• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  CNA ajunge și la Primăria Chișinău

  June 2,2022

  Astăzi, Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC și Angela Munteanu-Pojoga, deputată PAS, au susținut o conferință de presă cu privire la reținerile ofițerilor CNA a șefului Întreprinderii Municipale „Bucuria EL”, responsabilă de alimentația copiilor în instituțiile de învățământ. 

  „În gestiunea acestor întreprinderi municipale precum „Bucuria EL”, vin bani cash de la prânzurile procurate de copii de la bufetul cantinelor școlare. Veniturile combinatelor sunt dificil de monitorizat, din cauza că procesul de achiziție a produselor alimentare se face direct, fără licitație. Respectiv agenții economici sunt selectați după principiul „persoane de încredere”, astfel șefii întreprinderilor municipale responsabile de alimentația pentru școli și grădinițe semnează contracte cu cine doresc și fac scheme prin care pun bani în propriile buzunare. Agenții economici pe care îi selectează, de fapt, nu fac nimic altceva decât un soi de cumpărare-vânzare sau transportare a tone de produse de la depozitele angro la depozitele combinatelor școlărești. 

  În 2021, pe când eram consilieră municipală, am bătut alarma de nenumărate ori despre plângerile parvenite din partea părinților despre ilegalitățile din cadrul așa ziselor combinate școlărești, întreprinderi municipale create pentru a asigura procesul de alimentație a elevilor. 

  Acum 2 ani, primarul Ion Ceban a instituit un grup de lucru pentru reorganizarea sistemului de alimentație a copiilor în instituțiile publice de învățământ, care urma să elaboreze un concept de reorganizare a alimentației copiilor. Cu regret lucrurile nu s-au mișcat spre bine, iar primarul Ion Ceban din nou a demonstrat că nu se ține de promisiuni și protejează lipsa de transparență din cadrul acestor întreprinderi municipale.” a spus Angela Munteanu-Pojoga, deputată PAS. 

  Dacă în timpul guvernării socialiste aceste ilegalități erau protejate de intervenția organelor de drept, astăzi justiția devine funcțională și începe să lucreze în folosul cetățenilor. 

  „Centrul Național Anticorupție se apropie cu pași siguri spre Primăria Chișinău. Unde  descoperă că prietenii primarului Ion Ceban fură din alimentele destinate copiilor pentru școli și grădinițe. Aceste ilegalități sunt comise prin intermediul întreprinderilor municipale de alimentație publică. Ieri șeful întreprinderi municipale „Bucuria EL” și administratorii a câtorva companii private, au fost reținuți de ofițeri CNA după ce au făcut percheziții la mai multe adrese. Aceștia sunt bănuiți de corupție pasivă și activă. 

  Conform primelor informații, persoanele reținute sunt bănuite că au trucat contractele de achiziționare a produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din mun. Chișinău. Totodată s-a constatat că au fost transmise mai multe sume de bani, între 5.000 de lei până la 18.000 de lei, ilegal.

  Din înregistrările video prezentate de CNA, am observat că este același birou în care a fost anul trecut colega mea Angela Munteanu Pojoga în vizită inopinată. Și anume, cabinetul șefului Întreprinderii Municipale „Bucuria EL” pe nume Simion Untila, care atunci spunea că acuzațiile ar fi false și că el e foarte cinstit.” a adăugat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC. 

  Mai jos video comparativ din biroul șefului „Bucuria EL”, Simion Untila, din anul 2021, când ex-consiliera municipală Angela Munteanu-Pojoga a fost într-o vizită inopinată la combinatul și video publicat de CNA, în care Simion Untila primește mită de la mai mulți agenți economici. 

  „Se confirmă încă odată că șefii interimari numiți de primar sunt corupți și șantajabili. Avem deja suficiente exemple de întreprinderi municipale care sunt administrate ineficient de către șefi interimari numiți direct de Ion Ceban precum:  

  Primăria Chișinău sub conducerea lui Ion Ceban a devenit un cuibar al corupției, care este frumos mascat sub proiecte de ochii lumii și se operează cu antonime precum „transparență”. Nu așa se face transparența domnule primar. Să scrii aceste cuvinte în titluri nu înseamnă și să asiguri ceea ce declari. 

  Fracțiunea PAS în continuare solicită efectuarea auditului financiar și funcțional la întreprinderile municipale RTEC și PUA. Organizarea unor concursuri deschise de angajare la funcția de directori, pe principii meritocratice, așa încât să fie selectate persoane profesioniste și competente.” a conchis Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ion Ceban a dus la faliment Apă-Canal și amenință că va deconecta apa
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.