• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă

  (17.02.2022) Cele mai importante proiecte de legi, votate de fracțiunea PAS 

  February 17,2022

  O serie de proiecte de lege importante au fost votate astăzi, 17 februarie, la ședința Parlamentului, de către fracțiunea PAS. Printre acestea sunt proiectul privind dreptul de amenajare a creșelor în cadrul companiilor, permisiunea importului de piese auto uzate și proiectul privind trecerea la televiziunea digitală. 

  Agenții economici vor avea dreptul să amenajeze spații de îngrijire a copiilor în cadrul companiei. Proiectul a fost votat în prima lectură. 

  Deputatul PAS Dan Perciun: „Este un prim pas pentru a rezolva o problemă cronică cu care se confruntă părinții cu copii mici. Avem un deficit major de locuri de creșă. În asemenea condiții, mulți tineri părinți se confruntă cu o reducere semnificativă a venitului în familie. Astăzi, doar 16% cu vârsta între 1-2 ani sunt încadrați în grădinițe sau creșe, fapt care duce și la o rată mică de participare a femeilor în câmpul muncii. În 2019, ponderea femeilor cu un copil cu vârsta până la 6 ani care au fost încadrate în câmpul muncii a constituit doar 39%, în comparație cu 60% în cazul bărbaților.

  Este o practică pe larg răspândită în multe țări europene și în întreaga lume.

  Totodată, suntem conștienți că acesta este doar un prim pas în acest sens. Vor urma mai multe propuneri legislative în acest sens: majorarea indemnizației pentru îngrijirea copilului, crearea tichetelor de creșă, trebuie să facem un efort pentru a crea mai multe creșe publice. De asemenea, discutăm despre extinderea concediului paternal, pe care ne propunem să-l extindem până la cel puțin jumătate de an”.

  De la televiziunea analogică – la cea digitală: proiectul de lege a fost votat în prima lectură!

  Principalele prevederi:

  În Republica Moldova vor putea fi importate piesele şi accesoriile auto uzate. Proiectul a fost votat în prima lectură. 

  Avantajele proiectului de lege:

  Potrivit autorului inițiativei, prevederea nu se va referi la toate piesele, cum ar fi cauciucurile uzate sau  acumulatoarele.

  Un proiect de lege care va impulsiona concurența pe piața produselor petroliere în Republica Moldova a fost votat în lectura a doua. 

  Proiectul prevede:

  1. Moratoriu temporar asupra construcțiilor stațiilor petroliere. Numărul excesiv de mare de stații petroliere duce la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare pe prețurile la pompă. Republica Moldova are al treilea cel mai mic număr de mașini deservite per stație din Europa (după Grecia și Letonia), iar volumul de carburanți comercializat per stație este de câteva ori mai mic decât în țările din regiune.
  2. Reducerea taxei de licență pentru  importul şi comercializarea cu ridicata a carburanților, de la 260 mii lei la 3250 anual. 
  3. Amenzi de 10 ori mai mari pentru companiile petroliere care încalcă legislația din domeniu. La moment, amenzile aplicate companiilor sunt de la 3 mii până la maxim 15 mii lei, o sumă simbolică în comparație cu veniturile de sute de milioane de lei pe care le înregistrează multe din aceste companii, dar și în comparație cu potențialele prejudicii pe care le poate aduce încălcarea regulilor de joc. 
  4. Obligarea utilizării e-facturii la procurarea angro a produselor petroliere, pentru a reduce riscul de vânzare la negru, care afectează bugetul de stat și libera concurență.
  5. Modificarea modalității de efectuare a controalelor calității carburanților, pentru a identifica și preveni mai ușor vânzările de produse petroliere necalitative, sau situațiile în care se vinde o cantitate de carburanți mai mică decât cea afișată la pompă.

  Noțiunea de bullying va fi reglementată și recunoscută drept formă de violență în legislația națională și va fi delimitată clar diferența dintre violență școlară și bullying. Proiectul a fost votat în a doua lectură. 

  Potrivit ultimului raport prezentat de UNICEF, în Republica Moldova 86,8% din totalul elevilor claselor a VI-a – XII-a sunt afectați de bullying.

  Scopul proiectului de lege: 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Youth are o nouă echipă de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.