• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă

  Proiect PAS: Bursele sportivilor de performanță vor fi dublate și reglementate la nivel de lege 

  April 21,2022

  Remunerarea sportivilor va fi reglementată la nivel de  lege. Deputatul PAS Adrian Băluțel a înregistrat un proiect de lege în acest sens. La moment, bursele oferite sportivilor de performanță sunt reglementate prin hotărâri de Guvern, cadrul normativ secundar fiind practic inexistent. 

  Una dintre principalele prevederi ale proiectului de lege este dublarea burselor pentru sportivii de performanță. Dacă până acum un sportiv care a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Juniori avea o bursă lunară de 3500 de lei, după aprobarea proiectului de lege această sumă va fi de 7000 de lei. Similar, un campion mondial la categoria seniori va avea o bursă lunară de 30 de mii de lei.

  În total, în Republica Moldova sunt 11 categorii de burse de performanță. După aprobarea proiectului de lege propus, categoriile de burse vor fi între 6.000 de lei și 50.000 lei lunar, pentru aurul olimpic sau paralimpic. 

  La moment, mai mult de  90% din sportivii de performanță au o bursă mai mică de 10 mii de lei. „Costurile de viață a unui sportiv de performanță sunt foarte mari: alimentație corectă, reabilitare sportivă, costuri de antrenamente și vitaminizare. Statul acoperă la moment o parte prea mică din aceste costuri”, a explicat Adrian Băluțel.

  Proiectul vine să reglementeze și prelungirea burselor în cazul în care sportivii suferă o accidentare sau boală în cadrul antrenamentelor sau competițiilor. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării va veni cu un regulament clar, public de evaluare și prelungire a burselor sportivilor pentru perioadele de recuperare. 

  „Suntem conștienți că dublarea burselor de performanță a sportivilor nu va rezolva toate problemele din sport, dar cel puțin va oferi resurse sportivilor pentru ca aceștia să poată să se focuseze pe rezultate și performanță”, a declarat Băluțel.

  Deputatul a mai menționat că următoarea etapă urmează lansarea unor consultări largi cu Ministerul Educației și Cercetării pentru o nouă Lege a sportului și o strategie pentru dezvoltarea sportului în Republica Moldova. 

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Condiții egale pentru toți antreprenorii. Regimul duty-free va fi anulat pe teritoriul Republicii Moldova
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Anenii Noi are o nouă conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Prevenim spălarea banilor: Un grup de deputați PAS vor veni cu măsuri pentru protecția financiară a țării
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.