• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă

  Proiect PAS: Taxele consulare se vor reduce cu 60%

  April 22,2022

  Fracțiunea PAS a înregistrat un proiect de lege care va reduce cu circa 60% costul serviciilor consulare prestate cetățenilor Republicii Moldova în afara țării. 

  Deputata PAS Ana Calinici: „În formula actuală, moldovenii achită un cost total format din următoarele componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente. La final avem un preț disproporționat de mare în raport cu taxele care se plătesc în țară. Spre exemplu, la moment pentru perfectarea buletinului de identitate moldovenii de peste hotare plătesc de 7 ori mai mult, pentru pașaport de 2 ori mai mult, iar pentru alte servicii sunt diferențe și mai mari”. 

  Proiectul elimină în totalitate componenta de taxe aferente consulare. Componenta de taxe consulare se reduce cu 50%, iar pentru perfectarea pașaportului cetățenilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, se elimină în proporție de 100%. 

  „Ne dorim consolidarea legăturii identitare cu cetățenii minori care se află peste hotarele țării și vrem să-i încurajăm să-și perfecteze actele moldovenești, chiar dacă se află peste hotare în baza actelor unui alt stat”, a explicat Ana Calinici. 

  După votarea proiectului, costurile se vor reduce astfel:

  Deputatul PAS Vitalie Gavrouc: „Circa un milion de moldoveni trăiesc și activează în străinătate. Am locuit în Federația Rusă 15 ani și, de fiecare dată când aveam nevoie să îmi perfectez un act, alegeam să vin în Republica Moldova pentru a o face. Deputații din grupul nostru au identificat soluții pentru a reduce prețul acestor acte. Este un efort pe care ni l-am asumat drept angajament în campania electorală”. 

  „Fiecare al 10-lea deputat pe lista PAS a fost ales din partea cetățenilor noștri de peste hotare. Candidații de pe lista PAS au adus doleanțele cetățenilor din diasporă și le-au transmis Parlamentului. Toate angajamentele PAS vor căpăta forma de lege”, a declarat și deputatul PAS Mihail Druță. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Youth are o nouă echipă de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.