• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Incompetența primarului Ion Ceban în gestionarea deșeurilor din Chișinău

  January 13,2022

  Astăzi, consilierii fracțiunii PAS din CMC au ieșit într-o conferință de presă privind problema managementului deșeurilor din mun. Chișinău, pe care primarul Ion Ceban nu este în stare să o soluționeze.

  „Una din principalele probleme din capitală rămâne gestionarea greșită a deșeurilor. Municipiul Chișinău devine tot mai poluat, iar viitorul apropiat ar putea fi desemnată la titlul de cea mai murdară capitală. Problema deșeurilor din capitală este rezultatul lipsei de viziune a primarului Ion Ceban privind managementul deșeurilor, dar și din incompetența edilului capitalei de a implementa proiectele de decizie elaborate de Fracțiunea PAS din CMC cu scopul de a soluționa un șir de probleme cu privire la domeniul deșeurilor din Chișinău.

  La momentul de față, mun. Chișinău produce zilnic aproximativ 600 de tone de deșeuri, care ajung la poligonul de la Țânțăreni. Însă, poligonul de la Țînțăreni va deveni neîncăpător peste 7 ani, respectiv Primăria mun. Chișinău va fi nevoită să caute un alt loc pe care să-l umple cu gunoi. Cu regret, nici Regia Autosalubritate, nici Primarul, nu au o viziune clară despre managementul deșeurilor pe termen lung.

  Primarul Ion Ceban, dacă vrea să avanseze la acest subiect, trebuie să deschidă strategia națională de gestionare a deșeurilor și să-și seteze planul de acțiuni în așa fel încât să meargă pe aceleași principii ca Ministerul Mediului.

  O primă etapă de soluționare a problemei deșeurilor ar fi crearea unei linii pentru sortarea deșeurilor municipale. Aceasta este doar una din treptele pe care ar trebui să le urce administrația publică locală din Chișinău, pentru ca în viitor să putem acționa mai amplu și să trecem la alte acțiuni precum colectarea pe fracții, deșeurile organice să fie separate de cele reciclabile.” a spus Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

  Fracțiunea PAS din CMC a elaborat câteva proiecte de decizie privind soluționarea problemei deșeurilor și a fost susținut de către majoritate consilierilor din Consiliul Municipal Chișinău. Acestea presupuneau ca ÎM Regia Autosalubritate avea responsabilitatea să elaboreze schema de colectare a deșeurilor menajere și transportarea separată. Dacă aceste lucruri erau să fie duse la capăt, deja era să avem sortare și să scăpăm de mirosul urât în blocurile locative.

  Anual, municipiul Chișinău produce peste 200 mii de tone de deșeuri, iar la moment doar 7-8% din deșeurile reciclabile sunt sortate și supuse reciclării. Peste 90% ajung la poligonul de la Tânțăreni, reprezentând fracția organică, adică peste 60%, care produce metan și 30% de reciclabile, printre care sticle de plastic, măști etc.

  Acest mix de metan, produs din deșeuri organice, și mase plastice, depozitate la poligon, la temperaturi ridicate se inflamează foarte ușor, provocând un dezastru ecologic în regiunea de amplasare a poligonului de la Țânțareni.

  Scopul proiectului propus de fracțiunea PAS constă în:

  Proiectele de decizie propuse de fracțiunea PAS din CMC au fost votate în Consiliul Municipal Chișinău încă în 2020, însă primarul Ion Ceban nu a implementat nici unul din aceste puncte.

  Între timp, Ion Ceban în loc să gândească strategic și să întreprindă acțiuni pentru a soluționa problema deșeurilor, el vrea să împrumute 23 mln de euro pentru a cumpăra autospeciale noi la ÎM Regia Autosalubritate.

  Acele 23 mln de euro, Ion Ceban vrea să procedeze la fel cum a făcut cu achiziția autobuzelor, să cheltuiască banii cetățenilor pentru a-și face PR, fără a avea o viziune despre ce va face în viitor. Achiziția noilor mașinuțe nu va soluționa nicidecum problema deșeurilor din mun. Chișinău. Primarul habar nu are și nu-i pasă unde va fi dus gunoiul din Chișinău peste 7 ani. Va fi creată o nouă bombă ecologică în apropierea capitalei? Asta nu este o soluție bună.

  Tot la inițiativa fracțiunii PAS din CMC, în 2020 a fost lansat un proiect de decizie elaborat de consiliera municipală PAS Ina Coseru, care presupune construcția unor platforme de colectare separată a deșeurilor, astfel înlocuind cele 1700 de tuburi de colectare vechi.

  Deși au fost alocate peste 10 milioane de lei pentru realizarea acestei inițiative, primarul Ion Ceban nici asta nu a fost capabil să facă. Locatarii în continuare suferă din cauza condițiilor insalubre din scările blocurilor locative.” a adăugat Roman Roșca, consilier municipal PAS.

  „Din câte vedem, primarului Ion Ceban nu-i prea reușește să administreze și să gestioneze problemele complexe din Chișinău.

  Ion Ceban nu este în stare și nu dorește să respecte legea, care îl obligă să separe, să recicleze și să tindă spre promovarea unor politici pentru protejarea mediului. Incompetența primarului face să regreseze acest domeniu, iar de suferit vor avea toți locuitorii capitalei.

  Înțelegem că primarului îi place mai mult să facă politică, decât să se ocupe de problemele reale din capitală. Victimizările cu care începe fiecare săptămână primarul, nu ajută cu nimic locuitorii orașului. Îi recomandăm domnului Ceban să se concentreze pe lucru și să-și îndeplinească angajamentele promise locuitorilor din mun. Chișinău, iar dacă îi este dificil să soluționeze unele domenii mai complexe, să nu-i fie rușine să ceară ajutor.” a concluzionat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.  

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  PAS va propune un buget alternativ pentru Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Ministerul muncii și protecției sociale a identificat soluții pentru asistenții personali - afectați de deciziile ilegale ale primarului Ion Ceban
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Veceu de 18 m2 la preț de un apartament - achiziții la Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.