• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Moftul primarului Ion Ceban: Un parc la preț de un PUZ

  December 9,2021

  6,5 milioane de lei din bugetul municipal Chișinău și un teren pentru construcția a 2000 de apartamente. Acesta este prețul pe care l-a plătit Ion Ceban din banii cetățenilor, în schimbul amenajării de mântuială a parcului de la intersecția străzilor Sarmisegetuza și Cuza Vodă din sectorul Botanica.

  Primarul Ion Ceban a scris pe pagina sa de facebook citez „parcul a fost realizat de Primărie, cu implicarea unui agent economic care a avut angajament față de CMC.”

  Dezvoltatorul imobiliar Newton House, beneficiarul terenului de lângă Grădina Botanică, unde urmează să fie construit un ghetou din complexe locative fără infrastructură, și-a asumat angajamentul să amenajeze scuarul din str. Sarmisegetuza din contul companiei.

  Acesta va crea probleme grave pentru locuitorii din zonă, din cauza lipsei infrastructurii sociale, a drumurilor și a transportului. Familiile care vor locui în acest complex locativ imens se vor confrunta cu următoarea problemă: în apropiere nu există locuri în grădinițele și școlile cu predare în limba română. Din acest motiv părinții vor fi nevoiți să ducă copiii la instituții de învățământ din alte sectoare.

  Când consilierii PAS au încercat să blocheze votarea PUZ Burebista în Consiliul municipal – consilierii PSRM au sărit la bătaie pentru că se dorea votarea acestui proiect. Mai mult, pe holurile primăriei circulau zvonuri că unii consilieri au primit apartamente pentru vot.

  Atunci când le-a fost permisă construcția complexului locativ, au fost puse câteva condiții, una din care era amenajarea scuarului din str. Sarmizegetusa din contul companiei beneficiare, adică Newton House.

  Dar, primarul Ion Ceban a alocat din banii publici încă 6,5 milioane de lei pentru a finaliza lucrările din parc, însă și acestea sunt de o calitate foarte dubioasă.

  Parcul a fost dat în exploatare, iar presa socialistă a primarului Ion Ceban descrie acest parc drept un nou obiectiv turistic din sectorul Botanica. Cu regret, în realitate arată cu totul altfel. Lucrările din parc au fost făcute de o calitate rea.

  Din cauza nerespectării normelor în construcție și amenajare, glodul se scurge pe trotuar. În unele porțiuni a fost instalată teracotă pentru baie, care din cauza condițiilor climaterice și a lucrărilor prost făcute, deja a crăpat.

  Scuarul proaspăt renovat, este un exemplu clasic prin care sunt semnate autorizații pentru construcții cu probleme, iar în schimb companiile își asumă un șir de angajamente pe care după cum vedeți, le fac doar pentru bifă.

  Dumneavoastră sunteți de acord atunci când ieșiți la geamul apartamentului în care locuiți să vedeți un zid cu alte zeci de geamuri, iar în curte să fie totul plin cu automobile? Tot acest disconfort în schimbul amenajării necalitative a unui parc.

  Între timp primarul se laudă că el a amenajat un parc. Un lucru curios este că Consiliul municipal a alocat 6,5 milioane din buget municipal pentru reparația parcului respectiv. Ce a făcut Ion Ceban cu aceste 6,5 milioane? De ce a trebuit să intervină și o companie de construcții? Care a fost contribuția agentului economic? La aceste întrebări ar trebui să răspundă primarul Ion Ceban, dacă tot spune că primăria este transparentă. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primăria Chișinău ratează 9 milioane de euro pentru că Ion Ceban este incompetent și nu a elaborat bugetul municipal la timp
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  PAS a elaborat un buget alternativ pentru Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
   Denunț la PG: 735 milioane de lei - credite ilegale luate de Ion Ceban
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.