• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Ion Ceban din nou propune un buget diletant, antisocial și nevalorificat

  December 14,2021

  Astăzi, fracțiunea PAS din CMC a susținut o conferință de presă în care a prezentat poziția fracțiunii asupra Bugetului Municipiului Chișinău propus de Ion Ceban.

  „Așa cum ne-am obișnuit, Ion Ceban vine cu un buget deficitar. Anul acesta deficitul este de peste 21%, iar unica sursă din care este planificată acoperirea deficitului de peste 1 miliard de lei, este vânzarea terenurilor. Și aici e una din două, fie Ceban are de gând să vândă tot ce a mai rămas prin Chișinău, fie așa cum arată experiența anilor trecuți pur și simplu nu va fi valorificat bugetul, așa cum a fost spre exemplu în anul 2021 când cca. 500 de milioane au rămas nevalorificate.

  O altă mare problemă a bugetului este indiferența lui față problemele reale ale societății. Ion Ceban propune 8 milioane pentru construcția unui bazin la un liceu din capitală. Acest proiect se tot perindează în bugetele Chișinăului de vreo 2 ani și așa nu a fost implementat. Este o momeală dată de Ion Ceban partidului ȘOR pentru votarea bugetului.

  Tot în buget găsim 90 de milioane de lei pentru prelungirea bulevardului Mircea cel Bătrân, un proiect inutil la momentul de față în condițiile în care străzi de importanță strategică pentru fluidizarea traficului nu sunt reparate sau amenajate. Apropo, și acest proiect ca și 20 de milioane pentru strada Mesager și 30 de milioane pentru Podul Mihai Viteazu se trage din anul trecut când așa și nu au fost lansate. Sunt proiecte care demonstrează incapacitatea primarului Ceban să se ocupe de proiectele strategice, fapt pentru care probabil și se focusează pe repararea trotuarelor. Evident, să pui 200 de m2 de pavaj e mai ușor decât să reabilitezi Podul de la Mihai Viteazu sau să prelungești strada Mesager.

  Primarul Ceban alocă 43 de milioane pentru terenuri de joacă și fotbal și doar pentru reparația capitală a blocurilor, alocă 95 de milioane de lei pentru reparația căilor de acces în curți și parcări, dar așa și nu a reușit să elaboreze o strategie clară de intervenție în curțile blocurilor noastre.” a spus Roman Cojuhari, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC

  PAS mereu a pledat pentru o abordare strategică în tot ce ține de dezvoltarea municipiului Chișinău, inclusiv și abordarea bugetară. În 2019 am propus un program major de reabilitare a căilor de acces către instituțiile de învățământ. Din păcate, abordarea haotică a lui Ceban în implementarea proiectelor de infrastructură a condus la compromiterea programului. Tot în 2019 am venit cu programul municipal de închidere a ghenelor de gunoi și construcție a platformelor de deșeuri menajere, inclusiv subterane. Din păcate și acest program a fost compromis de implementarea proastă a echipei lui Ceban. În final în 2020 am venit cu programul municipal de dezvoltarea a transportului public municipal. Din păcate din tot întregul program, Ceban s-a preocupat exclusiv de achiziția de autobuze, cea mai simplă parte. Standardele de calitate în transportul public tot colegii noștri au fost obligați să îl facă. În rest nimic din ceea ce a prevăzut programul nu a fost implementat.

  „În ceea ce privește bugetul pentru anul 2022, noi nu ne facem iluzii că Primarul Ion Ceban ne va asculta și va prelua o abordare vizionară, orientată spre implementarea unor programe strategice, capabilă să asigure soluționarea problemelor sistemice cu care se confruntă municipiul. Totuși, este important să transmitem acest mesaj societății pentru a arăta că există o alternativă a dezmățului care se petrece astăzi în administrarea Chișinăului.

  1. Este esențial de eliminat orice deficit bugetar, iar bugetul trebuie să includă exclusiv proiecte realiste, cu orientare spre rezolvarea problemelor sistemice, imperioase dezvoltării orașului. 
  2. Avem nevoie de un buget social. În condițiile crizei pandemice și celei economice post-pandemice este esențială acordarea suportului categoriilor sociale vulnerabile. 
  3. Avem nevoie de un buget al marii infrastructuri. Un buget orientat spre reabilitarea rețelelor inginerești și amenajarea magistralelor principale, capabile să asigure fluidizarea traficului în municipiu. 
  4. Avem nevoie de un buget al creșterii calității vieții. Nu un buget care prevede zeci și sute de milioane aruncate fără un plan clar pentru construcția de terenuri de fitness în curților înglodate, ci de un buget care să aibă o viziune clară cum sunt reabilitate curțile, structura reabilitării și cel mai important complexitatea acestei reabilitări care trebuie să includă toate aspectele de la reparația capitală a blocurilor la amenajarea curților. Altfel spus avem nevoie de un buget care să rezolve problemele oamenilor, nu care să cârpească pe ici colo. 
  5. Avem nevoie de un buget al eficienței. Avem nevoie de un buget care să investească masiv în infrastructura care poate conduce la diminuarea costurilor de întreținere și aici vorbim în primul rând de eficiența energetică: i) program de modernizarea al lifturilor; ii) termoizolarea blocurilor de locuit; iii) modernizarea iluminatului stradal. 
  6. Avem nevoie de un buget al viitorului. Primarul a promis deschiderea a zeci de noi grădinițe și școli. Până în ziua de azi n-a deschis niciuna. Avem nevoie de un buget care să faciliteze dezvoltarea tinerilor, orientat spre dezvoltarea infrastructurii sociale în cartierele noi.” a adăugat Roman Roșca, consilier municipal PAS.

  „Evident implementarea unui astfel de buget necesită dincolo de modificarea unor cifre o înțelegere clară a Primarului și echipei sale ce vrea să facă și unde vrea să ajungă. Propunerile sistemice ale Fracțiunii PAS pentru acest buget, fără mari speranțe că vor fi auzite sunt următoarele: 

  1. Eliminarea deficitului bugetar și a tuturor cheltuielilor neimportante, precum bazinele în instituțiile de învățământ și achiziția de urne de gunoi de 450 de euro. 
  2. Majorarea până la 60% a compensației pentru perioada rece a anului și respectiv creșterea cu 100 de milioane a alocațiilor în acest sens. 
  3. Excluderea unor proiecte irelevante precum prelungirea bulevardului Mircea cel Bătrân, care având experiența anilor precedenți nu va fi implementat și alocarea a cel puțin 160 de milioane de lei pentru reabilitarea străzii Industriale, a 10 milioane de lei pentru amenajarea străzii Lupu pentru fluidizarea traficului, a 25 de milioane pentru elaborarea studiului municipal pentru dezvoltarea sistemului integrat de gestionare a apelor pluviale. 
  4. Elaborarea unui program municipal complex de reabilitare a Blocurilor și curților care să includă „reabilitarea la cheie” a blocurilor și curților, care ulterior să fie date în gestiune Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu și implicit renunțarea la practica actuală de cârpeală ba într-o curte, ba în alta. 
  5. Alocarea a cel puțin 200 de milioane de lei pentru programul de eficiență energetică a blocurilor în cadrul programului de Reabilitare a Blocurilor și Curților și 10 milioane de lei pentru elaborarea studiului fezabilitate și identificarea partenerului privat pentru reabilitarea sistemului de iluminat public din municipiu. 
  6. Alocarea a 10 milioane de lei pentru Reabilitarea Școlii nr. 52 de la Buiucani și a 50 de milioane pentru implementarea unui program municipal de dezvoltare a centrelor de tineret performante.” a comentat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.   

  „Noi suntem conștienți de faptul că bugetul lui Ceban e ca și votat, voturile necesare fiind asigurate de colegii cu mai puțină verticalitate, iar precum e în cazul Bazinului de la un liceu din capitală, e o cumpărare banală de voturi. Totuși, noi considerăm că în CMC mai există colegi care înțeleg că direcția în care se mișcă municipiului este drumul spre nicăieri, iar fără o abordare sistemică a problemelor orașelor, lucrurilor nu pot fi schimbate.” a concluzionat Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primăria Chișinău ratează 9 milioane de euro pentru că Ion Ceban este incompetent și nu a elaborat bugetul municipal la timp
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  PAS a elaborat un buget alternativ pentru Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
   Denunț la PG: 735 milioane de lei - credite ilegale luate de Ion Ceban
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.