-o serie de proiecte legate de amenajarea fondului locativ și a curților de bloc, cu toate că la momentul actual nu se cunoaște numărul exact al curților de bloc din mun. Chișinău și suma necesară a investițiilor pentru amenajarea lor. În ultimii 5 ani au fost bugetați 202,8 milioane lei (în medie 40 milioane pe an) pentru reparația și gestiunea fondului de locuințe și 673,4 milioane lei pentru amenajarea curților de bloc (în medie 134,7 milioane pe an). Dacă includem și amenajarea și întreținerea spațiilor verzi și alte linii de buget ajungem la cifra totală de aproape 1 miliard lei investiții în fondul locative, curțile de bloc și spațiile verzi.

  Investițiile în infrastructura drumurilor din ultimii ani s-a menținut la nivelul de 76 milioane lei pentru anii 2018-2020, cu o scădere bruscă de 33% pentru anul 2021 și aproape o dublare pentru anul 2022. De aici putem concluziona că investițiile în infrastructura drumurilor sunt haotice și se execută în funcție de necesitățile depistate pentru anul curent propuse spre implementare spre anul viitor.

  Pentru a îmbunătăți procesul reabilitare și dezvoltare a curților de bloc din mun. Chișinău, împreună cu colegii din PAS am elaborat un proiect de decizie pe care îl vom înregistra zilele ce urmează.

  Proiectului de decizie are următoarele prevederi:

  1. Inventarierea și pașaportizarea tuturor curților din Chișinău;
  2. Elaborarea unui plan multianual de reabilitare a curților;
  3. Publicarea în fiecare an a listei curților în care urmează a se investi.

  Cetățenii trebuie să știe ce curți vor fi amenajate și câți bani se vor cheltuie și Primăria trebuie să aibă un plan și viziune pentru dezvoltarea curților într-o manieră cât mai transparentă și inclusivă.” a declarat Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ion Ceban a dus la faliment Apă-Canal și amenință că va deconecta apa
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.