• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Fracțiunea PAS nu va vota majorarea tarifului pentru colectarea și transportarea deșeurilor din mun. Chișinău

  April 20,2022

  Astăzi, președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari a susținut o conferință de presă privind intenția primarului Ion Ceban de a majora de 3 ori prețul pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor din mun. Chișinău. 

  „În ultimul timp, pe fundalul crizei pandemice, pe fundalul crizei energetice din UE și a celei de război din țara vecină, socialistul Ion Ceban a pornit o serie de așa zise ajustări de tarife.

  Primăria Chișinău ne prezintă exemple de prețuri din alte țări și încearcă să justifice scumpirile pe care le planifică, însă uită de a se compara la nivelul de calitate a serviciilor prestate. Da, prețul pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor în Cluj sunt mai mari decât la Chișinău, însă, pe lângă faptul că este o țară membră UE, în care salariul mediu este mai mare decât în Republica Moldova, acolo există un management al deșeurilor bine organizat. Pe când la Chișinău, felul în care sunt colectate și depozitate deșeurile este unul învechit, iar primăria nu a făcut nimic altceva decât să vină și să ceară majorarea prețului de 3 ori.” a spus Roman Cojuhari.

  Primarul de Chișinău și Î.M. Autosalubritatea nu au o strategie și viziune despre managementul deșeurilor. 

  Situația deplorabilă la care a ajuns municipalitatea în domeniul deșeurilor este rezultatul indiferenței și refuzul primarului de conlucrare cu Ministerul Mediului. Ion Ceban nu vrea să coopereze în vederea construcției sistemului de gestionare a deșeurilor din țară. Acesta tărăgănează și nu vrea să urmeze Strategia de gestionare a deșeurilor din Republica Moldova pentru anii 2013-2027. 

  „De ce în municipiul Ungheni este posibil, dar în Chișinău nu? Pentru că primarul Ion Ceban nu este deschis spre comunicare pentru a începe procesul de colaborare cu toate raioanele poligonului comuni din regiunea 4, care include raioanele Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Ialoveni și Hâncești.

  Bani pentru acest proiect sunt alocați, însă Chișinăul nu dorește să colaboreze cu nimeni. În secolul 21, administratorul capitalei Republicii Moldova preferă să colecteze deșeurile ca acum 100 de ani. În timp ce în toată lumea există tendința de reduce la ZERO deșeurile și de a le sorta pe fracții, așa încât plasticul, sticla, metalul să fie colectate separat, iar deșeurile menajere să fie compostate, la Chișinău se aruncă totul într-o groapă. 

  Despre ce majorare putem vorbi? 

  Atât timp cât primarul nu respectă și nu implementează elementar decizii și planuri de acțiuni prevăzute încă acum 2 ani, nici un fel de majorarea nu poate avea loc. 

  Fracțiunea PAS din CMC nu va vota majorarea tarifelor pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor din mun. Chișinău și aici mă adresez primarului. Domnule Ion Ceban, haideți mai întâi să vă faceți lucrul și doar după să discutăm despre majorări. 

  Vrem să vedem că deșeurile sunt sortate și colectate separat, vrem să vedem platforme de gunoi amenajate. Și dacă tot dați exemplu că la Cluj tariful este mai mare decât la noi, creșteți nivelul de calitate a serviciilor privind managementului deșeurilor din Chișinău.” a adăugat președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ion Ceban a dus la faliment Apă-Canal și amenință că va deconecta apa
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.