• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Petițiile cu peste 1000 de semnături vor fi propuse spre dezbateri Consiliului Municipal Chișinău

  May 19,2022

  Astăzi, consilierul municipal PAS, Dumitru Ivanov și deputatul Radu Marian au susținut o conferință de presă în care au anunțat despre înregistrarea pentru consultări publice a unui proiect de decizie pentru stimularea implicării mai active a cetățenilor din mun. Chișinău în procesul de luare a deciziilor la nivel local, dar și pentru aducerea în atenția administrației publice locale a problemelor de interes major pentru cetățeni. 

  Scopul proiectului este stimularea implicării mai active a cetățenilor municipiului Chișinău în procesul de luare a deciziilor pe deoparte și aducerea în atenția administrației publice locale a problemelor de interes major care au un număr mare de susținători.

  „O inițiativă civică este o formă specială de apel colectiv (petiție) al cetățenilor adresată Consiliul municipal Chișinău, care se realizează prin intermediul Ghișeului Unic al Primăriei municipiului Chișinău. Inițiativa ar trebui să abordeze probleme de importanță locală care sunt de competența comunității teritoriale și a Administrației Publice Locale din Chișinău.

  După înregistrare, cetățenii au la dispoziție 60 de zile pentru colectarea a minim de 1000 de semnături. Semnăturile urmează a fi depuse la Primăria mun. Chișinău și ulterior dezbătute în comisia de profil cu invitarea autorilor.

  Principalele obiective ale proiectului de decizie sunt dezvoltarea și implementarea unor standarde mai bune de guvernare locală și practici inovatoare care să îmbunătățească calitatea serviciilor și accesul la informații pentru cetățeni, să sporească transparența și responsabilitatea autorităților publice prin utilizarea mijloacelor curente, să consolideze rolul al societății civile și să promoveze democrația. 

  Un avantaj semnificativ al apelului colectiv al cetățenilor sub forma unei inițiative civice este, în primul rând, faptul că petițiile cu peste 1000 de semnături vor fi dezbătute de către consilierii municipali iar problemele majore ale orașului vor fi luate în considerare.” a spus Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS.

  „În 2019 am propus un proiect de lege prin care să creăm un mecanism de petiționare colectivă, pentru că petițiile rămân una din cele mai populare metode de implicare a oamenilor.

  Este una când o singură persoană depune o petiție către autorități, și este altceva când mii de oameni vorbesc în glas despre același subiect.

  Am vrea să începem și să vedem cum funcționează acest mecanism la nivel local, pentru ca apoi să-l adoptăm și la nivel național. Credem că petiționarea colectivă la nivel de Chișinău va responsabiliza mai mult autoritățile publice locale.” a spus Radu Marian, deputat PAS. 

  În următoarea săptămână vom anunța când vor fi organizate dezbaterile publice cu societatea civilă pentru a ajusta proiectul conform recomandărilor parvenite din partea cetățenilor.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ion Ceban a dus la faliment Apă-Canal și amenință că va deconecta apa
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.