• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  Marșul PAS Youth, de 1 iunie. Natalia Gavrilița: Marșul pe care trebuie să-l parcurgem ca stat pentru a oferi șanse mai bune tinerilor abia începe

  June 1,2022

  Anul acesta, de 1 iunie, tradiționalul marș al PAS Youth a fost organizat deja din poziția unui partid care se află la guvernare. Un partid care a adus inclusiv tineri la cârma țării. Marșului s-au alăturat și prim-ministra Natalia Gavrilița, deputații PAS Dan Perciun, Marcela Nistor, Victor Spînu, Eugen Sinchevici, Adrian Baluțel. 

  „Marșul pe care trebuie să-l parcurgem ca stat pentru a oferi șanse mai bune tinerilor abia începe”, a declarat Natalia Gavrilița și a anunțat o serie de inițiative pentru copii și tineri, inițiate de Guvern. 

  Chiar astăzi, Guvernul a aprobat Programul „Start pentru Tineri”, care va oferi suport financiar, consultanță, credite, granturi pentru afacerile deschise de tineri. ODIMM va oferi granturi până la 200 de mii de lei pentru tinerii care vor să se lanseze în afaceri. Astfel, va fi facilitat accesul la finanțare pentru cel puțin 100 companii, anual. 

  Tot azi, Guvernul a aprobat Programul Național pentru Protecția Copilului 2022-2026, care se va concentra pe o serie de domenii, ca: dezinstituţionalizarea copiilor și dezvoltarea serviciilor sociale, reducerea riscurilor sociale ale migraţiei părinţilor asupra copiilor, prevenirea şi combaterea violenței, neglijării şi exploatării copiilor, siguranța online a copiilor, facilitarea reintegrării în activitatea profesională a părinţilor. 

  O premieră pentru Republica Moldova sunt voucherele culturale pentru tineri, finanțate de la bugetul de stat. Deputata PAS Marcela Nistor: „Fiecare tânăr, la împlinirea vârstei de 16 ani, va primi suma de 1000 de lei în contul său guvernamental, pentru a merge la concerte, teatre, muzee. Este, de fapt, un mecanism nou de a finanța cultura și să motivăm instituțiile teatrale concertistice să-și diversifice repertoriul”.

  Dan Perciun a vorbit și despre măsurile axate pe tinerele familii, mai cu seamă promovarea implicării taților în îngrijirea copilului. 

  Proiectul de lege înregistrat prevede: 

  O altă inițiativă este sporirea accesului la creșe. Primul pas deja a fost făcut: legea a fost modificată astfel, încât agenții economici să poată amenaja spații de îngrijire a copiilor în cadrul companiei. 

  „Lucrăm acum și asupra unui program mai amplu care să rezolve problema creșelor și anume: tichetele de creșă (o plată salarială neimpozitată); crearea unui fond de creșă, care să susțină autoritățile publice locale să creeze mai multe locuri de creșă; reglementarea profesiei de bonă; reglementarea conceptului de mini creșă”, a mai menționat Dan Perciun. 

  Deputatul PAS Victor Spînu: „Vom iniția un program de internship în instituțiile statului, diferit de stagiile de practică tradiționale. Acest program vine să le ofere absolvenților oportunitatea de a fi incluși în sistemul public mai ușor și mai eficient, pentru o perioadă de până la 3 luni. Internshipul va fi plătit, asistat de mentori și va fi orientat pe dobândirea abilităților practice și experienței de muncă. Această țară are nevoie de energia, inovația și viziunea tinerilor”. 

  Săptămâna viitoare va fi votată dublarea burselor pentru sportivii din țară. „Fiecare copil, care va decide să practice sportul de performanță, trebuie să știe că statul îl va susține”, a menționat și deputatul PAS Adrian Baluțel. 

  Președintele PAS Youth, Eugen Sinchevici a anunțat și despre mărirea de 5 ori a sumei prevăzute în bugetul de stat pentru igiena în școli. „Anul acesta, 25 de milioane de lei au fost alocate pentru reparația blocurile sanitare din școli”. 

  Tot în domeniul educației, a fost votat învățământul dual. Elevii din învățământul profesional tehnic vor beneficia de bursă lunară, de cazare, asigurare medicală și asigurare socială. În timpul studiilor, elevii vor putea fi instruiți în întreprinderi și vor primi indemnizații, care nu vor fi mai mici decât salariul minim din sectorul real (3500 lei). 

  De asemenea, a fost introdus termenul de „bullying” în legislația națională, iar autoritățile responsabile vor propune practici de prevenire și combatere a acestui fenomen.

  „Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când avem atât de mulți tineri în Parlament care lucrează împreună pentru a face viața tinerilor mai bună. Avem și un Guvern care îi susține. Timpul tinerilor este acum. Moldova este pentru tineri”, a conchis Eugen Sinchevici. 

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru a trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.