• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  PAS a votat: Audit public extern în domeniul gazelor naturale și un proiect care va aduce mai multă concurență pe piața produselor petroliere

  December 24,2021

  Două proiecte importante inițiate de fracțiunea PAS au fost votate astăzi, 24 decembrie, în plenul Parlamentului. 

  Un audit public extern în domeniul gazelor naturale va fi efectuat de Curtea de Conturi. Auditul va ajuta cetățenii să înțeleagă mai bine modul în care a fost au fost făcute cheltuielile și investițiile, cum a fost administrat domeniul în ultimii ani, dacă au fost semnalate nereguli, acte de corupție, fraudă etc.

  Deputatul PAS Radu Marian: „În baza acestei legi speciale, Curtea de Conturi va efectua auditul conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale. Entitățile auditate, indiferent de tipul de proprietate și forma organizatorico-juridică, indiferent dacă statul are participație majoritară sau nu în cadrul acestora, vor asigura prezentarea informațiilor, datelor și documentelor necesare în formatul și termenul solicitat de Curtea de Conturi”. 

  Termenul limită de prezentare a raportului auditului este de 30 noiembrie 2022.

  Al doilea proiect de lege, votat în prima lectură, vine să aducă mai multă concurență liberă, dar și eficiență pe piața produselor petroliere din Moldova.  

  Prevederile proiectului: 

  Numărul excesiv de mare de stații petroliere duce la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare pe prețurile la pompă. Republica Moldova are al treilea cel mai mic număr de mașini deservite per stație din Europa (după Grecia și  Letonia), iar volumul de carburanți comercializat per stație este de câteva ori mai mic decât în țările din regiune. În orașe și în special în Chișinău, avem benzinării la fiecare pas, fapt care nu are niciun sens din punct de vedere economic. Moratoriul va fi unul temporar și va rămâne în vigoare până la elaborarea de către autorități a unor criterii mult mai stricte de construcție a acestor stații.

  Această taxă a fost introdusă ca o barieră de intrare pe piață pentru importatorii mai mici și astfel, reprezintă un obstacol pentru concurența liberă pe piață. În schimbul acestei sume fixe, se propune introducerea unei taxe de import de 10 lei per tonă. Eliminarea acestei taxe fixe va reprezenta un pas important spre apariția mai multor importatori.

  În acest moment, amenzile aplicate companiilor sunt de la 3 mii până la maxim 15 mii de lei, o sumă simbolică în comparație cu veniturile de sute de milioane de lei pe care le înregistrează multe din aceste companii, dar și în comparație cu potențialele prejudicii pe care le poate aduce încălcarea regulilor de joc. Majorarea amenzilor va duce la responsabilizarea operatorilor de pe piață.

  În 2017, Parlamentul a votat un amendament care a permis oricărui participant de pe piață să achiziționeze pe teritoriul ţării produse petroliere pentru a le vinde. Companiile mari și-au consolidat puterea, odată ce pot vinde angro carburanți altor concurenți de pe piață, iar mulți importatori mici au dispărut. 

  Astfel, se propune revenirea la formularea legii din 2018, astfel încât vânzarea angro să se facă doar către consumatorilor finali. Astfel, agricultorii, companiile de transport, întreprinderile etc., vor putea în continuare achiziționa produse angro, în cazul în care vor fi consumatori finali ai produselor petroliere.

  „Am avut mai multe consultări publice cu experți independenți, cu instituții de stat, cu companii petroliere, mari, medii, mici. Cele mai mari îngrijorări au fost vociferate de companiile mici (cu câteva stații), care spun că nu sunt capabile să importe independent produsele și astfel această prevedere le va bloca activitatea. Din acest motiv, vom revedea interdicția ca să găsim un compromis.

  Problema vânzărilor la negru persistă și vrem să rezolvăm această problemă în discuțiile la lectura a doua. Vom colabora cu Serviciul Fiscal și Serviciul Vamal ca să stabilim un mecanism care să ne ajute să îndeplinim acest obiectiv și în paralel să nu admitem blocarea activității companiilor mici”, a mai adăugat deputatul PAS.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Datoriile către pasageri vor fi achitate în mod prioritar de către companiile avia care au intrat în faliment 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru a trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.