• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Ion Ceban și planul său de falimentare a ÎM INFOCOM

  January 5,2022

  După cum ați văzut în investigația publicată ieri, primarul general Ion Ceban a pus la cale o schemă de falimentare a întreprinderii municipale INFOCOM. Acesta a demis fostul director interimar, care într-un an și jumătate a crescut veniturile întreprinderii de la 175 mii lei la 1 milion 636 mii lei pe an și și-a pus în loc o persoană cu afiliată pe nume Sergiu Ceban.

  „Acest personaj controversat este fondatorul unor companii care prestează servicii similare celor de la INFOCOM și are scopul de preluare a bazei de date a întreprinderii municipale, care deservește peste 80% din locuințele din mun. Chișinău. Ion Ceban la numit conștient pe Sergiu Ceban la funcția de director interimar INFOCOM, deși în mod evident acesta este în conflict de interese și se vrea falimentarea artificială a întreprinderii municipale INFOCOM. 

  Pentru cine nu cunoaște, INFOCOM este o întreprindere municipală fondată în 1979 de către Consiliul Municipal Chișinău și este specializată în perfectarea facturilor de plată pentru serviciile locativ-comunale din mun. Chișinău. Cu alte cuvinte, INFOCOM tipărește facturile pentru serviciile comunale pentru majoritatea locuințelor din capitală.” a spus Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC. 

  Întreprinderea prelucrează și stochează informațiile la peste 80% de locuințe din mun. Chișinău. INFOCOM se ocupă de încasarea plăților pentru serviciile locativ-comunale prin intermediul băncilor, poștei și a altor instituții de încasare a plăților și transferul acestora la Gestionarii Fondului Locativ și Prestatorilor de servicii precum apă, canalizare, deservirea blocurilor și gestionarea deșeurilor. Totodată, întreprinderea calculează compensațiile pentru cheltuielile familiilor defavorizate social în baza dispozițiilor Primăriei mun. Chișinău.

  „Deși întreprinderea a înregistrat o creștere de la o sută și ceva de mii la aproape 2 milioane anual în perioada cât în calitate de director interimar a fost Andrei Stoianov, Ion Ceban a decis înlocuirea acestuia cu proprietarul unei companii private și concurente întreprinderii municipale INFOCOM.

  La data de 30 noiembrie 2021, Ion Ceban, pe ascuns, l-a numit pe Sergiu Ceban în calitate de noul director interimar al ÎM INFOCOM. Dar anunțul public a fost făcut abia peste câteva săptămâni de la numire.

   Sergiu Ceban este o persoană care trezește mai multe semne de întrebare. Acesta este fondatorul și directorul companiei SRL eBloc Group, care prestează servicii de gestionare și administrare pentru blocuri locative din Moldova. Numirea acestuia în funcție este făcută pentru a prelua baza de date a ÎM INFOCOM în scopuri comerciale private și falimentarea acesteia. În urma acestei scheme criminale și atac raider organizat de primarul Ion Ceban, bugetul municipiului Chișinău va fi prejudiciat cu milioane de lei.” a adăugat Roman Cojuhari.

  Să facem un exercițiu de comparație pentru a înțelege cât de gravă este situația și cum conflictul de interese va prejudicia chișinăuienii cu milioane de lei. 

  Dacă pe proprietarul unei brutării să-l punem în funcție de director la Franzeluța, care este o instituție de stat. Acesta evident că va urmări scopul de a-și crește veniturile propriei brutării și nu cele ale unei întreprinderi de stat nu? 

  Așa este și în cazul INFOCOM-ului, directorul va face tot posibilul pentru a profita de ocazie și va prelua baza de date cu clienți pentru a crește veniturile companiei eBloc.” a adăugat vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa. 

  Noul director INFOCOM, Sergiu Ceban a început să pună deja în aplicare planul de preluare a bazei de date și chiar din primele zile de când a fost pus în funcție s-a apucat de concediat oameni incomozi care au încercat să-i facă observație despre faptul că nu este corect să utilizeze resursa administrativă pe care i-a oferit fotoliul de director al Infocom pentru a facilita preluarea de către eBloc a administrării unor blocuri de la un alt concurent de pe piață. Și asta e doar începutul, la doar o lună de la numire.

  Un abuz nerușinat de putere și furt al bunului public. Iată cum primarul Ion Ceban implementează planul SMARCITY. Prin atacuri raider și concedieri. 

  Fracțiunea PAS din CMC nu va permite primarului Ion Ceban să falimenteze întreprinderea municipală INFOCOM. Ceea ce face edilul capitalei este inadmisibil, iar interesele proprii obscure ale primarului nu trebuie să împiedice dezvoltarea orașului.  

  „Solicităm să fie anulată dispoziția de numire a lui Sergiu Ceban în funcția de director Infocom, precum și  să fie organizat un concurs de selectare a noului director INFOCOM în baza unor criterii meritocratice. Să fie selectată o persoană integră care să nu intre în conflict de interese cu funcția pe care o va deține. Noi înțelegem că cel mai probabil Primarul va ignora și această solicitare și la fel ca în cazul tuturor întreprinderilor municipale, va prefera să colaboreze în continuare cu directori interimari în detrimentul unor persoane selectate în baza unor concursuri cinstite.

  În același timp Infocom este o întreprindere importantă, iar inacțiunea poate costa prea scump municipiul. Astfel, chiar în zilele care urmează vom depune o sesizare la ANI și PG prin care vom solicita instituțiilor abilitate să analizeze și acțiunile primarului Ceban sub aspect infracțional și contravențional.” a spus Zinaida Popa.

  Locuitorii municipiului Chișinău merită mai mult și au nevoie de o alternativă a primarului Ion Ceban. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ion Ceban a dus la faliment Apă-Canal și amenință că va deconecta apa
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.