• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Ion Ceban vrea să ia credit de 23 mln de euro, dar n-are o viziune despre managementul deșeurilor pe termen lung

  December 17,2021

  Astăzi, fracțiunea PAS din CMC a avut o întâlnire de lucru cu Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu. În cadrul discuției au fost abordate mai multe subiecte de mediu importante pentru mun. Chișinău.

  Principala problemă în capitală rămâne gestionarea greșită a deșeurilor. Poligonul de la Țînțăreni va deveni neîncăpător peste 7 ani, respectiv Primăria mun. Chișinău va fi nevoită să caute un alt loc pe care să-l umple cu gunoi. 

  Nici Regia Autosalubritate, nici Primarul, nu au o viziune clară despre managementul deșeurilor pe termen lung. Între timp, Ion Ceban în loc să gândească strategic și să întreprindă acțiuni pentru a soluționa problema deșeurilor, el vrea să împrumute 23 mln de euro pentru a cumpăra autospeciale noi la ÎM Regia Autosalubritate.

  Acele 23 mln de euro, Ion Ceban vrea să procedeze la fel cum a făcut cu achiziția autobuzelor, să cheltuiască banii cetățenilor pentru a-și face PR, acum pe autospeciale noi. Însă achiziția noilor mașinuțe nu va soluționa nicidecum problema deșeurilor din mun. Chișinău. Primarul habar nu are și nu-i pasă unde va fi dus gunoiul din Chișinău peste 7 ani. Va fi creată o nouă bombă ecologică în apropierea capitalei? Asta nu este o soluție bună. 

  Primăria Chișinău, dacă vrea să avanseze la acest subiect, trebuie să deschidă strategia națională de gestionare a deșeurilor și să-și seteze planul de acțiuni în așa fel încât să meargă pe aceleași principii ca Ministerul Mediului. 

  O primă etapă de soluționare a problemei deșeurilor ar fi crearea unei linii pentru sortarea deșeurilor municipale. Aceasta este doar una din treptele pe care ar trebui să le urce administrația publică locală din Chișinău, pentru ca în viitor să putem acționa mai amplu și să trecem la alte acțiuni precum colectarea pe fracții, deșeurile organice să fie separate de cele reciclabile. 

  Vă amintim că fracțiunea PAS din CMC a elaborat un proiect de decizie care a fost susținut de către majoritate consilierilor din Consiliul Municipal Chișinău. ÎM Regia Autosalubritate avea responsabilitatea să elaboreze schema de colectare a deșeurilor menajere și transportarea separată. Dacă aceste lucruri erau să fie duse la capăt, noi deja acum era să avem sortare și să scăpăm de mirosul urât în blocurile locative.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ion Ceban a dus la faliment Apă-Canal și amenință că va deconecta apa
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.