• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Mafia imobiliară adună bani pentru partidul lui Ion Ceban

  February 1,2022

  Deputați și consilieri municipali PAS au susținut astăzi o conferință de presă despre schemele mafiei imobiliare, protejate de primarul Ion Ceban.

  „Înțelegem că la moment e nevoie stringentă de bani pentru a pune în funcțiune noul partid al primarului Ion Ceban. La ultima ședință a CMC primarul a inclus pe ordinea de zi 5 PUZ care vor paraliza sectoarele din capitală. Însă, după ce fracțiunea PAS a bătut alarma și a publicat un material cu mai multe detalii despre șirul de probleme admise de Primăria Municipiului Chișinău și Direcția arhitectură, a venit un viceprimar și a anunțat că anulează ședința CMC. Pretextul invocat era pandemia, însă adevărul este altul.

  Realitatea este următoarea, că după ce vor fi ridicate noile complexe locative, familiile din aceste case nu vor avea unde să-și ducă copiii la școală sau grădiniță, pentru că proiectele respective nu prevăd asigurarea copiilor cu locuri necesare în instituții de învățământ.” a spus Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

  Noi cu toții simțim pe propria piele problema ambuteiajelor kilometrice din Chișinău, iar construcția acestor mușuroaie din beton va amplifica problema fluxului prea mare de mașini de pe străzile capitalei, respectiv ambuteiajele vor fi și mai mari.

  Constatăm că acum în Chișinău avem o criză a transportului public, în orele de vârf este imposibil de ajuns spre serviciu. De exemplu la Poșta Veche, unde urmează să fie ridicat un complex de blocuri locative, circulă doar o rută de troleibuz. Ce va fi peste câțiva ani? Probabil că primarului Ion Ceban puțin îi pasă, el se gândește la politica mare și mai puțin la soluționarea problemelor sistemice din oraș.

  Mafia imobiliară vrea să paralizeze 5 sectoare din Chișinău. Consilierii municipali din gașca lui Ion Ceban, vor să voteze construcția a 5 furnicare din beton:

  Oamenii vor suferi din cauza acestor crime urbane, pentru că:

  „Este grav faptul că Primăria nu pentru prima dată acceptă construcția unor complexe locative multietajat, fără infrastructură socială. Avem experiența când în CMC s-a votat un PUZ în aprilie 2021 în schimbul amenajării unei pasarele. Adică 6000 de oameni să trăiască într-un mușuroi fără grădiniță, școală, transport, dar în schimb cu o pasarela. Exact așa va fi și pe str. Ginta Latină 16, vor fi construite blocuri în schimbul amenajării unei treceri de pietoni.

  Amintim că după votarea complexelor de la Burebista unii consilieri municipali de la PSRM și Platforma DA au început a publica anunțuri că vând apartamente în acele complexe locative.” a adăugat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

  De exemplu, Complexul Locativ de pe str. Ginta Latină 16

  Va fi construit pe 30 de ari împărțiți în trei părți ale cercului de pe bd. Mircea cel Bătrân, str. Alecu Ruso și Ginta Latină, direct în intersecție, pe locul unde a fost o benzinărie și acolo unde astăzi vs este piața de Ciocana

  Cercul de la Ciocana este extrem de aglomerat. Este inuman să construiești un complex locativ cu sute de apartamente în mijlocul unei intersecții prin care mereu merge transportul, iar peste tot în jur sunt parcate mașini. Și ce este foarte grav că parcările vor fi amenajate nu din contul terenului proprietarului, dar din contul spațiului public.

  Un alt exemplu este Planul Urban Zonal, complexul locativ din perimetrul străzilor Socoleni – Ceucari – Iazului

  Cu toții cunoaștem că Poșta Veche este un cartier de mulți ani uitat de Primăria Municipiului Chișinău. O zonă cu puține școli și grădinițe, cu doar o rută de troleibuz și fără parcuri verzi și zone de agrement amenajate.

  Cu toate aceste neajunsuri, primarul Ion Ceban a decis să îngroape în beton Poșta Veche și aprobă construcția unor complexe locative imense fără a asigura familiile cu locuri disponibile în grădinițe și școli, fără rețea suplimentară de transport public sau cel puțin cu suplinirea numărului de unități de troleibuze.

  La ședința CMC urmează să fie votat încă un complex locativ cu blocuri multietajate, care nu prevede amenajarea locurilor de parcare, construcția unei grădinițe publice sau crearea unui spațiu verde.

  „Un oraș trebuie să se dezvolte corect, conform anumitor norme și principii. Cu infrastructură de transport în preajmă, cu infrastructură socială, cu școli, gradinițe, terenuri de sport, etc. Toate aceste lucruri nu-l interesează pe primar. Pe el de o vreme îl interesează cariera politică. Lansarea unui nou partid îl preocupă acum pe primar. Un partid care are nevoie de finanțare. Este o creatură a curatorilor săi din umbră, pe care actualul primar i-a servit când era în PCRM, apoi în PSRM, și acum mai nou, îi va servi în cadrul noului său proiect. Făcut pe bani murdari și ilegali, în strânsă legătură cu mafia imobiliară.

  Ce vor câștiga cetățenii în urma acestor activități ale edilului? Spații de locuit, construite în blocuri multietajate înghesuite unul în altul și dificil de administrat. Fără curți decente. Fără spații verzi. Cu terenuri de joacă microscopice, făcute mai mult pentru bifă. Fără grădinițe și școli în preajmă, iar cele existente deja supraaglomerate. Fără instituții medicale cu potențial să acopere necesitățile locuitorilor. Fără parcări special amenajate. Fără acces comod la traseele de bază, cu ambuteiaje și blocaje rutiere. Fără acces la transportul public și așa suprasolicitat și aglomerat.” a comentat Vitalie Jacot, deputat PAS.

  „Fracțiunea PAS din CMC s-a opus atunci și va fi împotriva construcțiilor iresponsabile care duc la sufocarea chișinăuienilor. Orice complex locativ avizat trebuie să asigure construcția infrastructurii elementare pentru un trai decent, așa încât noii locatari să dispună de școli, grădinițe, locuri pentru parcare, terenuri de joacă, spații verzi.

  Fracțiunea PAS din CMC este împotriva construcției acestor furnicare din beton și în caz că ele vor fi votate, noi le vom contesta în toate instanțele corespunzătoare. Începând cu cancelaria de stat și ajungând la procuratura.” a concluzionat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

  Orașul are nevoie de un primar care să gestioneze corect procesele în Chișinău, ci nu interesele proprii.

  Articole similare
  Comunicate CMC
  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ion Ceban a dus la faliment Apă-Canal și amenință că va deconecta apa
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Primăria Chișinău a falsificat acte pentru a permite construcții multietajate în centrul istoric
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.