• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă

  Proiect PAS: Echilibru între muncă și viața de familie și mai multe opțiuni de implicare a taților în îngrijirea copilului 

  May 13,2022

  În ajunul Zilei internaționale a familiei, deputații PAS Dan Perciun și Marina Morozova au prezentat un proiect de lege care vine să susțină echilibrul între muncă și viața de familie. 

  „Ne dorim cu toții ca ambii părinți să participe în mod egal în viața familială și să avem cu toții suficient timp pentru viața de familie”, a declarat Dan Perciun. 

  Principalele prevederi ale proiectului:

  Deputata PAS Marina Morozova: „Ca mamă știu cât de nedrept este să fii pusă în fața alegerii între profesie și copii. De la independență încoace, în Moldova nu s-a încurajat participarea tatălui în procesul de îngrijire a copilului. Mă bucur că acum ajungem să preluăm modelele țărilor dezvoltate, care demonstrează că echilibrul dintre viața profesională și cea de familie este la fel de important atât pentru mamă cât și pentru tată. 

  Potrivit statisticilor, majoritatea femeile din Moldova se confruntă cu decizia critică de a alege între carieră și viața de familie. Pe de altă parte, nu este o noutate că implicarea femeilor în activitatea economică duce la creșterea economiei și a standardelor de viață. Orice familie trebuie să aibă dreptul de a alege cele mai potrivite opțiuni: cine să ia concediul de îngrjire a copilului, cât de mare să fie acest concediu, când și cum să poată lua tatăl concediul paternal. Măsurile prezentate ajută atât femeile, cât și bărbații să îmbine viața profesională cu cea de familie, fără să fie nevoiți să facă sacrificii”. 

  Conform studiului Generații și Gen, circa 47% dintre femeile cu copii de vârsta până la 6 ani nu sunt încadrate în câmpul muncii și nici nu sunt în căutarea unui loc de muncă, ceea ce reflectă vulnerabilitatea femeilor. Totodată, practica internațională sugerează că implicarea taților în îngrijirea copiilor au efecte pozitive imediate și pe termen lung asupra bunăstării copiilor, familiei și asupra societății.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Youth are o nouă echipă de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.