• Partidul Acțiune și Solidaritate

  • Comunicate CMC

    Reacția fracțiunii PAS din CMC la setul de minciuni lansate de Ion Ceban cu privire la managementul deșeurilor

    January 14,2022

    Criza deșeurilor din municipiul Chișinău este creată din cauza că primarul Ion Ceban nu vrea să sorteze deșeurile colectate din capitală. Totodată acesta refuză să coopereze și conlucreze cu Ministerul Mediului în vederea construcției sistemului de gestionare a deșeurilor din țară. Primarul Ion Ceban, ca de obicei tărăgănează și nu vrea să urmeze Strategia de gestionare a deșeurilor din Republica Moldova pentru anii 2013-2027. 

    Atunci când nu știi cum să gestionezi un domeniu, este mai bine să întrebi experții, decât să învinuiești o țară întreagă, începând de la deputați și finalizând cu agenții economici, pentru că anume din cauza lor Chișinăul se sufocă în gunoaie. 

    Municipiul Chișinău face parte din regiunea 4 din cele 8 zone de gestionare a deșeurilor la nivel de țară. Regiunea 4 cuprinde mun. Chișinău și raioanele Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Ialoveni și Hâncești. Acest consens încă nu a fost stabilit anume din cauza că primarul Ion Ceban nu este deschis spre comunicare pentru începe procesul de colaborare cu toate raioanele poligonului comun, care urmează să fie elaborat cu partenerii Studiului de fezabilitate pentru Sistemul de Management Integrat al deșeurilor din zona 4. Primarul trebuie să se așeze urgent la discuții cu raioanele pentru a începe lucrările.

    La momentul actual Primăria mun. Chișinău ignoră articolul 3 ”Ierarhia deşeurilor şi modalitatea aplicării acesteia”, din legea Nr. 209 din 29-07-2016 privind deşeurile, care spune clar despre ordinea de priorități în cadrul legislației și politicile de prevenire a generării și gestionării deșeurilor: a) prevenirea; b) pregătirea pentru reutilizare; c) reciclarea; d) alte operațiuni de valorificare, inclusiv valorificarea energetică; e) eliminarea.

    Respectarea acestor prevederi sunt obligatorii pentru toţi subiecţii implicaţi în gestionarea deşeurilor, asigurând prevenirea generării deşeurilor şi gestionarea eficientă şi eficace a deşeurilor, astfel încât să se reducă efectele negative ale acestora asupra mediului.

    Totodată, reamintim că articolul 11, din legea Nr. 209 din 29-07-2016 privind deşeurile, obligă din 2017 autoritățile publice locale să creeze infrastructura necesară pentru colectarea separată a deșeurilor în scopul reciclării acestora și reîntoarcerii în circuitul economic ale resurselor naturale.

    Aceste prevederi nu sunt respectate de primarul Ion Ceban, pentru că 600 tone de deșeuri, generate zilnic de mun. Chișinău sunt eliminate prin depozitare la poligonul de la Țânțăreni.

    Pentru a contribui la implementarea art.11 și în scopul promovării sortării și reciclării deșeurilor la nivel de municipiu, fracțiunea PAS în CMC a elaborat decizia 14/24 din 13 august ”Cu privire la aprobarea măsurilor în vederea asigurării sortării deșeurilor menajere solide în mun. Chișinău”, susținută de majoritatea consilierilor din CMC, dar această decizie până la urmă nu a fost implementată de primarul Ion Ceban și ÎM Regia Autosalubritate.

    Nu este cazul să ne etalăm cu performanțe de îmbunătățire a condițiilor de depozitare a deșeurilor din Chișinău, pentru că dacă Primarul ar fi respectat Legea Deșeurilor 209/2016, atunci la poligonul de la Țânțăreni s-ar fi transportat doar 10% din 600 tone de deșeuri generate zilnic. Pentru că celelalte 90% de deșeuri sunt RESURSE NATURALE și trebuie să fie reciclate, compostate sau valorificate energetic, dar nu transportate la distanțe mari pentru un tarif plătit de cetățeni. 

    Este adevărat, că în Republica Moldova nu există nici un poligon de depozitare a deșeurilor, care ar corespunde tuturor normelor sanitare, nici poligonul de la Țânțăreni nu corespunde. Și așa cum gunoiștea de la Boșcana nu corespunde normelor sanitare, exact la fel e fiecare din cele peste 1000 de gunoiști din țară, care la fel nu corespund normelor sanitare.

    Tocmai din această cauză în 2019, Guvernul Republicii Moldova a semnat un acord de împrumut cu BERD pentru finanțarea Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru 2013-2027. Conform Strategiei Republica Moldova este divizată în 8 zone de gestionare a deșeurilor. Zona 5 de gestionare a deșeurilor pentru raionale Nisporeni, Ungheni şi Călăraşi este gata să înceapă lucrările de creare a infrastructurii de gestionare a deșeurilor și acest lucru se datorează bunei conlucrări dintre aceste raioane. În zona 5 APL-urile au agreat de comun acord aspectele legate de poligonul comun, stații de transfer și operatorul regional.

    Recomandăm primarului Ion Ceban să se coboare cu picioarele pe pământ și să se așeze la masa de discuții cu toți reprezentanții autorităților publice locale și centrale pentru a începe cât mai rapid procesul de elaborare a Studiului de fezabilitate pentru Sistemul de Management Integrat al deșeurilor din zona 4. 

    Fracțiunea PAS în CMC este în continuare deschisă să promoveze implementarea politicilor moderne de gestionare a deșeurilor, care se practică în țările civilizate în ultimii 30 de ani.

    Articole similare
    Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
    Lilian Carp și-a înregistrat candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău din partea PAS
    Vezi mai mult
    Comunicate CMC
    Roman Cojuhari își încheie mandatul de consilier municipal pentru a putea exercita funcția de director APP
    Vezi mai mult
    Comunicate CMC
    Comunicat de presă: „33 de consilieri municipali ar putea fi privați de mandat pe un termen de 8 luni”
    Vezi mai mult
    Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.