• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Ion Ceban fură bani din Bugetul Civil Chișinău pentru propagandă politică și campanie electorală

  April 12,2022

  Fracțiunea PAS din CMC a susținut o conferință de presă cu privire la mai multe nereguli prin care primarul Ion Ceban fură din banii municipali, mai exact din cele 3 milioane de lei destinate la Bugetul Civil 2022 pentru a-și face propagandă politică prin intermediul unor instituții media și persoane afiliate. 

  „În acest an primarul Ion Ceban, a încălcat principiile democrației participative și a selectat un șir de proiecte pentru a-și face PR personal și pentru a-și remunera oameni din anturajul său din banii publici. Concursul a fost parțial mimat și numai 10 din 28 proiecte au fost selectate, dintre care doar unul este de infrastructură. 

  Aproape jumătate de milion de lei au fost oferiți pentru 3 proiecte depuse de 3 instituții media private. Dar, două dintre acestea au același proprietar, iar adresa juridică este aceeași. Se pare că primarul Ion Ceban se pregătește de alegerile locale și investește bani publici pentru a-și spăla imaginea în campania electorală.

  Haideți să ne uităm pe unele linii de buget din aceste proiecte. Dumneavoastră, dragi cetățeni, puteți singuri face concluzia dacă este corect ca banii voștri să fie cheltuiți pentru asemenea obiecte, de care nu veți beneficia sau nu. 

  Acestea sunt doar câteva linii de buget dintr-un proiect în valoare de 240 mii de lei. Adică luăm banii publici, cumpărăm echipament pentru un agent economic ca acesta să-și amenajeze un studio și încă îi plătim salarii de peste 150 mii de lei?

  Despre ce fel de participare a cetățenilor la procesul decizional este vorba în aceste proiecte?

  Haideți să ne uităm la bugetul altui proiect care a fost evaluat de comisia direcției relații publice: 

  Adică în sălile de ședințe și alte oficii obișnuite ale primăriei, angajații stau la mesele de birou pe scaune de 250 lei, dar pentru proiecte care să arate frumos voi dați din banii publici 1500 lei pe un scaun? 

  Acestea sunt doar o mică parte din banii din bugetele proiectelor care în mod evident au scopul de a crea campanie și propagandă pentru primarul Ion Ceban.” a spus Roman Roșca, secretarul fracțiunii PAS din CMC.

  Când a venit Ion Ceban la primărie, Bugetul Civil în general nu s-a respectat. În primul an de mandat nu au fost deloc proiecte. Ce s-a făcut cu cele 3 milioane de lei din anii precedenți, nu este clar. 

  La ședințele de selectare a proiectelor pentru Bugetul Civil din acest an au fost încălcat cel puțin 3 puncte pe partea procedurală precum:

  1. Abordarea inegală a proiectelor din aceleași domenii, atât în ceea ce privește retragerea proiectelor cât și informarea participanților. Participanții nu au fost anunțați despre faptul că ar fi fost nevoie de făcut careva modificări în proiecte, iar cei care au fost eliminați nu au fost anunțați și i-au purtat pe drumuri la fiecare ședință regizată din timp. Ceea ce e o bătaie de joc de cetățenii care au muncit la elaborarea proiectelor și au parcurs acest proces de aplicare. 
  2. La prima ședință au fost excluse 15 proiecte din cele 28 prin decizia comisiei. Acest lucru a fost făcut cu încălcarea regulamentului.
  3. Nepublicarea proceselor verbale a ședințelor. Din acest motiv nimeni nu știa că proiectele au fost retrase sau au avut comentarii cu privire la necesitatea de a face careva ajustări la proiectele aplicate. 

  „La Bugetul Civil 2022, primarul Ion Ceban, în mod intenționat, prin intermediul Direcției relații publice a comis un șir de nereguli încălcând regulamentul și a desfășurat un proces de selecție preferențială a proiectelor care au participat la concurs. 

  Fracțiunea PAS din CMC, solicită o reevaluare a tuturor proiectelor depuse la Bugetul Civil 2022, cu respectarea transparenței, a accesului societății civile la ședințele comisiei și cu anunțarea tuturor participanților la concurs despre ajustările pe care trebuie să le facă pentru ca proiectele să corespundă cerințelor. De altfel iese că prin această mimare de organizare a Bugetului Civil din Chișinău, sunt încălcate principiile democratice și este descurajată participarea cetățenilor la procesul decizional. 

  Totodată, fracțiunea PAS din CMC solicită ca cele 3 milioane de lei din anul precedent, bani care nu au fost cheltuiți conform destinației, să fie realocați pentru acest an, astfel încât la Bugetul Civil pentru anul 2022 suma totală disponibilă pentru proiecte să fie de 6 milioane de lei. Considerăm că așa o decizie va fi corectă față de cetățeni și va încuraja mai mulți locuitori ai capitalei să participe la procesul decizional. Noi trebuie să le oferim oportunitatea la cât mai mulți oameni să participe la acest exercițiu democratic, pentru că doar astfel ne vom apropia mai mult de cetățeni și vom afla care sunt cu adevărat necesitățile lor.

  Vreau să-l îndemn Ion Ceban să nu uite pentru ce a fost adus la primărie. Încetați să călcați cu atâta indiferență peste principiile democratice. Funcția de primar nu este veșnică, așa cum ați venit, frumușel puteți și să plecați. Dacă unii pleacă cu demnitate, dumneavoastră, prin astfel de acțiuni, este posibil să plecați cu rușine.” a adăugat Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  PAS va propune un buget alternativ pentru Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Ministerul muncii și protecției sociale a identificat soluții pentru asistenții personali - afectați de deciziile ilegale ale primarului Ion Ceban
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Veceu de 18 m2 la preț de un apartament - achiziții la Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.