• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  Proiect PAS: Construcția în preajma monumentelor istorice - interzisă!

  December 24,2021

  Monumentele istorice vor fi protejate mai strict. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat de fracțiunea PAS și votat în prima lectură ieri, 23 decembrie. Una din cele mai importante prevederi ale proiectului este interzicerea construcțiilor în preajma monumentelor istorice. 

  Deputatul PAS Vasile Grădinaru: „Din păcate, Autoritățile Publice Locale au eliberat autorizații de construcție în zona de protecție a monumentelor istorice, ceea ce a dus la distrugerea totală sau parțială a monumentelor istorice. Spre exemplu, în 2018 au fost radiate din Registrul național al monumentelor 88 de monumente. În mare parte acestea au fost distruse”. 

  Principalele prevederi:

  Deputatul PAS Igor Chiriac: „Prin acest proiect vom putea preveni apariția construcțiilor pe teritoriul monumentelor istorice, fapt care va preveni riscul de distrugere a monumentelor. Vom stimula organele APL să țină cont de existența monumentelor istorice, de zonele de protecție a acestora, în cadrul elaborării documentației de urbanism și a actelor permisive. Intervenția asupra monumentelor va putea fi efectuată doar de specialiști în domeniu”.

  Deputatul PAS Virgil Pâslariuc: „Este o lege extrem de importantă, pe care societatea a așteptat-o de multă vreme. Este abia un început, pe care noi, fracțiunea PAS, ni-l propunem în privința îmbunătățirii mecanismului de protecție a patrimoniului cultural-istoric. Prin schimbările pe care le-am operat am dorit să transmitem un mesaj: perioada construcțiilor haotice, ca rezultat a demolării sistematice a patrimoniului cultural-istoric trebuie să înceteze”. 

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru a trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.