• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă

  Zero toleranță față de hărțuirea sexuală: Pedepse mai dure și cadru legislativ mai clar

  April 6,2022

  Prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale va fi reglementată mai clar în legislația națională. Deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga a înregistrat un proiect de lege care vine să îmbunătățească cadrul legislativ în domeniu. Astfel, vor modificate 8 acte legislative în acest sens. 

  Datele statistice arată că fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă, iar 4 din 100 femei se confruntă cu forme grave de hărțuire. În pofida incidenței mari a cazurilor de hărțuire sexuală, doar 15% dintre femei au anunțat despre asemenea cazuri. 

  Angela Munteanu-Pojoga: „Hărțuirea sexuală este o formă de violență și discriminare pe criteriu de sex, iar toleranța față de fenomenul hărțuirii sexuale nu trebuie să existe sub nici o formă în mediul de muncă, atât în sfera publică, cât și cea privată.

  Nivelul redus de raportare este determinat de sentimentul de autoculpabilizare, gradul redus de încredere în organele de control, dar și de atitudinea populației, peste 60% consideră persoanele hărțuite a fi vinovate de aceste experiențe.

  Stereotipurile și prejudecățile care există în societatea noastră influențează victimele, de cele mai multe ori acestea ezită să depună plângeri, temându-se să nu fie blamate. De multe ori cei care ar trebui să investigheze hărțuirea sexuală nu iau în serios plângerile care vin de la femei, acestea uneori sunt luate în derâdere.

  Hărțuirea sexuală poate leza dreptul și demnitatea, crează un mediu lipsit de siguranță, umilitor și jignitor. Hărțuirea sexuală poate să distrugă cariera profesională, dar și viața personală a unei femei, iar tot restul vieții să treacă prin perioade de depresie, anxietate, izolare, excluziune socială și suicid”. 

  Prevederile proiectului: 

  Inițiativa urmărește racordarea la standardele internaționale în domeniu, în special la Convenția de la Istanbul, semnată și ratificată de Republica Moldova. Proiectul elaborat este parte componentă a acestui proces complex.

  Prin această inițiativă, fracțiunea PAS se alătură campaniei „Împreună spunem NU hărțuirii sexuale” – campanie națională de informare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la hărțuirea sexuală.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Youth are o nouă echipă de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.