• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  PAS a creat pârghii legale pentru demolarea construcțiilor neautorizate

  June 8,2022

  Astăzi deputatul PAS, Vasile Grădinaru, și Roman Cojuhari și Zinaida Popa, președintele și vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC au susținut o conferință de presă cu privire la Regulamentul cu privire la modul de demolare a construcțiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor. 

  Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, împreună cu colegii de la Guvern au lucrat la elaborarea Regulamentului prevede că demolarea construcțiilor neautorizate este în sarcina organelor APL. Totodată, președintele fracțiunii PAS din CMC a elaborat un proiect de decizie în acest sens și va fi propus spre votare la ședința Consiliului Municipal Chișinău din 9 iunie 2022. Potrivit Hotărârii de Guvern, consiliile locale urmează să prevadă bani în bugetele locale resurse financiare necesare demolării construcțiilor neautorizate, iar executivul să execute demolarea prin intermediul subdiviziunilor sale, sau contactând servicii de demolare.

  „În baza hotărârii de guvern pentru punerea în aplicare a regulamentului sus menționat, în calitate de consilier am elaborat un proiect de decizie pe care voi solicita de al propune pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău. 

  Principalele prevederi ale proiectului se referă la:

  1. Identificarea hotărârilor definitive și irevocabile a instanțelor de judecată, care prevăd demolarea construcțiilor neautorizate, sau care sunt pe rol.
  1. Elaborarea modificărilor la bugetul municipal pentru anul 2022, pentru a prevedea bani pentru demolarea construcțiilor neautorizate.
  1. Elaborarea unui plan de acțiuni privind demolarea acestor construcții. 

  Bază legală este, resurse financiare sunt. Urmează doar ca Primăria Chișinău să aplice în practică și să elibereze Chișinăul de construcțiile neautorizate care urâțesc orașul.” a spus Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC. 

  „În campaniile electorale candidații la funcția de primar promiteau că vor lupta cu construcțiile ilegale, însă odată ajunși în funcție uitau ceea ce și-au asumat. Așa este și în cazul actualului edil al capitalei, care nu a demolat nici o construcție neautorizată. Ba mai mult a tolerat și chiar a colaborat cu proprietarii companiilor de construcții care au construit abuziv blocuri locative multietajate ilegal. 

  În acest context vreau să vă aduc aminte de renumitul video unde Ion Ceban, declară că odată ce va deveni primar se va urca pe buldozer și va demola construcțiile ilegale, chiar în primele 3 luni de mandat. Ceea ce vedem noi cu dvs., că de fapt sunt niște vorbe goale, ca de altfel multe altele. 

  Iată doar câteva exemple clasice de construcții neautorizate, cu dosare pierdute în instanțele de judecată, însă Primăria Chișinău nu a întreprins nici o măsură pentru a opri lucrările sau pentru a le demola. 

  În Chișinău există o mulțime de astfel de cazuri, iar autoritățile publice locale, dar și cele centrale nu au întreprins măsuri pentru a opri acest dezastru urban.

  Primarul Ion Ceban se justifică că nu are pârghii legale pentru a demola construcțiile neautorizate. Asta era principala scuză. Dar ce a făcut primarul și apropo viceprimarul Fadei Nagacevschi care a fost ministrul Justiției, și în general guvernarea PSRM ca să găsească aceste pârghii? Corect, nimic. Timp au avut suficient ca să găsească împreună soluții pentru oraș, dar s-au soldat cu zero.” a adăugat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC. 

  Parlamentul și Guvernul au creat bază legală, consilierii municipali PAS au elaborat și un proiect de decizie în baza hotărârii de guvern privind demolarea construcțiilor neautorizat. Acum primarului Ion Ceban i-a rămas doar să le pună în aplicare și să elibereze Chișinăul de construcțiile neautorizate care urâțesc orașul. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ion Ceban a dus la faliment Apă-Canal și amenință că va deconecta apa
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.